Blog

Szerb Pörkölt

2015.07.25 15:25

Az igazat megvallva, nekem a lecsóra hajaz az íze, paprika, paradicsom érződik benne, hosszú lecsengéssel :-) Aki akar egy kiadósat kajálni, annak nem rossz választás. Olcsó, és bográcsban is elkészíthető.

Hozzátevők:

4 közepes fej vöröshagyma nagyobbra szelve
0,5 dl olaj, vagy egy nagy ek. zsír
kb: 50 dkg sertéscomb kockázva
nagyjából 1 kg édes káposzta csíkozva
3-4 dl paszírozott paradicsom (ha nincs friss)
só, bors ízlés szerint
kb: 50 dkg zöldpaprika szeletelve
kevés víz
 
 
1 fej felkockázott vöröshagymát olajban, vagy zsírban megdinsztelünk. Mehet hozzá a sertéscomb. Kevés vízzel felöntjük. Amikor már 3/4 részt megfőtt, hozzáborítjuk az édes káposztát.  Miután megfonnyadt, hozzávágunk még 3 fej vöröshagymát, majd ráöntünk 3 dl paradicsomlét, és megsózzuk. Legutoljára a zöldpaprikát karikázunk bele, lehet csípőssel vegyesen. Friss kenyérrel tálalva önálló étel.
 

Marharaguleves 1.0

2015.07.08 16:54

Könnyen elkészíthető, gyors, és pogival, vagy kenyérrel laktató kaja tud lenni :-)
Amit én tettem bele:

kb: 40 deka darált marhahús (hentesnél daráltattam)
kisebb fej hagyma kockázva
2-3 csúcsos végű répa (apróbb hasábra szelve) (piaci)
2.3 fehérrépa, vagy paszternák (apróbb hasábra szelve) (piaci)
egy kevés karfiol, (piaci)
egy kevés borsó, (piaci)
egy kevés zeller, és karalábé hasábokra szelve (piaci)
levestészta (mennyiség függő, ki mennyire szereti sűrűre)
250g májgombóc (ez bolti fagyasztott) 

1 db marhaleves kocka (BIO), esetleg ha kell, házi vegeta mehet mellé
Himalájai só, őrölt bors, kakukkfű, kevés rozmaring, petrezselyem (nálam ez saját szárítás), ha lehet friss, kevés őrölt piros paprika (hogy színe legyen)

A hagymát olajon megdinszteltem, a húst hozzáadva fehéredésig pároltam. Majd adtam hozzá 2-3 deci vizet, és a zöldeket beleburogattam a fűszerekkel, és a piros paprikával együtt. Mikor fedő alatt megpuholtak a dolgok, felengedtem kb: 3 liter vízzel, és beleraktam a leves kockát. Mielőtt teljesen kész lett, a májgombócot, és a tésztát is beledobtam, hagytam készre főni. (Lehet ízesíteni ha kell még bele valami)

Pogácsával isteni kaja :-)

Pácolt, savanyú káposztás tarja

2015.06.18 18:46

Hááát ettől lehet forgolódni éjszaka! :-) Nem tudom, hogy lehet-e még fokozni, én is csak negyed tepsivel tudtam megenni :-P
Norbi Update 4! :-)
Kb: 1,5 óra alatt megvan, és a pácolás is max 15 perc!

Ami kell a páchoz:

kb: 1 dl olívaolaj
2 tk. Dijoni mustár (BIO)
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 kevés őrölt bors
1 kevés kakukkfű
1 ek. Worchester szósz
kb: 3 ek. kechup (BIO)
1, vagy 2 nap a hűtőben :-)
 
1 nagy doboz savanyú káposzta, (nagyjából 80deka)
4 szelet kb: centi vastag tarja hentestől!!!!! (nem ipari hulladék a multiból)
kb: 40 deka szalonna hentestől!!!
Nagyjából 20 deka kolbász hentestől!!!
Azért hajszolom a hentestől való vásárlást, mert a multis húsnak, szalonnának, sem íze, sem bűze. Nagyon finom a gyulai kolbász is, de ér-e 4-5000 Ft-ot kilója... Én azt a minőséget megveszem FRISSEN olcsóbban. A hús, és szalonna lehet valamivel drágább, de annyival finomabb!
 
No a folyamat ábra a követező:
Hús pácol, 2 nap hűtő (lehet 1 is). Grill serpenyőben (de sztem lehet sima tapadásmentesben is) 2-3 percig sütöttem mind2 oldalát, hogy legyen színe. Közben átmostam egy szűrőben a káposztát, kb: fél centis szeletekre vágtam a szalonnát, és karikára a kolbászt. A szalonnának taréjt nyirbáltam, és a felét beletettem a tepsibe. Fölé a kolbi felét, rá az összes káposztát - én megborsoztam. A húsokat a káposztára, rá a maradék kolbászt, és a maradék szalonnát. Fólia, sütő kb: 1 óra, majd fólia nélkül nagyjából 10-15 perc, és friss kiflivel tálaltam magamnak :-P 
Állati finom, és laktató :-)

Amerikai szaftos tarja krumpli chipssel

2015.06.07 18:20

Hmmmm... grill szezon... Nehogy már csak az járjon jól, akinek kertje van :-P Mint panellakó, mi is kaphatunk a jóból :-) Ami a legfontosabb, NE a készterméket vegyük meg, mert az tele van szutyok adalékanyagokkal... Csináld magad, csak 15 perc az előkészület :-)

6 szelet tarjához:

khmm. Kell 6 szelet tarja :-) (én a hentesnél vágattam fel, kb: 1 centi vastag szeletekre)

Páchoz:
3 ek. (BIO) kechup. Ez nem vizezett, adalékolt, és még paradicsom íze is van :-)
3 tk. DIJONI mustár - a tubusos mustárnak nevezett izé nem jó, már csak az íze miatt sem, a többi probléma meg az "összetevők" alatt olvasható...
1.5 ek. Worchester szósz (A Heinz-et kerüljük... )
vagy 2 fokhagyma reszelve, vagy zúzva, vagy egy kevés granulátum
kevés színes bors összetörve, és egy kevés fekete, vagy citrombors
3-4 ek. étolaj

Sütéshez:
Kevés rozmaring (darabos, nem őrölt)
újhagyma zöldje
még 3 fokhagyma zúzva
 

A felszeletelt húst kb: 2 újjnyi távolságban nagyjából 2 centi mélyen bevagdostam, hogy sütés közben ne ugorjon össze. Mind2 oldalát finoman beborsoztam, és félreraktam. A fenti összetevőket összekevertem egy tálban, és a húsok mind2 oldalát bekentem vele. Eztán a hűtöben pihentek 3 napot. Legalább 2 kell neki...  
Aki kertben grillez, mehet a rácsra, a többi a meleg dolga :-) Akinek nincs kertije - mint nekem -  forró grill serpenyőben pár percig "kérget" sütöttem mind2 oldalára. Mikor szép színt kapott, beletettem egy tepsibe. Megszórtam (darabos, nem őrölt) rozmaringgal, zúzott fokhagymával, és tettem rá újhagyma szárat. Alufólia alatt nagyjából - előmelegített sütőben -  45 percet sütöttem, majd ezt levéve, kb: 15-20 percet oldalanként (ha szép a színe, lehet fordítani) Köretnek jó hozzá grill krumpli, grill zöldség, vagy csak sima sült krumpli.
Nagggyon jó lett, átsült, és omlós :-P

Szalonnás csirkemell, tejszínes-mustáros krumplival

2015.05.31 18:24

Maga a köret, önmagában is kiváló ha vega kaját szeretnél, és nem is drága.

Az adatok, tájékoztató jellegűek :-)
Szal csirkemell (hentastől) 
kb: 4 szelet házi füstölt szalonna, vagy sonka 
újhagyma 2 nagyobb szál
1-2 gerezd fokhagyma a húshoz, és ugyan ennyi a krumplihoz
krumpli (ki mennyit akar)
2 kis tejszín 20%-os
kb: 3-4 ek. mustár (BIO ha lehet)
őröltbors, kakukkfű kevés 

(Mivel a sütőnk nagyon nem süti a krumplit, én előfőztem kicsit.) Lehet így is csinálni, vagy ropogósabbra sütni, izlés dolga. A húst felcsíkoztam, hagymát (felét) nem túl apróra karikáztam, fokhagymát lereszeltem,  (a krumplihoz is) fűszereztem. Kevés oliván fehérre pároltam. A krumplit előfőzés előtt negyedeltem, majd vízbe raktam. Utána tálba rendeztem egyenletesen, beletettem a maradék hagymát, amit hasábokra szeltem. Egy tálban a tejszínt, mustárt, maradák fokhagymát összekevertem, és ráöntöttem a krumplira. Sütőbe vele, és ha kész, egyben lehet tálalni :-) 

 

Rakott Csirkemell 2.0

2015.05.20 17:04
No lássuk. Finom, viszonylag gyors, és laktató. Ja, és van benne növényi rost, meg ilyenek :-)
 
1 nagyobb csirkemell csíkozva (hentestől)
3-5 szelet fülsölt sonka/szalonna nagy szeletekre vágva (házi)
1 csokor újhagyma zöldje (3 felé adagolva)
4-5 fokhagyma
kb: 20 deka zöldbab
kb: fél liter fejföl (minőségi)
3 púpozott ek. Dijoni mustár (nem baj, ha BIO)
hb: 25 deka tojásos tészta kifőzve
kb: 10-12 deka sajt (szeletelt)
őrölt paprika, himalájai só, őrölt bors
2 kk. szezámmag, és lenmag (nem baj, ha BIO :-)  )
kevés oliva olaj
 
Én a húst csíkoztam, és 1 adag hagymán, és fele fokhagymán fehérdedésig pároltam. Tűzálló tálba raktam egy kis olajat, rá a fele sonkát, és a 2. adag hagymát, 1 adag sajtot. (szósz: tejföl, mustár, maradék fokhagyma, bors, őrölt paprika összekeverve) Egy adag szósszal megöntöztem, rászórtam a magokat (szezám, len). Tetejére a maradék sonka, és rá az összes hús. Fölé kifőtt zöldbab, és még egy adag sajt, szósz, és a a kifőtt tészta. Tetejére a maradék szósz, és a 3. adag hagyma. Sütőbe fedő alatt addig sütni, amíg nem pirul a teteje. Ha kész, már lehet is táplálkozni :-)
 

Zöldséges darálthús

2015.05.16 17:52
Háát ez sem élt meg 12 órát, hamar elfogyott :-) Remek egytálétel. Igazából abból alkottam, ami itthon volt, de ahogy látom sikerrel :-)
Amit használtam:
 
kb: 40 deka darált marhahús, vagy sertés
kb: 2 ek olívaolaj
4 közepes db burgonya kockázva
1 közepes db sárgarépa kockázva, vagy vékonyra szelve
1 lilahagyma durvábbra szelve
3 fokhagyma apróra szelve
kb: 25 deka zöldbab (fagyasztott is jó)
3 csipet rozmaring
1 ek. petrezselyem ha szárított, kb: 1 csokor ha friss
fekete bors ízlés szerint 
himalájai só ízlés szerint
kevés őrölt paprika
 
Menet: 
Olaj lábosba, hagymák hegyibe. Üvegesedés után darált hús a tetejére, só, és bors. Amint megpuhult, mehet a nyakába a krumpli, és egy kevés víz. Nagyjából 10 perc mulva az összes zöldség, és a fűszerek. Ha majdnem teljesen kész, a piros paprika, kavargatás. Ha kész, eheted is :-)
 

Krumplis tészta füstölt szalonnával

2015.05.14 20:16

Ennek a kajának az elkészítése, nem nagy eresztés, de csemegeubival iszonyat mennyiséget meg tudok enni belőle. Aztán meg jön a jajjgatás :-)
Vettem kb: 1 kiló krumplit (sárga, vagy a hagyományos sztem tök mindegy) kicsire kockázva
Fél kiló tészta (a minőséggel ne spóroljunk)
2 újhagyma, vagy egy közepes vörös
Őrölt piropspaprika, himalájai só, őrölt bors (nekem nem volt fekete mert elfogyott, ezért fehér borssal csináltam. Vigyázz vele, mert van egy pikáns íze. Én spec. szeretem)
1-3 szelet kockázott házi füstölt szalonna/sonka izléstől függ a mennyiség
1 nagy ek. házi zsír

A hagymát karikátzam, és a szalonnával zsíron megpároltam, majd meghintettem paprikával. A krumplit sós vízben megfőztem, de csak annyira, hogy a villát simán bele tudjam bökni. A levét leszűrtem, és nagyjából másfél decit ráöntöttem a hagymás szalonnás cuccra, elzártam alatta a kraftot. (a maradék léből levest csináltam, egy személyre bőven elég is volt. a recept itt van: https://marczygastro.webnode.hu/news/krumpli-leve-leves/ )

A tésztát feltettem főni, közben a krumplit megfűszereztem (só, bors), összekevertem - közben kicsit széttört a krumpli is - majd belelapátoltam a hagymás löttybe. Kevertem rajta párat, míg fel nem szedte az összes levet, aztán hozzáadtam a kifőtt tésztát. Újra összekevertem, és vagy 3 tányérral, csemege uborkával elkezdtem falni :-) A szalonnától, és a fehér borstól lett egy kis pikáns íze. Nekem bejött :-)

Bakonyi sertéscsíkok, vajgaluskával

2015.05.11 16:42

Fenomenális, piramidális!
Finom, nem túl bonyolult, és laktató :-)

Ami mindenképp kell:
Kb: fél kiló sertéscomb, vagy csirke/pulykamell (ugyen nem kell mondani, hogy megbízható forrásból, és a multi nem az.... )
Vagy egy kisebb fej hagyma, vagy újhagyma 1 szár, esetleg póré egy kevés :-P
1 paprika
2 paradicsom, vagy 5-6 szem kicsi fürtös
20-30 dkg erdei gombakeverék
1 ek. házizsír
1 ek. liszt sűrítéshet (teljes kiörlésű, az sem baj, ha esetleg BIO :-)   )
2 kis tejföl, vagy 1 nagy (330-350g) ha lehet BIO
Liszt a panírozáshoz (fenti paraméterek adottak a lisztre vonatkozóan:-)   ) 
őrölt bors, himalájai só, őrölt piros paprika egy tk nagyjából, kb: 1 fél kk. őrölt kömény

Galuskához (egy nagy, emberes adaghoz)
2 tojás (2-0 közötti számozással)
annyi liszt amit felvesz, hogy sárgás, kicsit nyúlós legyen, ha kanállal megemelem
egy 100g teavaj kb: harmada
(ha akarod ízesítheted fűszerrel a masszát - de akkor a tojásba kell keverni a cuccot)

A húst vékony szeletekre vágtam, nagyjából 2-4 centi szélesen, majd lisztben megforgattam mindkét oldalát. Kevés olajon, hirtelen nagy "lángon" pár percig sütöttem, míg szint nem szerzett magának. Mehet félre. Zsíron a kockázott/karikázott hagymát megpároltam, mellé raktam a felaprózott paradicsomot, és paprikát. Ha kicsit plöttyedt lett a cumó, akkor megkapta a gombát is. Ha szuperul megpuhultak, a húst bele lehet burogatni, és annyi vizet mellé, hogy teljesen ne lepje el. Mehet hozzá a fűszer. Fedő rá, és puhulásig hagyni a cuccot, de azért néha keverj rajta. 

Galuska: toját felver, vajat olvaszt, tojáshoz kever (ha szeretnéd akkor a fűszert is most), és a liszt amennyit felvesz a fentiek alapján. Lobogó vízben kiskanállal adagolhatod is bele, 5-10 perc, és szűrhető. 

Az eredmény: 

Gyömbéres marha BIO szójaszószal

2015.05.05 16:11
Én szeretem a keleti ízeket, persze csak módjával :-) Olyan cuccokat raktam bele, amik kaphatóak a legtöbb boltban, szóval nincsenek benne extrák, viszont törekedtem arra, hogy egészséges legyen a kaja. A én leírtam, hogy mit kellene, a többi nem rajtam múlik :-P
 
kb: 40-50 deka hentesnél daráltatott marhahús (az egyéb nem hús tartalmú összetevők elkerülése végett)
1 nagyobb újhagyma, nem túl vékonyra karikázva, vagy póréhagyma - ami van
5-8 gerezd fokhagyma darabolva, zúzva, reszelve mindegy
kb: fél deci hidegen sajtolt szezámolaj
kb: 1 teás kanál BIO lenmagolaj (elhagyható, de nem javasolt, ugyanis nincs különösebb íze, viszont 
iszonyat sok ásványi anyag, és Omega zsírsav található benne - nézz utána)
kb: 20 deka Wok tészta (apró forgácsszerű 250g-os csomagban kapható)
2 kisebb répa, nagyjából 4-5 centi hosszú, gyufa alakúra szelve
 
Szószhoz:
kb: 1 deci BIO, vagy ha nincs, Kikkoman szójaszóz (ez utóbbi természetesen érlelt, nem GMO-s szemét mint a Heinz termékek. Az ára is magasabb, de kinek mi mit ér meg. Ha nem eszel hetente, akkor sztem belefér az ára)
Továbbá (összetétel tájékoztató jellegű, én így csináltam):
1 ek. reszelt gyömbér, vagy egy csapott ek. őrölt gyömbér
1 kevés kurkuma
1 kevés őrölt római kömény
1 kevés ánizs, vagy frissen tört csillagánizs
1 kevés frissen tört színes bors
1 púpozott kávés kanál barna cukor
2 ek. szárított koriander, vagy 1 csokor friss aprítva.
NEM KELL BELE SÓ!!
 
Művelet a következő.
A hagymákat szezám, és lenmag olajon megdinsztelem, majd mehet rá a hús. Ha a hús majdnem puha, mehet rá a répa. Ha kell egy kis víz, vagy vmelyik olaj. Amint kicsit megpuhult a répa is, összekeverjük egy tálban a szósz összetevőit, és önthetjük is bele a húsos lábosba, majd kb: 10 percig lehet tovább főzni, hogy az ízek összeérjenek. Előfőzés nélkül önthetjük a tésztát a húsos cuccra, és hozzá kb: 1 deci vizet. Megkeverjük, takarékon 5-10 perc és kész is a kaja közben keverjünk rajta egyet egyet. A tészta belefő a húsos cuccba.
Sztem finom főleg annak, aki szereti  keleti ízeket.
 
 
Tételek: 101 - 110 ból 204
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>

Készíts ingyenes honlapot Webnode