Blog
Tavaszi fűszeres paradicsomszósz
2015.02.26 17:38Számomra, a tavaszt idézi még ebben a szutyok időben is. "Lájtos", gyors, finom vega kaja.
50-70 deka paradicsom (ha éppen tél van, akkor lehet pótolni darabolt paradicsom konzervvel)
1 újhagyma
3-4 fokhagyma reszelve, vagy átnyomva
2-3 ek. oliva olaj
2-3 kk. bazsalikom
2-3 csipet petrezselyem
2-3 csiper szárított zeller levél
kevés fehér, és fekete őrölt bors
kevés sajt reszelve
tészta
Tegyél fel vizet forrni, a paradicsomokat finoman vágd be kereszt alakba a végein, mert a pár perces forró vízben lejön a héja. Tedd a forró vízbe. Darabolj fel egy kis újhagymát - úgy egy közepes elég - a fokhagymát reszelve, és oliván kicsit párold össze. A paradicsomokat hámozd meg, túrd szép, dobáld bele a hagymák közé, ha kell rakjál hozzá darabolt, vagy préselt paradicsom szószt. Keverd össze, szórd meg bazsalikommal, petrezselyemmel, és szárított tört zeller levéllel. Egy kis fehér, és egy kis fekete őrölt bors, 1 ek. oliva olaj és had főjön. Ha kész, a kifőzött tésztára lapátold rá, tetejére egy kis reszeltsajt, és mehet a gyomorba :-)
Kínai csirkemell - ala ami van otthon 2.0 - pirított tésztával
2015.02.19 18:31Csikós tokány - szerintem
2015.02.18 19:51Illatos sertéscomb párolt zöldséggel
2015.02.14 13:49Az elnevezés onnan jött, hogy olyan fűszereket válogattam össze, amik kellemesen illatossá teszik a pácot.
Azért is jó ez az étek, mert szaktudást nem igényel, gyorsan elkészíthető, és a "jajjj ilyet nem eszek, mert fogyózom" típusú emberek is ehetik.
Veszünk HENTESTŐL magyar sertéscombot, amit nem szeméten hízlaltak, (a mennyiség a gyomor befogadó képesség függvénye).
Bármilyen fagyasztott zöldségkeverék (Wok, mediterrán stb) - mellesleg, ebben is kapható már BIO minősítéssel ellátott. Oliva olaj.
Fűszerek: Kb: 2 csipet őrölt rozmaring, 2 csipet őrölt zsálya, kevés őrölt majoranna, őrölt fehér bors, himalájai só, egy kevés fokhagyma, őrölt zeller levél, kevés szárított petrezselyem.
A húst vékony szeletekre vágtam, ha kell adhatsz neki húsklopfolóval, majd kb: 3-4 ek. olivában elkevertem a fűszereket, és befűszereztem a húsokat, parkolópályára helyeztrem. Fél óra elég volt, közben oliván (vagy vajon is lehet) a zöldségkeveréket megpároltam fedő alatt. Elővettem egy tapadásmentes lábost, felforrósítottam, és a hús szeleteket hirtelen kisütöttem. Mivel vékony, hamar kész van. Ha kell kis olivát lehet alá tenni, de nem szükséges. Párolt zölddel frissen tálalva: :-)
Erdei gombaleves
2015.02.14 13:14Baaaromi finom lett, és gyorsan el is készül.
Kevés összetevő, és gyors kaja.
Egy sárga, egy fehér répa apróra vagdalva, kevés zeller aprózva, őrölt csemegepaprika kb: 1 ek. Himalájai só, kevés bors.
Kicsi újhagyma szár, házi tejföl, (vagy BIO), Oliva olaj, és erdei gomba válogatás. (ha kell 1 BIO leveskocka)
Én tettem bele saját vajas galuskát is,
Ha valaki csiperkével szeretné, akkor felejtse el. A csiperke arra jó, hogy legyen valami töltelék, vagy rost a kajába. Se íze, se bűze. Készíthető lasából, vagy szín vargányából, esetleg rókagombából is. Az erdei keverék azért jó, mert a csiperkén kívül a fentiek mind megtalálhatóak benne, plusz van egy kis Siitake gomba is, amire a távolkeleten gyógyhatású gombafajként tekintenek. (mellesleg, közel 4-5000 Ft/kiló között mozog az ára) Bővebb info:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Siitake
Ez a keverék, a nagytescóban kapható fagyasztva, vagy termelőnél beszerezhető külön, külön.
Szal. Oliva olajon a hagymát megpárolom, hozzáadom a zöldeket, és egy kis vizet. Ha már forró a talaj a lábosban, mehet bele a gomba, és még egy kis víz. Mikor a gomba is puhul, belerakhatjuk pirospaprikát, és még egy kis párolás után fel lehet engedni vízzel. (kb: 1.5 liter). Ha kész mehet bele a tejföl, és beleszaggatom a vajgaluskát. Készen is vagyunk :-)
Vajgaluska ahogy én készítem:
1 tojást felverek, egy 10 dekás vaj (nem margarin szutyok) negyedét felolvasztom, és összekeverem a tojással. Annyi liszet teszek bele, hogy ha kanállal megemelem a trutyit, akkor szép lassan még lefollyon a kanálról, sárga színű maradjon. KV-s kanállal lassan belecsurgatom a forrásban lévő levesbe, és pár perc alatt meg is fő.
Tejszínes, mustáros csirkemell gyorsan
2015.02.05 19:18Kb: fél óra alatt megvan, és finom, és nem porszutyok.
Én 3 fél csontozott csirkemellet használtam kockázva (hentestől, ne a büdös fóliásat)
Fél vöröshagymát, 2 fokhagymát reszelve (jut eszembe. Valami nagyon okos "Sztárséf" - értem ezalatt, hogy híres magyar emberke - írta egy receptje mellé, hogy nem jó az, ha a fokhagymát fokhagymanyomón keresztül adjuk az ételhez... Hogy miért? Kapaszkodj meg! "Mert sérülnek a fokhagyma rostjai!" Hát kezit csókolom B*meg. Ha reszelem, akkor nem fog?? Na mind1 :-) )
Folyt. kevés himalájai só, és fehér bors.
Szószhoz: 1doboz 200ml 20%-os tejszín, 1 kis tubus mustár (arányok ízlés tekintetében természetesen változtathatóak)
Csirkecsöcsöt, hagymákon fehérre pároltam, fűszereztem. Egy tálban a szósz cuccokat összekevertem, és belelapátoltam a hús mellé. Összerottyant, közben főztem ki tésztát (rizzsel is finom), 'oszt mán ettem is :-)
Végeredmény:
Tócsni "Hrabal" módra, szinte olaj nélkül.
2015.02.01 12:10Egy egyszerű, gyors kaja. Csak ne lenne olyan qrva büdös olaj szag utána... No ez megoldható ezzel a módszerrel :-) Számtalan néven ismert, többek között: lapcsánka, beré, berhe, cicedli, cicege stb. Azért írtam, hogy "Hrabal" módra, mert Győrben a Hrabal sörözőben, úgy néz ki mint a palacsinta. Utána érdeklődtem, és valóban úgy is készítik. Gondoltam, akkor nekem is megy. A kiegészítőket azért raktam a keverékbe, mert amúgy is fokhagymás tejfölös ízesítéssel szoktam kérni :-)
ÉN ahogy készítem:
Vettem MAGYAR krumplit, kb: 1 kilót
Tettem bele, kb: fél kiló minőségi lisztet (BIO-t)
egy fél vöröshagymát kicsire kockázva- magyart
3 fokhagymát reszelve - magyart (mellesleg nem minden magyar ami annak látszik... )
1 tojást (minimum 2-es kóddal, de ha kisebb jobb)
1 pohár kis BIO tejfölt
őrölt borsot, himalájai sót izlés szerint
kb: 4 ek. oliva olaj (BIO ha lehet)
Robotmasinán a legkisebben ledaráltam a meghámozott krumplit, hozzádobtam a hagymákat, borsot, sót, és összekevertem. Utána kisebb adagokban a lisztet, ugyancsak kevertem. Egy külön tálban a tojást, és tejfölt összedolgoztam simára, és beleöntöttem a krumplis cuccba. Újabb keverés, és jöhet a botmixer. folyósra lett turmixolva, és tettem az egészbe 2 ek. OLIVA olajat. Nem jo a napraforgó olaj! Ettől még selymesebb lett a cucc. Aki ropogósat szeretne, akkor hagyja ki a tejfölös/tojásos/olajos részeket. Én azért teszem bele a hagymákat, hogy natúrban is legyen egy kis íze. Ja és a fokhagyma szinte mindenre jó ami a szervezeteddel történhet. Ebben a formában még a család sem menekül ha beszélni kezdesz :-)
Egy TAPADÁSMENTES serpenyőbe 1 csepp/oldal olivaolajjal (ilyen adagnál kb: 2 ek.) palacsinta módjára kisütjük.
A végeredmény, egy gyakorlatilag lepény kinézetű valami, aminek az íze nem különbözik az olajban sült társáétől, csak nem csöpög az olaj belőle.
Borsós tokány - ahogy én szeretem - csupa jóval
2015.01.22 20:05Baromi szerény vagyok, de megint jó kaját rittyentettem össze, saját recept alapján (mivel ezek voltak itthon :-P )
Kutattam egy fél kiló comb után - természetesen kocából - majd felaprítottam a kis cukit :-)
Szeltem 3 normál szelet füstölt tarját (szigorúan HÁZI füstölés) jó apró kockákra
Találtam még HÁZI füstölésű kolbit, abból is tettem bele vagy 10-12 szeletet apróra vágva.
Oszt karikáztam fel jhagymát, vagy egy normák szálal, meg 1 fokhagymát azt a ducibb formát.
Apróságok: borsó kb: 10-15 deka, őrölt bors, kömény 2 csipet, kakukkfű, zellerlevél egy kevés, 10-15 ek. húsleves, vagy alaplé. SÓ NEM KELL
Tettem bele, egy kis darált kápia paprikát (1ek.) Lehet venni BIO-t, vagy ha nem a vegyszeres hónapokat éljük, akkor rakható bele friss is egy kis darab.
Vettem jó kis házi zsírt, tettem is alá vagy 1 teáskanállal, majd a tarját, hagymákat, kolbit mind ráöntöttem, fedő alatt kezdődhetett a hadművelet. Mikor finoman egybekeltek, beleraktam a combot. A félig főtt húst fűszereztem a fentiekkel, beszíneztem a kápiával, és pótoltam húslevessel - merthogy a másik platnin az rotyogott :-P Mikor készre főtt, csináltam mellé copfos césztát - állítólag 4 tojással készült, de valami svéd csirke lehetett, mert baromi fehérre sikeredett a tészta belőle :-) És 'voálá :-)
Farfalle, füstölt paradicsomos szósszal
2015.01.14 19:35Gyors, finom, és képzeld, tele van paradicsommal! Ha csak nagyjából 1 órád van, azalatt meg is eszed :-)
Elkészítése egyszerű. Adalékanyagok:
2 doboz olasz - darabolt - paradicsom konzerv (lehet egész is, csak azt ugye szét kell majd darabolni... )
Farfalle tészta (durum)
Mexikói rakott marha
2015.01.10 16:56Őőőő a név kicsit kétértelmű lehet, de a kaja annál jobb :-)
Gondoltam, ha már nem tudunk megszökni Mexikóba, akkor próbálok onnan valamit csinálni. Nem túl bonyorult a kaja, egész hamar meg is van, csak
Győrben (*!%#* meg) a 4. üzletben találtam hozzá réteslapot.... Minden xarral töltöttet lehet venni, de üreset nem...
Kell hozzá jó magyar marha darálva, de legyen úgy nagyjából fél kiló (nagyjából négy főre), pár kanál oliva olajjal megborítva.
1 kicsinyke répa, fehérrépa, zeller egy fél hagyma, 2-3 fokhagyma apróra vágva.
Himalájai só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, és még nagyjából 1 tk. őrölt zsálya is.
A 3 db. paradicsomot ki ne hagyd felkockázva, és legyen nálad kb: 15 deka vaj (olvasztani), és úgy kb: 5 deka extra csípős szárazkolbász darabolva.
Fontos, hogy legyen nagyjából 15 deka mozzarellád is, és valami amit majd a tetejére reszelsz (tök mindegy milyen sajt)
Ami a legfontosabb, chili paprika! Ugye nem Mexikói kaja az, ahol nem lángol a képed! :-)
Eszti nem szereti az erőset, ezért csak kb: fél kk. őrölt chilit tettem az egészbe. (Az enyémet megszórtam utána :-P)
A táplálék elkészítésének menete.
Fogjuk a darált emlőst, és olajon megpárolgatjuk, miközben a zöldeket mikro kockákra vagdossuk. Mehet rá a só, bors, a kakukkfű. Ha már van kis lé a cucc alján, mehet hozzá az összes zöldség, és a paradicsom, meg a zsálya is. Mikor összefőtt az egész cucc, lehet utóízesíteni. (elbír még kukoricát, babot, és minden olyan zöldet, amit nagykalapos barátaink oly messzi országban használnak) A megolvasztott vajjal egy tűzálló tányért kikentem, és belegyűrtem a réteslapot, ide is egy kis vajat, majd rá egy adag húsos cuccot, mozarella sajt egy réteg, réteslap, vaj, húsos cucc, sajt, és még egy réteg mindenből. A teteje réteslap, vaj, és reszeltem rá sajtot (nekem parmezánom volt). Mehet az előmelegített sütőbe lefedve úgy 200 fokon. Később a fedő le, és lehet pirítani. A végeredmény, egy izgalmas ízvilágú rakott kaja :-P :-)