Blog

Rakott sertéscomb, tejfölös, mustáros mártással

2014.10.15 18:47

Előzetesen, tuti hogy van egy ilyen recept valahol, de azt így magam raktam össze az itthon található "anyagokból". 2-3 főre
Kb: fél kiló koca comb szeletelve, laposra verve
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma (opcionális)
4-5 szelet szalonna
1 pohár kis tejföl
1-2 e.k. dijoni mustár
kevés olaj, só (himalájai, nem az a hipózott asztali méreg), bors, és - bár én lusta voltam rátenni - de be lehet takargatni egy kis sajttal.
rizs


A húst kilapítom, a hagymát karikázom, a szalonnát szeletelem (4-5 centi hosszúra), a tejfölt, és a mustárt egy külön tálban összekeverem (fokhagyma mehet bele). Tűzálló tál alját tök vékonyak kiolajozom, és az sorba rakom a versenyzőket. Szalonna, hagyma, hús, só, bors, mártás, és köv. előről. A tetejére maradjon hagyma, és mártás lezárásként. Tál telő felrak, előmelegített sütőbe betesz, és éhesen vár :-)
Ha már puha a hús, akkor feldő le, mehet a barnulási fázis. Közben a rizst főzöm/párolom, ki hogy szereti, kimerve kurkumával megszórom (én megszoktam), és mehet mellé a hús. Böszme finom lett :-)

Limonádé kompromisszumok nélkül - CUKORMENTESEN!!

2014.10.15 18:19

Mivel tőlem(lünk) az összes cukorgyár csődbe mehet - leszámítva a késztermékekben található cukrokat - az éves fogyasztásunk nincs 1 kiló!! (4 főre).
Tehát, ha valaki nem akar cukrozni, akkor itt egy "mix" amivel ezt elkerülheti.
Az adag, 4-5 decire való limonádéra vonatkozi, természetesen izléstől függ az összetevők aránya...
Fél citrom facsarva, Fél narancs facsarva, a másik fele szeletelve.
Csapvíz, szóda, vagy ásványvíz - mentes, savas kinek mi a perverziója :-)

A fent említett gyümiket összetukmálom gyümölcsfacsarón, beletöltöm a vizek egyikét (én szódapárti vagyok), és beledobálom a maradék fél narancsot - aki szeretné a citromot is - szeletelve, szőröstül, bőröstül. Várok úgy nagyjából 5-10 percet, és lehet inni, közben a szeletelt gyümit rágcsálni - addig megszívja magát egy kis vízzel. A cukor azért nem szükséges, mert a narancs édes, és ha ebből többet teszek bele, édesebb lesz a limóm. Szerintem egészségesebb mint cukrozni. Az eredmény nyálcsorgató :-)

Krumpli leve-leves

2014.09.17 15:44

Ha főzöl (természetesen nem héjában) krumplit, a levét egyszerűen fel lehet használni.
Kell egy kevés hagyma felkockázva, egy kevés piros paprika, petrezselyem, és tészta.

Olajon a hagymát megfonnyasztom, majd beszórom piros paprikával. Keverek rajta párat, és ráöntöm (közvetlenül) a főtt krumpliról a levet.
Ha van annyi, akkor pár kisebb darab krumplit is kiszedek, és mehet a levesbe. De nem muszály. Beletépem a petrezselymet, és ha összefőtt, akkor megkínálom tésztával. Pillanatok alatt kész, és sztem finom is. Lehet sózni, vagy borsozni.
A végeredmény:

Szalonnás (Baconos) rakott karfiol

2014.09.17 15:34

1 közepes db karfiol
kb: 0.5 bögre rizs
20 dkg bacon (szeletelt vagy darabolt)
1 közepes fej vöröshagyma
1-2-3 gerezd fokhagyma (ki, hogy szereti)
175 g tejföl
1 db tojás
kb: 1 ek zsemlemorzsa
kevés himalájai só
5-10 dkg edami sajt (füstölt (sima is jó)
1 ek napraforgó olaj
1 csokor petrezselyem (elhagyható)

 

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőbe téve, lecsepegtetjük. A rizst sós vízben megfőzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük. Az olajon elkezdjük sütni a kisebb darabokra vágott bacont. Amikor már kicsit kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és együtt pirítjuk. Ha a bacon megpirult, és a hagyma is megüvegesedett, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Levesszük a tűzről. Össszekeverjük a karfiollal. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és megszórunk zsemlemorzsával. Beleterítjük a baconös karfiol felét, egyenletesen rászórjuk a főtt rizst, majd rátesszük a maradék karfiolt. A tejfölt folyósra keverjük a tojással, és a karfiolra öntjük. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Fedő alatt sütöttem kb: 20-30 percet, utána fedő nélkül pirulásig.

Slambuc

2014.09.17 15:20

slambuc egy tésztából és krumpliból készülő szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először.
Nos én nem bográcsban készítettem, mert ez ugye érdekes lenne panel 8. emeletén :-) Azééé slambuc lett :-) Mellesleg, ettem bográcsosat, szóval igen... van különbség!

Belévalók:

60-80 dkg 4 tojásos slambuctészta (nagyobb tépett csusza darabok)
30 dkg szalonna
40 dkg burgonya
só, hagyma, pirospaprika, kolbász (legalább egy fél szál HÁZI)

A szalonnát kockára vágva bográcsban/lábosban kisütjük. A zsíron megpirítjuk a slambuctésztát, mehet bele a pirospaprika (annyi, hogy szép színe legyen), a kolbász, és egy kicsit még pirítjuk, majd vízzel felengedjük, hogy jól ellepje. Ezután belekarikázzuk a megtisztított burgonyát, megsózzuk. Addig főzzük, amíg a leve el nem fő. Kevergetni ér, ha nem akarunk lábost vakarni :-)
Őőőő finomabb, mint ahogy kinéz :-P

Tejszínes, mustáros, mézes csirke

2014.09.17 15:18
Végy egy adag csirkemellet!
Végy mellé egy kis doboz tejszínt (20%), egy fél tudus mustárt, és egy kis adag mézet! (termelőtől)
Végy még rizst (én Aldis BIO-t haszáltam)
Végy 2-3 fokhagymát, egy kis vöröshagymát.
És ne feledd, végy egy fél kápia, vagy kaliforniai paprikát.
 
Csirkét kockára, a paprikát kicsire szeld fel. A tejszínt, a mustárt, és a mézet keverd össze egy tálban.
A hagymákat felszeletelve kis olajon dinszteld meg, tedd bele a csirkét. Ha a csirke fehér, tedd belé a 
paprikát. Eztán lapátold bele a masszát, és forrald össze. Ha kész, rizzsel tálald. Ne feledd, a rizsre 
tégy egy kis kurkumát, mert nagyon jó antioxidáns, és gyulladáscsökkentő.
Ló étvágyad legyen :-)
 

Ananászos fűszeres csirkemell BIO rizzsel

2014.09.17 14:58

Gondoltam csinálok valamit, ami egyszerű, gyors, és kínaira hajaz. Sikerült :-) 
Ami kellhet hozzá:
kevés oliva olaj
1 egész csirkecsöcs (de nem tápos mindeféle xarral etetett madárból!)
1 e.k. nyers nádcukor (ha lehet ne az asztali fehérített mérget)
1-1.5 e.k. szójaszósz (minőségi, nem a GMOS-s Heinz és társai)
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 kb: 400g-os (ha lehet körszeletelt) ananászkonzerv
kb: 1 t.k. wok fűszer keverék, vagy kínai 5 fűszer keverék
kevés petrezselyem, vagy koriander, bors (só nem kell, mert a szója sós) Hehe dejó szóvicc :-)

Szóval! A cíííkét újnyi szeletkere szeljük, és forró olajban fehéredésig forgatjuk. Mehet ki egy tálba. Helyére betesszük az ananászkarikákat, és kissé karamelizáljuk. Közben, egy tálkában a szójaszószt, a paradicsompürét, a cukrot, és az ananászlevet összekavarjuk. Ha készen vannak az ananászkarikák, mehet vissza mellé a hús, és ra az összekevert szósz. Ekkor megszórjuk a fűszerrel, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Rizzsel lehet tálalni. Érdemes tápolás közben megfigyelni, hogy mennyi izgalmas íz vehető ki egy-egy falat orcába vételekor. :-)

Igazi tészta percek alatt

2014.07.24 19:47

Gyorsan, finomat, a fantáziára bízva! Max 15 perc alatt!
Az én formulám szerint:
1 tojás, és nagyjából 5-6 evőkanál liszt (ki milyet szeret) és ennyi. Ebből nagyjából 10 deka tészta gyúrható, (persze függ a tojás méretétől, és a liszt adagtól is) de ez megközelítő érték. 1 tojás kb: 40-45Ft, a liszt (ha BIO kilónként 5-600-ból kijön), ha sima, akkor kevesebb mint a fele. Lehet számolni, 10 tojásos tészta kilós áron, ha drágán veszem a cuccokat, kb:1000 Ft. Semmi fényesítő anyag, és semmi hozzáadott xart nem tartalmaz! Természetesen kilós mennyiségre vetítve megoldható 2-4-6-8 tojásból is, én a legdrágább verziót írtam...
A tésztához olyan fűszereket tudsz adni, amit szeretnél. (Az enyémben most szárított medvehagyma van).

A tojást felvertem, belekevertem a fűszert, és hozzáadtam a lisztet. Villával elkevertem amíg össze nem áll, majd kézzel folyt köv. Kb: 3-4 percig kézben vagy deszkán gyúrtam, majd sodrófával kinyújtva felszeltem a megfelelő méretre - vagy amit szeretnél :-) Ha akkor eszed, akkor mehet a lobogó vízbe, ha nem - mint én most, akkor szárítottam egy órát, és mehet zacsiba vagy valamilyen tárolóba. 
Klasszisokkal más íze, állaga, és töménysége lesz mint a háziként eladott boltinak.
Én készítettem már pl: szárított medvehagymával, petrezselyemmel, tárkonnyal stb.

"Bombay" csirke füstölt sonkával, vajban párolt zöldségekkel

2014.07.05 14:49

Nya. Reggel elfutottam a piacra, vettem egy két zöldet a körethez. Én ebbe most zöldborsót, zöldbabot, újhagyma szárat, és répát tettem. A csirke háztáji, szóval nem nem szeméttel etetett kétlábú. Mivel nem írtak természetellenes összetevőket, vettem egy zacsi fűszerkeveréket (Bombay), és ezt használtam fel.

Ami kell a kajához:

Csirke (ki mennyit eszik annyi)
3-4-5 szelet füstölt sonka (lehet szalonna is), de mindenképp házi, mert azt füstölik, nem aromázzák.
újhagyma (ez megint egyénfüggő)
oliva olaj
Bombay fűszerkeverék (ki mennyire szereti fűszeresen, én kevesebb mint a felét használtam fel)
Kevés Himalájai só, és bors.

Körethez:

Kis teavaj
zöldborsó, zöldbab, újhagyma szára, répa, és kevés petrezselyem (amúgy tök mindegy mi van benne, de most ez volt friss)

A tepsit kiolajoztam, de csak "lájtosan", majd olivában összekevertem a fűszerkombót. A Cíííkét betettem a tepsibe, rászórtam - és mellé a csíkokra vágott füstölt sonkát, újhagyma szárat, és megöntöztem az olajos fűszerrel, megszórtam kevés sóval, és borssal. Fólia rá, 'oszt irány az előmelegített sütő, a 200 körüli fokhőmérséklet :-) Ha már megpuhult, fólia le, gyakran locsolva a kifőtt fűszeres lével sütöttem tovább forgatva a cíííke alkatrészeket. Közben egy kis edényben felolvasztottam a vajat, és beleburogattam a zöldet. A répát, a zöldbabot is kicsire vágtam, és fedő alatt pouhára, de ropogósra pároltam. Kis só, bors, és mehetnek a tálba.
A végeredmény, egy szerintem qrva jól sikerült, izgalmas ízvilággal szolgáló ebéd lett :-)

Előtte:

Utána:

Gyors zöldségleves

2014.06.08 11:03
Ha nem bírod ki míg elkészül a marhasteak-ed, sietsz velehová, vagy eleged van a sok 
szemétből amit felvágottnak hívnak (tisztelet a kivételnek, mert van) itt egy gyors, és finom előétel :-)
A Knorr, és Magdi szeméttel ellentétben, ez egészséges (mivel a normál levesben is ugyan ezeket használhatod) 
mindemellett garantáltan megszabadít az az ilyenektől, mint a nátrium glutamát (E621) és társai...
Nem kerül több időbe elkészíteni, mint a porszutykokat. NAGYON fontos, a jó alapanyag!!!!
 
Én ahogy szoktam csinálni: (1 fő részére)
Egy kisebb sárgarépa, egy kisebb fehérrépa, petrezselyem (friss) zeller - vagy zeller levél (ha lehet friss), 
tészta, kicsi bors, 1 kk. süríett paradicsom (én 4x-es sürítésűt használok), ha nincs lehet JÓ MINŐSÉGŰ kechup is,
1 kk darált paprika (pl. édes anna)- én BIO-t használok - a Virágoskút Édes Rózsáját - , mert nincs tele szeméttel.
A lelke mindennek a kizárólag BIO!!! zöldségleves kocka. Ennek nem olyan az íze, mint a fent említett két cég 
kockájának. Ha nem a természeteset használod, ugyan úgy benne lesz az E621 és társai...
 
Amikor réges régen a sötét középkorban még én is ettem zacsilevest, úgy csináltam, mint ezt itt. :-)
A répát, fehérrépát kb: 2-3 mm szeletkere szeltem fel, a petrezselyemmel, zellerrel együtt ment bele a nagyjából 
fél liter vízbe. Azért szelem ilyen vékonyra, mert mire felforr a víz, a zöldek félig megfőttek. Nem szeretem a 
szarrá főtt zöldséget... Az elején rakom bele a leveskockát is. (anno a zacsiport csak forrásban lévő víze 
lehetett önteni - gondolom most is) Ha a víz felforrt, megkaphatja a kevés borsot, őrölt paprikát, és a sürített 
paradicsomot. Most teszem bele a tésztát (én imádom, ha tele van tésztával). Pár perc múlva lezárom a kraftot, és 
miközben csökken a hőmérséklet, a tészta még fő, majd jól beledagad a levesbe. Megáll benne a kanál :-P
 
Ha jól összeszámolom, eltelt vagy 15 perc a szeleteléstől a tálalásig. Nem lesz olyan íze, mint a nagyi 
levesének, (már csak az idő rövidsége miatt sem) de nagyságrendekkel finomabb, és egészségesebb mint ezek 
a porszemetek...
 
 
Tételek: 141 - 150 ból 204
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>