Blog

Paradicsomos bab

2014.05.02 13:43

No. Elöljáróban, ezt a kaját gyorsan, és baromi sok féle képpen el lehet készíteni. Nálunk ez a mennyiség, másfél adagra jött ki :-)
Minden fűszer felhasználható, ami illik a paradicsomhoz, vagy az olasz kajákhoz. Szóval főzz szabadon :-)
Egyszer láttam egy nem mondjuk ki TV paprika adón, hogy Gordon Ramsey valami hasonlót csinált. Gondolom az enyém jobb lett :-P
Részemről ez a kaja, a memória ételek gyűjtőfogalmába tartozik. Hogy miért? Mert miután megetted, a szervezeted sok-sok órán kresztül nem engedi veled elfeledtettni, hogy mit is ettél. Gondolom érted mire célzok :-) Szóval nem tipikusan randi kaja :-P

Ahogy én csináltam:
Ami kell:

Fehér bab - konzerv, vagy fress. Én 2 dobozzal használtam a kicsiből.
Egy v.hagyma, 
3-4 fokhagyma (ízlés dolga, hogy több vagy kevesebb)
szalonna (én 3 szeletet tettem bele, közepes vastagságút)
pici bors
1 kis üveg (340-350g) paszírozott paradicsom püré - üveges, minőségi (csinálhatod friss paradisomból, konzerv, vagy sürítettből is, bár utóbbihoz szerintem kell víz is...)

Hagymákat összeszeltem a szalonnával egyetemben, és fedő alatt pároltam. (kevés vízen vagy olajon mind1). Utána beleburítottam a paradicsom pürét, és 10 percig hagytam kb. összeérlelődni közepes lángon. A babot sokszor alaposan átmostam, és csöpögött míg a paradicsom hülyéskedett a lábosban. Eztán zsupsz bele a bab, és 15-20 perc alatt készre főtt. Jó ropogós kenyérrel zabbantottam meg :-)

Eztán jön majd az emlékezés pillanata :-P       ------      ÉTVÁGY :-)     -------

Mediterrán csirkemell, medvehagymás sajtmártással, és BIO rizzsel.

2014.04.26 13:46
Cíííkééhez:
Végy egy tanyasi/házi/nem tápon nevelt/nem szeméttel etetett/nem ketrecben tartott csirkemellet. Vagy egy felet...
NA most, hogy túljutottál az első - és egyben legnagyobb feladaton, írom mi kellhet még a kajához.
Fűszerek: (Saját összeállítás alapján)
Kb: 1 kk. zsálya (morzsolva), 1 kk. koriander (törve), 1 csipet kakukkfű, oregánó, bazsalikom (morzsolva), 1 kk. piros őrölt
paprika, egy apróra vágott friss fokhagyma, kevés himalájai só, őrölt bors, és egy kevés vékonyra szelt újhagyma.
Nagyjából 2 evőkanál olivaolaj.
A menők mozsarat, és húsklopfolót használtam a koriander töréséhez. A mozsárban nem gurul szét, (nem is túl izgalmas így), míg a vágodeszkáról lehet vadászni a kis koriander golóóókat :-) Amúgy sincs mozsaram :-)
 
Sajtmártáshoz:
Az itt leírtak alapján készítettem, csak raktam bele medvehagymát, és füstölt sajt került a cucchoz.
Mellesleg, tökmind1 milyen sajkrémet teszel bele, lényeg, hogy minőségi legyen.
 
A csirkecsöcsöt felcsíkoztam, és pár órába a fűszerkeverékbe tettem pihizni. Eztán beleraktam egy tapadásmentes lábosba, és lassú tűzön fehéredésig pároltam, majdan feltekertem a hőfokot, és kicsit megpirítottam a husit. Tálaltam a rizzsel, és a sajtmártással. Természetesen a rizsemen megtalálható, az elmaradhatatlan kurkuma is :-)
Első ránézésre a sajtmártás úgy néz ki, mit egy jó italozás utáni felül távozó végtermék de hidd el, állati finom lett :-)
 
 
 

Mediterrán csirkesült, vajas hagymás tálon vadrizzsel

2014.03.03 19:14

Előszó:

Nemrég kaptam háztól egész csirkét. Akkor meg sem nagyon néztem, nagy naivan zsupsz a fagyiba, a szűkösebb időkre. Na most vannak a szűkösebb idők. Nagy mellénnyel előveszem (gondoltam szét van darabolva, bár láttam hogy lábak lógnak ki a seggéből, kicsit gyanús is volt), kezdeném szétszedni - olvadás után - bakter nem jön. Forróvíz, most sem jön. Akkor láttam, hogy a cíííííke "all inclusive" , azaz minden benn van. Na azt a vérengzést mire szétszedtem szegény madarat... KV főző, tányérok, ruha alátét - ami a környéken volt - minden csirkedarabos, 3 kést használtam fel a feladathoz. (ugye a városi aki konyhakészen veszi a dögöket :-)  ) Moshattam el mindent újra. Rá kellett jönnöm, hogy a hentes szakma, egy külön szakma. :-) 
 
Ezek után ami kell:
- Csirkealkatrészek (ki mit szeret, abból csinálja)  - fogyasztók számát illetően
- fél-1 kiló krumpli - fogyasztók számát illetően
- egy jó nagy lilahagyma
- egy kis vaj
- szalonna - jó kis házi :-) - én kb 5-6 szeletet tettem bele
- rizs (nem feltétlenül kell hozzá, én szeretem)
 
Pác: (saját készítés, nem túl intenzív, inkább kellemesen pikáns)
 - A pác alkotó részei izlésnek megfelelően variállhatók, nem szentírás :-)
 
kb: 2 kávés kanál (kk) oregáno
kb: 2 kk bazsalikom
kb: fél kk kakukkfű
kb: fél kk só, bors
kb: 1 kk paprika
negyed kk kömény
kevés szerencsenydió
kb: 6-8 ek olaj (oliva, vagy napraforgó) ki mennyire szeretné sűrűre a pácot
petrezselyem, és kis fokhagyma

 

Miután szétszaggattam a csirkét, megmostam, és a fent leírt páccal bedörzsöltem. Hagytam kicsit ázni.
Egy tepsi alját kivajaztam, a krumplit kerek szeletekrevágva beletettem az aljára. Rá a karikázott hagymát, és a szeletelt, bevagdalt szalonnát. Rápakoltam a csirkét, és ha maradt szósz, csepegtettem a krumplira is. (nálam valamennyi maradt). Fólia, és sütő kb 45-60 perc, míg a cííííke megpuhult. Fólia le, forgatás, pirítás. Vízben a rizst kifőztem, és mellépakoltam a a húsos cuccnak.  
Baromi finom lett :-)


Ló étvágyat :-)

Narancsos Csirke könnyen, gyorsan

2014.02.09 12:31
Csirkecomb, vagy csirkemellfilé, vagy a kettő vegyesen :-)
2-3 dl tejszín (hús mennyiségétől függően)
kb: 1 dl narancslé 100%-os (vagy frissen facsart narancs)
kb: 1 evőkanál mustár
1 nagyobb narancs cikkekre szedve (és kevés narancshéj)
só (himalájai, vagy finomítatlan étkezési), kis bors
pici olaj (a tepsi kikenéséhez)
 
A csirkecombokat egészben, mellet szeletekre elvágva sózzuk, borsozzuk. A tepsibe nagyon kevés étolajat öntünk, a húst belehelyezzük. A tejszínt, a narancslevet és a mustárt összekeverjük, jó alaposan eldolgozzuk benne a mustárt, majd a húsra öntjük. Fólia alatt kb. egy órát sütjük, majd a fóliát levéve aranybarnára pirítjuk, (ekkor rakjuk bele a szeletekre szedett narancsot, és narancshéjat) közben forgatjuk a húst, hogy mindenhol barnuljon. Vadrizzsel tálaltam, rajta a nélkülözhetetlen kurkumával :-) Mellé természetesen 100%-os narancslevet, vagy 2%-os citromos/narancsos sört tudok ajánlani :-P
 

Friss Tagliatelle sonkával, Créme fraiche-el

2014.02.06 18:58

Egy igazi 15-20 perces kaja :-)

Ami kell:

Tagliatelle tészta (étkezők számától függően) (én BIO-t használtam) 
1 doboz Créme fraiche (Président-et használtam, a piros dobozost)
15-20 deka minőségi füstölt, vagy enyhén füstölt sonka (Én Aldis, prémium sertést használtam - 200g)
1 tojás sárgája
5-10 deka reszelt sajt (ki mit szeret)
egy kis teavaj (20g)
Oregánó, bazsalikom, - lehet friss, vagy szárított nagyjából 1 kv-s kanál, és egy kevés bors. (a Créme fraiche sós, így az nem kell)

Lehet hozzá adni metélő hagymát, újhagymát, petrezselymet stb. Én egy kevés újhagymát adtam hozzá pluszban.

Feltettem a vizet főni, bele egy kis himalájai sót a tésztának. Amíg felforrt a víz, összeszeltem a sonkát, és egy kis tálban a kis teavaj felével kicsit átsütöttem. Közben egy tojást sárgáját, külön tányérban összekevertem a Créme fraiche-el/al, és a reszelt sajttal. Hozzá burogattam a fűszereket, és jól összekavartam. A vízbe raktam a tésztát főni, és a sonkára lapátoltam a "masszát", kis lángom összemelegítettem őket, szép sűrű, folyós állagú sajtkrémet kaptam. A tészta leszűrve, a tányérban a maradék vajban megforgatva (résztvevők száma szerint elosztva), szósz rámerve, sajttal megszórva, és gyorsan elfogyasztva. 20 perc, gyors, és finom.

Kelkáposzta főzelék, füstölt-főtt tarjakockákkal

2014.02.02 12:28

Hozzávalók:

Kb: 60 deka kelkáposzta (én Kínai kelt használok)
kb: 30 dkea burgonya - kockázva
1 közepes fej vöröshagyma – finomra aprítva
1-2 gerezd fokhagyma - aprítva
1 kávés kömény (én őröltet használok)
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál morzsolt majoránna
só (himalájai, vagy finomítatlan étkezési)
kevés őrölt bors
kb. 4 evőkanál liszt - én teljes kiőlésű BIO lisztet használtam (lehet több is, attól függ, ki mennyire sűrűn szereti)
4-5 evőkanál oliva olaj
kb: 10-15  deka főtt-füstölt tarja kockázva
Lehet csinálni virslivel, fasírttal, sült hússal is akár, vagy hús nélkül. Én tarjával készítettem, mert ad egy izgalmas, füstölt ízt a kajának. Ja, és belefőzöm :-)
 
Alapos mosás után az apróra vágott kelkáposztát felteszem fazékban, és felengedem kb. 1, 1-5 liter hideg vízzel. Forralás után adom hozzá a burgonyakockákat. Só, bors mehet mellé. Mehetnek bele a tarja kockák. Közben kis lábosban sötétebb – piros - rántást készítek. Az olajba belepirítom a vöröshagymát, fokhagymát (szerintem finomabb, ha meg is pirul egy kicsit). Megszórom liszttel, kicsit pirítom, majd pirospaprikával. Felengedem egyszerre kb. 2-3 dl hideg vízzel, kikeverem, és a forrásban lévő főzelékhez adom – újraforrásig folyamatosan kevergetem. Ízesítem szükség szerint sóval, borssal, kevés ételízesítővel, és kb.10 percig csendesen főzöm.
Friss, ropogós kenyérrel tálalom.
 
A színnel, és állaggal lehet játszani. Fehér liszt esetén, több paprikával másabb a színe, és kicsit az íze is. Izlés dolga :-)
 

Hústorta, "tavaszi szósszal"

2014.01.18 13:43

Alapanyagok (a résztvevők száma alapján), nálunk 3 fő - maradjon d.u.-ra is :-)

6-8 szelet röficomb (nagyságtól függően) (hentestől)
fél, vagy egy egész csirkemell (hentestől)
szeletelt sonka "gépsonka" nagyjából 10 deka (Én Aldi-s Prémium sertéssonkát használtam, de jó a sága selyem is, mert ezeknek van valamennyi hústartalmuk)
6-8 vékony szelet szalonna (Hentestől, nem a fóliázott íztelen izé...)

Szószhoz:

1 pohár tejföl (BIO, vagy Cserpes)
1-2 fokhagyma (ízlés szerint) - átnyomva, vagy apróra szelve (piaci)
1 szál újhagyma, vagy egy csokor póréhagyma (piaci) - apróra szelve
5-10 deka reszelt sajt
kevés őrölt bors
A szósz is módósítható izlés szerint

 

Minden összetevőt összekeverek egy tálban.


Torta:
A hozzávalókat rétegesen egymásra rakjuk tűzálló tálban. Szalonna, sonka (mert van bennük lé ami a sütőben kisül) comb, mellfilé, szósz a tetejére, majd újra ez a réteg. Szósz maradjon a tetejére. Fedő alatt kb: 1 órát sül 220 fokon. A fedőt eltávolítva, reszelt sajttal a tetején még visszateszem, míg meg nem pirul.
Nagyon laktató (becsapósan).
Én Himalájai hosszúszemű rizzsel tálaltam, megszórva őrölt kurkumával.
100%-os narancslével tudom ajánlani :-)
A többféle hús rétegelve, és a szósz nagyon izgalmas ízvilágot, és látványt nyújt :-)

Nesze neked Norbi Ápdéét :-)    Étvágy :-)

 

 

Brokkolikrém leves, tócsnival, rösztivel, ki hogy ismeri

2014.01.18 13:10
kb: 40 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
1 kis pohár tejföl, vagy tejszín (én tejszínt használtam)
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
2 húsleveskocka (ha lehet BIO)
csipetnyi őrölt bors
 
A mellékeshez (természetesen az étkezők számának függvényében) nálam:
kb: 60-70 deka burgonya (nálam friss piaci)
nagyjából ugyanennyi liszt - de látni, hogy mennyit vesz fel (teljes kiörlésű)
tejföl (BIO, vagy Cserpes) 1-2 evőkanál - annak függvénye, hogy mennyit vesz fel
bors, só ízlés szerint.
1-2 fokhagyma (méret tekintetében), és egy fél vöröshagyma apróra kockázva (piaci)
Lehet tenni bele egyéb fűszereket, reszelt sajtot stb, kinek mi az ingere :-)
Étolaj
 
Leves:
A brokkolit felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a friss brokkolit megtisztítjuk, feldaraboljuk előtte), és fedő alatt, puhára főzzük leveskockában. Ha megfőtt, összeturmixoljuk, Egy csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és jól összeforraljuk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest besűrítjük vele, vagy hozzáadjuk a tejszínt. (izlés dolga a mennyiség). Tálalhatjuk kockára vágott pirított kenyérrel, vagy ahogy most én, Tócsnival, rösztivel berévesl stb...
 
Mellékes:
Burgonya nyersen ledarálva, hozzá a liszt (kis adagokban, ha kell lehet kevés víz is), tejföl, bors só. Fokhagyma nyomón keresztül (ha nincs otthon friss, lehet tenni bele szárítottat, csak azzal az a baj, hogy a legtöbb Made in China...) bele lehet adni, és a kockázott hagymát is. Még egy nagy keverés, és mehet a nem túl forró olajba. Én úgy sütöm, hogy a külső ropogós, a belső épp átsült.
 
Ló étvágyat :-)

Provanszi sertés egytál

2013.12.24 15:25
Kb: 80 dkg sertés, vagy marhacomb, vagy csirkemell
kb: 20 dkg kolozsvári szalonna
kb: 20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma, újhagyma, póréhagyma (tök mindegy)
4 gerezd fokhagyma
kevés sűrített paradicsom
bors, kakukkfű, bazsalikom, oregáno, kevés rozmaring, majoranna
kb: 20-30 dkg paradicsom (vagy egy paradicsom konzerv – darabos)
 
Húst, répát, szalonnát , hagymákat felkockáztam. A szalonnát zsírjára pirítottam, és ment mellé a hús, és répa. Mikor már levet eresztett a hús, beletettem a hagymákat, a borsot és a kakukkfüvet. A hús fehéredése után a paradicsomot (én konzervet), és a sűrített paradicsomot. Eztán ment mellé a bazsalikom, oregáno, kevés rozmaring, majoranna kombináció. Hagytam főni kis lángon. Lehet tésztával, illetve fehér kenyérrel is tálalni.
 

Mustáros-fokhagymás mártásban sült sertéscomb

2013.12.24 15:11

Sertés, csirkemell, comb ki mit szeret.
Vaj (sütő kikenéséhez)
2 kis tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb, vörös/lilahagyma
1 púpos evőkanál mustár
ételízesítő egy kevés
kevés oliva
pici bors
kb. 20 deka sajt (én füstöltet használtam, pikánsabb lett az íze)


Összekeverjük a tejfölt, a mustárt, az ételízesítőt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat. A húsokat bekenjük vajjal, majd a tepsit is, a husikat pedig szósszal. Rátettem a karikákra szelt hagymát. Tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, fóliával letakarjuk, és forró sütőben 40 percig sütjük. Utána megszórjuk sajttal, és fólia nélkül pirosra sütjük. Én a legvégén még tettem rá sajtot, így az csak megolvadt. Himalájai rizzsel táltaltam, rá egy kis kurkumát :-) Gyors, és finom kaja :-)


Tételek: 151 - 160 ból 204
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>