Blog
Paradicsomos bab
2014.05.02 13:43No. Elöljáróban, ezt a kaját gyorsan, és baromi sok féle képpen el lehet készíteni. Nálunk ez a mennyiség, másfél adagra jött ki :-)
Minden fűszer felhasználható, ami illik a paradicsomhoz, vagy az olasz kajákhoz. Szóval főzz szabadon :-)
Egyszer láttam egy nem mondjuk ki TV paprika adón, hogy Gordon Ramsey valami hasonlót csinált. Gondolom az enyém jobb lett :-P
Részemről ez a kaja, a memória ételek gyűjtőfogalmába tartozik. Hogy miért? Mert miután megetted, a szervezeted sok-sok órán kresztül nem engedi veled elfeledtettni, hogy mit is ettél. Gondolom érted mire célzok :-) Szóval nem tipikusan randi kaja :-P
Ahogy én csináltam:
Ami kell:
Fehér bab - konzerv, vagy fress. Én 2 dobozzal használtam a kicsiből.
Egy v.hagyma,
3-4 fokhagyma (ízlés dolga, hogy több vagy kevesebb)
szalonna (én 3 szeletet tettem bele, közepes vastagságút)
pici bors
1 kis üveg (340-350g) paszírozott paradicsom püré - üveges, minőségi (csinálhatod friss paradisomból, konzerv, vagy sürítettből is, bár utóbbihoz szerintem kell víz is...)
Hagymákat összeszeltem a szalonnával egyetemben, és fedő alatt pároltam. (kevés vízen vagy olajon mind1). Utána beleburítottam a paradicsom pürét, és 10 percig hagytam kb. összeérlelődni közepes lángon. A babot sokszor alaposan átmostam, és csöpögött míg a paradicsom hülyéskedett a lábosban. Eztán zsupsz bele a bab, és 15-20 perc alatt készre főtt. Jó ropogós kenyérrel zabbantottam meg :-)
Eztán jön majd az emlékezés pillanata :-P ------ ÉTVÁGY :-) -------
Mediterrán csirkemell, medvehagymás sajtmártással, és BIO rizzsel.
2014.04.26 13:46Mediterrán csirkesült, vajas hagymás tálon vadrizzsel
2014.03.03 19:14Előszó:
Miután szétszaggattam a csirkét, megmostam, és a fent leírt páccal bedörzsöltem. Hagytam kicsit ázni.
Egy tepsi alját kivajaztam, a krumplit kerek szeletekrevágva beletettem az aljára. Rá a karikázott hagymát, és a szeletelt, bevagdalt szalonnát. Rápakoltam a csirkét, és ha maradt szósz, csepegtettem a krumplira is. (nálam valamennyi maradt). Fólia, és sütő kb 45-60 perc, míg a cííííke megpuhult. Fólia le, forgatás, pirítás. Vízben a rizst kifőztem, és mellépakoltam a a húsos cuccnak.
Baromi finom lett :-)
Ló étvágyat :-)
Narancsos Csirke könnyen, gyorsan
2014.02.09 12:31Friss Tagliatelle sonkával, Créme fraiche-el
2014.02.06 18:58Egy igazi 15-20 perces kaja :-)
Ami kell:
Tagliatelle tészta (étkezők számától függően) (én BIO-t használtam)
1 doboz Créme fraiche (Président-et használtam, a piros dobozost)
15-20 deka minőségi füstölt, vagy enyhén füstölt sonka (Én Aldis, prémium sertést használtam - 200g)
1 tojás sárgája
5-10 deka reszelt sajt (ki mit szeret)
egy kis teavaj (20g)
Oregánó, bazsalikom, - lehet friss, vagy szárított nagyjából 1 kv-s kanál, és egy kevés bors. (a Créme fraiche sós, így az nem kell)
Lehet hozzá adni metélő hagymát, újhagymát, petrezselymet stb. Én egy kevés újhagymát adtam hozzá pluszban.
Feltettem a vizet főni, bele egy kis himalájai sót a tésztának. Amíg felforrt a víz, összeszeltem a sonkát, és egy kis tálban a kis teavaj felével kicsit átsütöttem. Közben egy tojást sárgáját, külön tányérban összekevertem a Créme fraiche-el/al, és a reszelt sajttal. Hozzá burogattam a fűszereket, és jól összekavartam. A vízbe raktam a tésztát főni, és a sonkára lapátoltam a "masszát", kis lángom összemelegítettem őket, szép sűrű, folyós állagú sajtkrémet kaptam. A tészta leszűrve, a tányérban a maradék vajban megforgatva (résztvevők száma szerint elosztva), szósz rámerve, sajttal megszórva, és gyorsan elfogyasztva. 20 perc, gyors, és finom.
Kelkáposzta főzelék, füstölt-főtt tarjakockákkal
2014.02.02 12:28Hozzávalók:
Hústorta, "tavaszi szósszal"
2014.01.18 13:43Alapanyagok (a résztvevők száma alapján), nálunk 3 fő - maradjon d.u.-ra is :-)
6-8 szelet röficomb (nagyságtól függően) (hentestől)
fél, vagy egy egész csirkemell (hentestől)
szeletelt sonka "gépsonka" nagyjából 10 deka (Én Aldi-s Prémium sertéssonkát használtam, de jó a sága selyem is, mert ezeknek van valamennyi hústartalmuk)
6-8 vékony szelet szalonna (Hentestől, nem a fóliázott íztelen izé...)
Szószhoz:
1 pohár tejföl (BIO, vagy Cserpes)
1-2 fokhagyma (ízlés szerint) - átnyomva, vagy apróra szelve (piaci)
1 szál újhagyma, vagy egy csokor póréhagyma (piaci) - apróra szelve
5-10 deka reszelt sajt
kevés őrölt bors
A szósz is módósítható izlés szerint
Minden összetevőt összekeverek egy tálban.
Torta:
A hozzávalókat rétegesen egymásra rakjuk tűzálló tálban. Szalonna, sonka (mert van bennük lé ami a sütőben kisül) comb, mellfilé, szósz a tetejére, majd újra ez a réteg. Szósz maradjon a tetejére. Fedő alatt kb: 1 órát sül 220 fokon. A fedőt eltávolítva, reszelt sajttal a tetején még visszateszem, míg meg nem pirul.
Nagyon laktató (becsapósan).
Én Himalájai hosszúszemű rizzsel tálaltam, megszórva őrölt kurkumával.
100%-os narancslével tudom ajánlani :-)
A többféle hús rétegelve, és a szósz nagyon izgalmas ízvilágot, és látványt nyújt :-)
Nesze neked Norbi Ápdéét :-) Étvágy :-)
Brokkolikrém leves, tócsnival, rösztivel, ki hogy ismeri
2014.01.18 13:10Provanszi sertés egytál
2013.12.24 15:25Mustáros-fokhagymás mártásban sült sertéscomb
2013.12.24 15:11Sertés, csirkemell, comb ki mit szeret.
Vaj (sütő kikenéséhez)
2 kis tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb, vörös/lilahagyma
1 púpos evőkanál mustár
ételízesítő egy kevés
kevés oliva
pici bors
kb. 20 deka sajt (én füstöltet használtam, pikánsabb lett az íze)
Összekeverjük a tejfölt, a mustárt, az ételízesítőt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat. A húsokat bekenjük vajjal, majd a tepsit is, a husikat pedig szósszal. Rátettem a karikákra szelt hagymát. Tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, fóliával letakarjuk, és forró sütőben 40 percig sütjük. Utána megszórjuk sajttal, és fólia nélkül pirosra sütjük. Én a legvégén még tettem rá sajtot, így az csak megolvadt. Himalájai rizzsel táltaltam, rá egy kis kurkumát :-) Gyors, és finom kaja :-)