Blog

Olaszos paradicsomos tészta - saját recept kreálmány

2015.01.07 20:00
Történt vala, hogy meló közben qrva éhes lettem, gondoltam tök jó lenne valami paradocsomos dolog, ami gyorsan elkészül. Pont kapóra jött, hogy a párom palacsintát készült csinláni, így a tésztával nem kellett bíbelődöm. :-) Gondoltam, összedobok  valamit fejből, ami nagyjából összepasszol. A gombát simán elbírja (bármit csak ne csiperkét), csakogy asszonyság nem komálja. Legközelebb fogja, mert nem lehet kiválogatni :-P
Mellesleg, még mindig tök jó ez a szám:
 
Meg ez is :-)
 
'Szal. Kb: 2 főre (só nem kell!! )
 
1 olasz paradicsom konzerv (Mutti, Cirio) - darabolt (Polpa felirattal) kb: 350g. Nem a legolcsóbb, de baromi finom.
egy fél lilahagyma
2 duci gerezd - lehetőleg magyar - fokhagyma zúzva
kb: 5 deka MINŐSÉGI sonka (min 90% feletti hústartalommal)
oliva olaj
parmezán reszelve
nagyjából egy csapott e.k. oregánó   
őrölt fehérbors izlés szerint, 
kb: 1 kk. szárított zeller  
 
A téma ott kezdődik, hogy a kicsire gányolt hagymát oliván megdinszteltem. (aki nem szeretni a fokhagyma ízt tulságosan, most mehet bele az is). A sonkát apróra vágtam, és beledobáltam a hagyma mellé, és pirongattam. Majdan mehet bele a paradicsom konzerv. Ha már összemelegedtek, lapátolhatjuk  hozzá a fűszereket - jelzem, én most tettem fele a fokhagymát összezúzva. Aki szeretne, tehet most is hozzá egy kis olivát, hogy jobban csússzon :-) Ha nincs palacsinta, akkor ki lehet főzni a tésztát (vagy sok tojásosat, vagy minőségi durumot). Gyors, finom, és finom :-P Én most egy 2014-es BIO Dobosi Kékfrankos Rozé-val gurítottam le. (Ez itt a raklám helye), ami természetesen megvásárolható a Borbarátok boltjában:
 
Khmmm.. Őőőő... Megettem az összes szószt... :-)
 
Készül a palacsinta tésztám :-P (Eszti mondja: Méltán világhíres palacsintám :-)))   )
 
A végeredmény :-) Ááááááá istenkirály :-P
 

Egyben sült sertéscomb vajas tört krumplival, és párolt káposztával - saját fűszerkombóval

2015.01.04 16:02

Ja hát nem a leggyorsabb kaja, de annál finomabb. Ami kelleni fog.

kb: 80 dekához
Sertéscomb - létszámtól függően
füstölt tarja, vagy sonka, vagy szalonna 3-5 szelet
1 közepes krumpli
3-4 babérlevél
5-8 fokhagyma
fél lilahagyma
oliva olaj

Fűszerkombóhoz:

fél ek. himalájai só
1 kk. bors
fél kk. őrölt fokhagyma
fél kk. zsálya morzsolva
csipet kakukkfű
2 csipet majoranna (morzsolt)

Káposztához:

egy kis fej lilakáposzta vékonyra vágva
2 babérlevél
1 ek. 20%-os ecet
másfél ek. finomítatlan cukor
kb: 1 deci víz

Vaja krumplihoz:

krumpli főzve
vaj izlés szerint (nem margarin)
petrezselyem zöld

A húst lemosva, tetejét mélyen bevagdosva megtömtem félbevágott fokhagymával, majd a fűszercucc - kb: 80%-ával - olaj nélkül befűszereztem (bevagdosott részeket is). Én hagytam egy éccakát a hűtőben gondolkodni, de nem szükséges. Egy tepsibe felcsíkoztam - nekem füstölt tarjám volt, felkarikáztam a krumplit, és a lilahagymát. Elterítettem egy kis oliván az egészet, és rátetem az egybe combot, mellé beszórtam a babérleveleket. A maradék fűszerrel, körbeszórtam a húson kívüli cuccokat, és kb: 100-150 fok közötti hőmérsékleten bevágtam a sütőbe. 1-1.5 óra múlva kb: 1 deci vizet borítottam alá és gyakran locsolva visszatettem  220 fok fölé újabb 1 órára. Mivel levest is főztem, én megöntöztem egy kis leveslével is :-) Közben széthúztam a bevágásokat, azokat is locsolgattam mint egy jó kertész :-)

Közben megfőztem a krumplit, összetörtem, és belekevertem a vajat, a petrezselyemmel. Mellette egy kevés olajon, és vízen felraktam párolódni a káposztát. Amint félpuhára főtt, hozzáadtam a cukrot, és az ecetet babérlevéllel. Ha kell, még lehet pótolni a vizet, de csak kicsit. 

Egyben tálaltam :-P


 

Betyáros zöldbableves vajgaluskával

2014.12.24 14:01
Tipikus karácsonyi kaja :-P  Mellesleg a t*köm eszik halat meg ilyeneket, amúgy is utálom... :-)
Ma reggel találtam a receptet, kicsit átalakítottam jó szokás szerint :-)
 
Ami nem árt ha van:
1 közepes fej vöröshagyma
kb: 10-15 dkg füstölt-főtt tarja (vagy sonka)
kb: 5-10 dk kolbász kicsire vágva
15 dkg tarhonya, vagy saját készítésű tészta (én magam csináltam)
1 fél kápia paprika kockázva
1 kis paradicsom kockázva
kb: 15 dkg zöldbab
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
ételízesítő ízlés szerint
(gomba még illene hozzá, mindegy milyen csak ne csiperke. Annak semmi íze, csak van...nekem sajna nem volt itthon)
 
Tészáthoz: (opcionális)
1 tojás
kb: 1 ek. vaj (nem műanyag (margarin)  )
liszt amennyit felvesz (bár én jobban szeretem ha puhább, és bele tudom "csurgatni" a forró levesbe)
 
A habaráshoz
1 kis pohár tejföl (BIO vagy házi)
1 ek finomliszt 
 
Na lássuk:
Sonkákat megdinszteltem, hozzáadtam a hagymát, a paprikát, és a paradicsomot. Tovább pároltam, majd beletettem a piros paprikát, 
és kavartam rajta egyet. kb: 2 L vízzel felöntöttem, beledobáltam a zöldbabot, és hagytam főni. Megcsináltam a tejfölös trutyit, 
hozzáadtam, közben összekevertem a tészta cuccot, a forró levesbe adagoltam.
Naggggyon finom lett :-)
 
 
 

 

Rakott tarhonya három zöldséggel

2014.12.20 21:28

Szerintem sokkal jobb mind rizzsel (mármint a rakott cucc), csak kicsit több idő elkészíteni. A lényeg, hogy a töltelék (zőőődség) három fajta legyen, és ízben összeillő. Én az alábbiakat használtam fel most.

Minden mennyiség a éhenkórászok számától függ:
nagyjából fél kiló "gépi" tarhonya. Az a menzás.
3-4 ek. olaj
himalájai só
borsó, zöldbab, brokkoli - nagyjából egyenlő arányban
2 közepes hagyma
2 tk. fűszerpaprika
kb: fél kiló darálthús (hentestől darálva, ne a multis sz*rt... ) - én marhát daráltattam
2 kis pohár tejfölt (házit, vagy BIO-t)
2 fokhagyma zúzva, darálva, törve stb. :-)
1 kk. őrölt kömény

A tahonyát kevés olajon barnára pirítottam gyakori kevergetés mellett, majd felengedem vízzel, és puhára főztem. A zöldeket is puhára főztem, A hagymákat megdinszteltem, bepaprikázom, és beleborítottam a darálthúst. Nagyon kevés vízzel puhára főztem. Végül is mindent megfőztem :-) Egy tálat olajjal kikentem, és beleborítottam a tarhonya felét. Rá a húst, a zöldeket, a maradék tarhonyát, és a tetejére a tejfölt. Fedő alatt mehet a sütőbe, mikor barnul a tejföl fedő le, és had süljön míg barna nem lesz. Friss kenyérrel tálalható :-) (A fekete izé a tányéron a tejfölös cucc) :-)

 

Klasszikus cigánypecsenye - legalább is azt mondják - mustárral

2014.12.20 21:02

Ha teljes mértékig autentikusak szeretnénk maradni, akkor hagyjuk el belőle a mustárt, bár ez a legtöbb receptben már benne van.
Sztem jobb így mint nélküle, és felhasználható a krumpli ízesítésére is :-)

Ami kelleni fog:

kocahús (éhezők számától függően) Én combot használtam, szeletelve, és laposra csapkodva :-) - hentestől, nem a multis gagyi
kb: 20 deka szalonna (nem a húsosabbik fajta) - hentestől, nem a multis gagyi
kb: 3 ek. mustár + 1 ek. Dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma (magyar)
kb: 1 tk. őrölt paprika (magyar)
himalájai só egy kevés (nem magyar :-)  )
bors
krumpli a körethez

 

A pác: keverjük össze a kétféle mustárt, reszeljük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.

A húsokat sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük a mustáros szósszal, és hagyjuk legalább egy órán át, pihizni. Szalonnát nagyjából centis szeletekre vágjuk, és "kakastaréjt" vagdosunk a tetejére. Száraz tapadásmentes tálban aranyszínűre sütjük a szalonnát, a zsírt egy tálba kiöntjük. Nagyjából 3 ek. zsiradékot visszalapátolunk, és hirtelen kisütjük a húsok mindkét oldalát, hogy kis kéreg alakuljon ki. Közben a felcsíkozott krumplit félig megfőzzük, és a maradék zsiradékban sütögetjük még kicsit, hozzáöntve a mustáros cuccot ami a hús alatt megmaradt. Ezzel összekeverve, párolom egy keveset. A húshoz öntök kb 1 deci vizet, és fedő alatt puhára főzöm, utána visszadobjuk a szalonnákat, és még pár perc. Tálalom és így néz ki: :-)

Gyros saját fűszerkeverékkel

2014.12.17 20:14

Imádom, és Qrva hamar elkészíthető. Van amelyik fűszer nehezen beszerezhető, de megéri!
Lehet venni kész fűszerkeveréket, ízfokozóval és sóval teleb*szva, vagy szánsz 5 percet, és elkészíted a sajátodat. Mellesleg - jó hír - létezik már BIO Gyros fűszerkeverék is, pár alkotórész ugyan hiányzik belőle, de mégsem "tuningolt".
 

Szal a fűszerezéshez: (arányok változhatnak, ez csak kb. mennyiség)
1.5 - 2 ek. himalájai só
1 ek. őrölt piros paprika
1 tk. őrölt bors
1 ek. petrezselyem
2 gerezd fokhagyma, vagy fokhagyamapor (ha lehet BIO, ne kínai xar)
1 ek. oregánó
kevés őrölt fahéj, szerecsenydió, római kömény (nem jó a sima), ánizsmag, édeskömény.
Na ezt jól összekeverem.

Kelleni fog Cíííkemell (létszámtól, és gyomorbefogadó képességtől függ) - én 5 félből csináltam ehhez a fűszer mennyiséghez.

Szószhoz:
Görög jughurt 2 kis pohár - de jó a sima is, csak folyósabb lesz tőle.
3-4 gerezd fokhagyma törve
Kevés kapor (izlés szerint)

 

Zőődek: (ízlés szerint)
Kígyóubi
paradicsom
lilakáposzta
saláta
lilahagyma

A csirkét felszabdaltam hossz irányba, majd egy tálban szárazon (mindennemű olaj nélkül) összekevertem a fűszerkeverékkel.
Bevágtam egy teljes napra a hűtőbe. Másnap egy előre felforrósított TAPADÁSMENTES edénykében "hirtelen" kisütöttem hogy megpiruljon, és mindössze egy ek. olivát raktam alá sütésenként. (én négyszerre sütöttem ki). A zöldeket feldaraboltam, a szószt összekevertem, és egymásra burogattam egy tányéron. Az egynapos magánzárka nagyon jót tett a húsnak. Íme az eredmény: 


 

Kolbászos zöldbableves

2014.11.08 18:56

Ettem egy menüt a pozsonyiban Győrben. Volt egy hasonló ízvilágú leves, de nem találtam meg, úgyhogy emlékezetből alkottam egy hasonlót :-)
Nem akarom magam dícsérni, de ez azért klasszisokkal jobb lett :-P 

Amit én belepakoltam:
Nagyjából egy fél- 3/4 HÁZI füstöltkolbász kicsire vágva. Fontos, hogy házi legyen, lehetőleg minél frissebb, én nem házinak eladott multis szar...
egy kis vörös, vagy lilahagyma
30-40 deka kocacomb kockázva
1 nagyobb sárgarépa (ha lehet a "csúcsos tapsihapsis", ne azt a "tompa" vizes répát vegyétek) kockázva
1 kisebb fehérrépa kockázva
kb: fél kiló zöldbab
kb: 5 deka vaj
Max 2 erőleves kocka
1 púpozott ek. őrölt paprika (hazai, nem a téglaporos kevert kínai)
só, bors, őrölt kömény, petrezselyem - ha lehet friss

No a hagymát kockáztam, vajon megfuttattam, és beleöntöttem a kolbászt. (azért fontos, hogy friss legyen a kolbi, és HÁZI, mert ez adja a jellegzetes ízt, és mert az tuti szétfő benne) Ha már jól néznek ki, mehetnek mellé a zöldségek, 1 deci víz, majd pároljuk tovább. Eztán beleszórhatjuk a pirospaprikát, jól megkeverjük, és vízzel felöntjük, beletesszük a leveskockát. Petrezselyemmel megszórjuk, és hagyjuk főni. Én tettem bele tarhonyát, de elhagyható. Miután kész lett, qrva finom lett :-) Lehet sűríteni tejföllel, és liszttel, de ezt majd a köv alkalommal próbálom ki. Ez most nekem így tökéletes lett :-)

Sült káposztás csirkemellek baconnel

2014.11.08 18:45

Ez egy tök jó kaja! Legalább is annak, aki szereti a káposztás tésztát. "ahány konyha annyi variáns", de olyan az íze, csak kicsit fel van turbózva.
Kell hozzá csirkemell, egy kisebb "édeskáposzta", szalonna (házi füstölt), só, bors, és egy kis olaj.

Le kell reszelni, vagy géppel darálni a káposztát, 2 újjnyi szeletekre felszelni a húst, és kockázni a szalonnát.
Tűzálló tálba rétegesen betesszük a cuccokat. Alulra a káposztát és a szalonnát összekeverve, hozzá egy kevés olajat, és sót, borsot. Rá a csirkét, majd újra a káposztás cuccot só, bors, húst, és a tetejére káposztás cucc, só, bors. Fedő rá, irány a sütő. Ha kicsit sötétedik a káposzta, át kell keverni az egyészet, sütőbe vissza, majd fedő nélkül kicsit pirul, és lehet tukmálni :-) Finom kenyérrel, vagy tésztával is.

Rakott csirkemell, thai zöldségekkel

2014.11.08 18:21

Finom ízvilágú, sokoldalú étek.
Az alapja, rétegesen felpakolt hústömeg, és némi szósz közé :-) Amit én használtam:
1 egész filézett csirkecsöcs (lehetőleg nem tápos mulitcsirke) "laposra" vágva
házi füstölt szalonna csíkokra vágva (én kb: 10-12 szeletet tettem bele)
10-15 deka minőségi szeletelt sonka (gépsonka)
1 közepes hagyma
só, bors, kevés olaj, kevés vaj. (nem margarin, mert az műanyag)
Fagyasztott thai, vagy wok zöldségkeverék (van benne mindenféle csíra, meg pandakaja :-)  )
a szószhoz: minőségi tejföl -nagy - (nem frissföl, meg keljföl és hasonló baromságok), 3-6 fokhagyma törve (ki mennyire vámpír), és egy tálban összekeverve a tejföllel

Kibányásztam egy "jénait" a szekrényből, egy nagyon kevés olajjal kikentem az alját, és sorba raktam a cuccokat a következő képpen:
Szalonna, hagyma, sonka, hús, só, bors, szósz, és újra. A tetejére hagytam szószt. Fedő rá, sütőbe be, és puhára pároltam, majd a fedő levételése után készre sütöttem. A zöldeket fent vajon megpároltam. 
Tányérra szétszedtem, 'oszt lehet tápolni!

Paradicsomragu bolognai módra (Ragù alla bolognese)

2014.10.19 09:24
Előre bocsájtom, nem a leggyorsabb kaja, de megéri kicsit xarakodni vele. A végeredményt illetően, senki ne akarjon klasszikus "milánói makarónit", mert nem azt kapja, bár lesznek hasonlóságok. Ez a kaja, annál sokkal finomabb!
Régóta szerettem volna megcsinálni az eredeti - Bolognai/Milánói - receptek egyikét, és jó pár receptet át is böngésztem. Természetesen mind eltér kicsit a másiktól, mivel "ahágy konyha annyi íz" elve itt is érvényesül. Ami viszont közös, az az alapanyagok 80-90%-os azonossága, és itt nem az arányokra gondolok, hanem az összetevőkre.
 
Ha valamire azt lehet mondani, hogy mindenki másképp csinálja, akkor ez a húsos paradicsomos ragu minden bizonnyal ide tartozna. A neve azt mutatja, hogy Észak-Olaszországból, Bologna-ból származik, de arrafelé nem csak máshogy hívják, de máshogy is tálalják. Lehet, hogy most sokakban egy világ omlik össze, de olyan, hogy bolognai spagetti, Olaszországban nem létezik. Ha ilyesmit szeretnénk enni, akkor kérjünk egy pasta al ragu-t, ebben az esetben egy húsos paradicsommártással készült – minden bizonnyal – szélesmetéltet kapunk.
Szalonna, vagyis pancetta kerül az aljára, ezen pirul a vegyes darálthús. Ha nincs többfajta húsunk, akkor csak marhát vegyünk, disznóhús önmagában nem szokásos, de igen elterjedt még a bárány vagy a nyúl is. Zöldségek közül a sárgarépa és a szárzeller elengedhetetlen egy igazi raguhoz, aki ezekkel hadilábon áll, akkor is tegyen bele egy keveset, úgyis szétfő a végére.
Ezután paradicsom jön, ebből én a darabos konzervet használom leginkább, mert csak az olasz paradicsom adja majd azt az ízvilágot és konzisztenciát, 
amit elvárunk. Jól sűrűsödő, lé- és főleg savszegény, édesebb, tökéletesen érett paradicsomból készül, ami abszolút megfelel minden olasz 
paradicsomos étel készítéséhez.
Az intenzívebb íz kedvéért mehet bele még egy kevés sűrített paradicsom is.Mivel sokáig fő, hús- vagy zöldségalaplével folyamatosan locsolgatni kell, 
ahogy elfő alóla a folyadék. Éppen ezért csak a végén sózzuk, a borson kívül pedig szegfűszeg és szerecsendió is mehet bele, amitől igazán pikáns íze lesz. Ne feledkezzünk meg a jófajta, testes vörösborról sem, enélkül nem lenne teljes a ragunk. 
 
(Az olasz mammák reggel felteszik a ragut, hogy csemetéik iskola után ebédelni tudjanak belőle, vagyis az sem árt neki, ha jó pár órát fődögél.)
 
kb: 2 ek olívaolaj
100 g pancetta (olasz húsos szalonna)
1 fej vöröshagyma
400 g marhahús, darálva
1-1.5 db sárgarépa, reszelve, vagy "gyufára" cágva. (Ha lehet friss piaci "csúcsos" alakú répát vegyünk, mert annak erőteljesebb az íze)
1 db szárzeller, vagy 12-15 nagyobb zellerlevél apróra vágva
800 g darabos paradicsomkonzerv (Polpa di pomodoro, pl. MUTTI)
3 gerezd fokhagyma
kb: 1 deci száraz, savszegény vörösbor
kb: 2 ek olasz sűrített paradicsom
kb: 3-5 deci hús- vagy zöldségalaplé, húsleves (csak akkor, ha szükséges)
1 kevés só
1 kevés bors, (ha lehet frissen őrölve)
1 kevés szerecsendió 
Zöldfűszer (opcionálisan, petrezselyem, bazsalikom, oregano, kakukkfű, stb.)
Tészta: 
fettuccine, tagliatelle, stb. de durum tészta legyen
 
Egy lábasban felforrósítom az olajat, majd beleteszem az apró kockára vágott szalonnát (pancettát) és kissé kiolvasztom. 
(A pancetta kevés zsírt enged, ezért kell alá egy kevés olaj.) NEM JÓ A HÁZI FÜSTÖLT SZALONNA, VAGY SONKA!!! A házi dolgok füst ízűek, és sósak. A pancetta, viszont érlelt, és totál más íze van! Sajna nem a legolcsóbb, mert 6-700 Ft/100g, de ebbe ez kell... az ALDI, és LIDL boltokban beszerezhetőek. Na utána hozzáteszem az apróra vágott hagymákat és kissé megpirítom. Hozzáadom a darált húst és úgy kevergetem, hogy ne maradjon csomós. Mikor megpirult, beleteszem a gyufaszál méretűre vágott, vagy reszelt sárgarépát, a karikára vágott szárzellert és a további hozzávalókat is. Ha a paradicsom egészben van, akkor azt kisebb darabokra kell vágni, de a legjobb a darabolt, a “polpa” feliratú. A mártást hagyományosan igen lassú hőn több óráig párolgatják, ez idő alatt óvatosan kevergetik, hogy le ne égjen és folyamatosan, merőkanalanként öntik hozzá a húslevest, ahogy elfőtt alóla. (Én fedő alatt főztem, így nem kellett húslé alá) Úgy minimum 2-3 óráig ezt is érdemes a tűzhelyen hagyni, akkor érnek össze az ízek, és sűrűbb, szemes mártást kapunk, természetesen lassú tűzön. A végén kifőzöm a tésztát. Ha valaki gondolja, reszelt parmezánt is tehet a tetejére.
 
Istenkirály lett a végeredmény!! :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tételek: 131 - 140 ból 204
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>