Blog
Olaszos paradicsomos tészta - saját recept kreálmány
2015.01.07 20:00Mellesleg, még mindig tök jó ez a szám:
Egyben sült sertéscomb vajas tört krumplival, és párolt káposztával - saját fűszerkombóval
2015.01.04 16:02Ja hát nem a leggyorsabb kaja, de annál finomabb. Ami kelleni fog.
kb: 80 dekához
Sertéscomb - létszámtól függően
füstölt tarja, vagy sonka, vagy szalonna 3-5 szelet
1 közepes krumpli
3-4 babérlevél
5-8 fokhagyma
fél lilahagyma
oliva olaj
Fűszerkombóhoz:
fél ek. himalájai só
1 kk. bors
fél kk. őrölt fokhagyma
fél kk. zsálya morzsolva
csipet kakukkfű
2 csipet majoranna (morzsolt)
Káposztához:
egy kis fej lilakáposzta vékonyra vágva
2 babérlevél
1 ek. 20%-os ecet
másfél ek. finomítatlan cukor
kb: 1 deci víz
Vaja krumplihoz:
krumpli főzve
vaj izlés szerint (nem margarin)
petrezselyem zöld
A húst lemosva, tetejét mélyen bevagdosva megtömtem félbevágott fokhagymával, majd a fűszercucc - kb: 80%-ával - olaj nélkül befűszereztem (bevagdosott részeket is). Én hagytam egy éccakát a hűtőben gondolkodni, de nem szükséges. Egy tepsibe felcsíkoztam - nekem füstölt tarjám volt, felkarikáztam a krumplit, és a lilahagymát. Elterítettem egy kis oliván az egészet, és rátetem az egybe combot, mellé beszórtam a babérleveleket. A maradék fűszerrel, körbeszórtam a húson kívüli cuccokat, és kb: 100-150 fok közötti hőmérsékleten bevágtam a sütőbe. 1-1.5 óra múlva kb: 1 deci vizet borítottam alá és gyakran locsolva visszatettem 220 fok fölé újabb 1 órára. Mivel levest is főztem, én megöntöztem egy kis leveslével is :-) Közben széthúztam a bevágásokat, azokat is locsolgattam mint egy jó kertész :-)
Közben megfőztem a krumplit, összetörtem, és belekevertem a vajat, a petrezselyemmel. Mellette egy kevés olajon, és vízen felraktam párolódni a káposztát. Amint félpuhára főtt, hozzáadtam a cukrot, és az ecetet babérlevéllel. Ha kell, még lehet pótolni a vizet, de csak kicsit.
Egyben tálaltam :-P
Betyáros zöldbableves vajgaluskával
2014.12.24 14:01
Rakott tarhonya három zöldséggel
2014.12.20 21:28Szerintem sokkal jobb mind rizzsel (mármint a rakott cucc), csak kicsit több idő elkészíteni. A lényeg, hogy a töltelék (zőőődség) három fajta legyen, és ízben összeillő. Én az alábbiakat használtam fel most.
Minden mennyiség a éhenkórászok számától függ:
nagyjából fél kiló "gépi" tarhonya. Az a menzás.
3-4 ek. olaj
himalájai só
borsó, zöldbab, brokkoli - nagyjából egyenlő arányban
2 közepes hagyma
2 tk. fűszerpaprika
kb: fél kiló darálthús (hentestől darálva, ne a multis sz*rt... ) - én marhát daráltattam
2 kis pohár tejfölt (házit, vagy BIO-t)
2 fokhagyma zúzva, darálva, törve stb. :-)
1 kk. őrölt kömény
A tahonyát kevés olajon barnára pirítottam gyakori kevergetés mellett, majd felengedem vízzel, és puhára főztem. A zöldeket is puhára főztem, A hagymákat megdinszteltem, bepaprikázom, és beleborítottam a darálthúst. Nagyon kevés vízzel puhára főztem. Végül is mindent megfőztem :-) Egy tálat olajjal kikentem, és beleborítottam a tarhonya felét. Rá a húst, a zöldeket, a maradék tarhonyát, és a tetejére a tejfölt. Fedő alatt mehet a sütőbe, mikor barnul a tejföl fedő le, és had süljön míg barna nem lesz. Friss kenyérrel tálalható :-) (A fekete izé a tányéron a tejfölös cucc) :-)
Klasszikus cigánypecsenye - legalább is azt mondják - mustárral
2014.12.20 21:02Ha teljes mértékig autentikusak szeretnénk maradni, akkor hagyjuk el belőle a mustárt, bár ez a legtöbb receptben már benne van.
Sztem jobb így mint nélküle, és felhasználható a krumpli ízesítésére is :-)
Ami kelleni fog:
kocahús (éhezők számától függően) Én combot használtam, szeletelve, és laposra csapkodva :-) - hentestől, nem a multis gagyi
kb: 20 deka szalonna (nem a húsosabbik fajta) - hentestől, nem a multis gagyi
kb: 3 ek. mustár + 1 ek. Dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma (magyar)
kb: 1 tk. őrölt paprika (magyar)
himalájai só egy kevés (nem magyar :-) )
bors
krumpli a körethez
A pác: keverjük össze a kétféle mustárt, reszeljük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
A húsokat sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük a mustáros szósszal, és hagyjuk legalább egy órán át, pihizni. Szalonnát nagyjából centis szeletekre vágjuk, és "kakastaréjt" vagdosunk a tetejére. Száraz tapadásmentes tálban aranyszínűre sütjük a szalonnát, a zsírt egy tálba kiöntjük. Nagyjából 3 ek. zsiradékot visszalapátolunk, és hirtelen kisütjük a húsok mindkét oldalát, hogy kis kéreg alakuljon ki. Közben a felcsíkozott krumplit félig megfőzzük, és a maradék zsiradékban sütögetjük még kicsit, hozzáöntve a mustáros cuccot ami a hús alatt megmaradt. Ezzel összekeverve, párolom egy keveset. A húshoz öntök kb 1 deci vizet, és fedő alatt puhára főzöm, utána visszadobjuk a szalonnákat, és még pár perc. Tálalom és így néz ki: :-)
Gyros saját fűszerkeverékkel
2014.12.17 20:14Imádom, és Qrva hamar elkészíthető. Van amelyik fűszer nehezen beszerezhető, de megéri!
Lehet venni kész fűszerkeveréket, ízfokozóval és sóval teleb*szva, vagy szánsz 5 percet, és elkészíted a sajátodat. Mellesleg - jó hír - létezik már BIO Gyros fűszerkeverék is, pár alkotórész ugyan hiányzik belőle, de mégsem "tuningolt".
Szal a fűszerezéshez: (arányok változhatnak, ez csak kb. mennyiség)
1.5 - 2 ek. himalájai só
1 ek. őrölt piros paprika
1 tk. őrölt bors
1 ek. petrezselyem
2 gerezd fokhagyma, vagy fokhagyamapor (ha lehet BIO, ne kínai xar)
1 ek. oregánó
kevés őrölt fahéj, szerecsenydió, római kömény (nem jó a sima), ánizsmag, édeskömény.
Na ezt jól összekeverem.
Kelleni fog Cíííkemell (létszámtól, és gyomorbefogadó képességtől függ) - én 5 félből csináltam ehhez a fűszer mennyiséghez.
Szószhoz:
Görög jughurt 2 kis pohár - de jó a sima is, csak folyósabb lesz tőle.
3-4 gerezd fokhagyma törve
Kevés kapor (izlés szerint)
Zőődek: (ízlés szerint)
Kígyóubi
paradicsom
lilakáposzta
saláta
lilahagyma
A csirkét felszabdaltam hossz irányba, majd egy tálban szárazon (mindennemű olaj nélkül) összekevertem a fűszerkeverékkel.
Bevágtam egy teljes napra a hűtőbe. Másnap egy előre felforrósított TAPADÁSMENTES edénykében "hirtelen" kisütöttem hogy megpiruljon, és mindössze egy ek. olivát raktam alá sütésenként. (én négyszerre sütöttem ki). A zöldeket feldaraboltam, a szószt összekevertem, és egymásra burogattam egy tányéron. Az egynapos magánzárka nagyon jót tett a húsnak. Íme az eredmény:
Kolbászos zöldbableves
2014.11.08 18:56Ettem egy menüt a pozsonyiban Győrben. Volt egy hasonló ízvilágú leves, de nem találtam meg, úgyhogy emlékezetből alkottam egy hasonlót :-)
Nem akarom magam dícsérni, de ez azért klasszisokkal jobb lett :-P
Amit én belepakoltam:
Nagyjából egy fél- 3/4 HÁZI füstöltkolbász kicsire vágva. Fontos, hogy házi legyen, lehetőleg minél frissebb, én nem házinak eladott multis szar...
egy kis vörös, vagy lilahagyma
30-40 deka kocacomb kockázva
1 nagyobb sárgarépa (ha lehet a "csúcsos tapsihapsis", ne azt a "tompa" vizes répát vegyétek) kockázva
1 kisebb fehérrépa kockázva
kb: fél kiló zöldbab
kb: 5 deka vaj
Max 2 erőleves kocka
1 púpozott ek. őrölt paprika (hazai, nem a téglaporos kevert kínai)
só, bors, őrölt kömény, petrezselyem - ha lehet friss
No a hagymát kockáztam, vajon megfuttattam, és beleöntöttem a kolbászt. (azért fontos, hogy friss legyen a kolbi, és HÁZI, mert ez adja a jellegzetes ízt, és mert az tuti szétfő benne) Ha már jól néznek ki, mehetnek mellé a zöldségek, 1 deci víz, majd pároljuk tovább. Eztán beleszórhatjuk a pirospaprikát, jól megkeverjük, és vízzel felöntjük, beletesszük a leveskockát. Petrezselyemmel megszórjuk, és hagyjuk főni. Én tettem bele tarhonyát, de elhagyható. Miután kész lett, qrva finom lett :-) Lehet sűríteni tejföllel, és liszttel, de ezt majd a köv alkalommal próbálom ki. Ez most nekem így tökéletes lett :-)
Sült káposztás csirkemellek baconnel
2014.11.08 18:45Ez egy tök jó kaja! Legalább is annak, aki szereti a káposztás tésztát. "ahány konyha annyi variáns", de olyan az íze, csak kicsit fel van turbózva.
Kell hozzá csirkemell, egy kisebb "édeskáposzta", szalonna (házi füstölt), só, bors, és egy kis olaj.
Le kell reszelni, vagy géppel darálni a káposztát, 2 újjnyi szeletekre felszelni a húst, és kockázni a szalonnát.
Tűzálló tálba rétegesen betesszük a cuccokat. Alulra a káposztát és a szalonnát összekeverve, hozzá egy kevés olajat, és sót, borsot. Rá a csirkét, majd újra a káposztás cuccot só, bors, húst, és a tetejére káposztás cucc, só, bors. Fedő rá, irány a sütő. Ha kicsit sötétedik a káposzta, át kell keverni az egyészet, sütőbe vissza, majd fedő nélkül kicsit pirul, és lehet tukmálni :-) Finom kenyérrel, vagy tésztával is.
Rakott csirkemell, thai zöldségekkel
2014.11.08 18:21Finom ízvilágú, sokoldalú étek.
Az alapja, rétegesen felpakolt hústömeg, és némi szósz közé :-) Amit én használtam:
1 egész filézett csirkecsöcs (lehetőleg nem tápos mulitcsirke) "laposra" vágva
házi füstölt szalonna csíkokra vágva (én kb: 10-12 szeletet tettem bele)
10-15 deka minőségi szeletelt sonka (gépsonka)
1 közepes hagyma
só, bors, kevés olaj, kevés vaj. (nem margarin, mert az műanyag)
Fagyasztott thai, vagy wok zöldségkeverék (van benne mindenféle csíra, meg pandakaja :-) )
a szószhoz: minőségi tejföl -nagy - (nem frissföl, meg keljföl és hasonló baromságok), 3-6 fokhagyma törve (ki mennyire vámpír), és egy tálban összekeverve a tejföllel
Kibányásztam egy "jénait" a szekrényből, egy nagyon kevés olajjal kikentem az alját, és sorba raktam a cuccokat a következő képpen:
Szalonna, hagyma, sonka, hús, só, bors, szósz, és újra. A tetejére hagytam szószt. Fedő rá, sütőbe be, és puhára pároltam, majd a fedő levételése után készre sütöttem. A zöldeket fent vajon megpároltam.
Tányérra szétszedtem, 'oszt lehet tápolni!