Blog

Kínai csirkemell - ala ami van otthon

2013.12.24 15:06

1-2 csirkemell (nagyobb darab) (ki mennyire húsos)
szójaszósz (ha lehet, nem a GMO-s Heinz)
szezámolaj (elhanyagolható)
1 vörös-lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa, fehérrépa
kb: 2 marék zöldbab
1 kevés kínai wok fűszerkeverék
kicsi bors
kevés oliva a pirításhoz
nagyjából 10-15 deka spagetti tészta

 

Csirkét, répákat felcsíkoztam. A csirkét egy kevés szezámolajon , és kb. fél-1 deci szójaszószon megpároltam. Közben a répákat egy kis lábosban, fedő alatt kb. 3 deci vízben félpuhára főztem. Amikor a hús kifehéredett, ment hozzá a zöldbab, még egy fél deci szójaszósszal együtt. Ezek jól elvoltak, a félpuha répákat mindenestől átborítottam a húsos cuccra, és adtam hozzá a fűszerkeveréket. A nagyjából 5-8 centisre tördelt tésztát, olajon megpirítottam (mint ahogy tarhonyát kell), - természetesen „kevergetve” - és mikor jó színt kapott, szárazon ment ez is a húskombóba. Amint elkezdett puhulni, óvatosan belekevertem a kajába. Ha a tészta puha, tálalom. 

Rántott csirkemell falatok fűszeres bundában, borsós rizzsel, és fokhagymás mártogatóval

2013.12.08 15:54

Hozzávalók: Csirkemell, rizs, borsó. Mártáshoz: 2 e.k. tejföl, 2 e.k. natúr joghurt, 2 e.k. majonéz, és 2 gerezd fokhagyma összetörve. (izlés szerint lehet beletenni snidlinget, citromot stb...).

A recept egyszerű. Ki kell rántani a csirkét, (én a tojásba tettem kevés kiskakukkfüvet, majorannát, borsot), meg kell főzni a rizst (Himajájai hosszúszeműt használtam), borsót. A szószt összekevertem, és egy kicsit visszatettem a hűtőbe. Mikor készen lettem a húsokkal, a rizst, és a borsót összeengedtem, és kész is a kaja. (a rizsre lehet tenni egy kis kurkumát, kellemes ízt ad neki, és egészséges).

Babchang Wok fűszerekkel

2013.11.09 13:06
35-45 dkg sertéscomb (2 jól étkező egyén részére)
30-40 dkg friss, vagy mirelit zöldbab (én piacon vett, általam felszeletelt fagyasztottat használtam)
1 nagy fej lilahagyma
4-5  gerezd fokhagyma
(én tettem bele egy kis újhagyma zöldet is)
só (himalájai)
csipetnyi chilipaprika (elhanyagolható, vagy utólag is beletehető)
kb: 2 pupozott mokkáskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint őrölt bors
kb: 2 csapott mokkáskanál WOK fűszerkeverék (izlés dolga a mennyiség)
szójaszósz (nagyjából fél deci)
tovább lehet ízesíteni egy kis laskagombával, vagy petrezselyemmel (én utóbbit tettem bele)
 
A csíkokra vágott sertéshúst szójaszósszal megöntözve kevés zsiradékon pároljuk, zsírjára sütjük. Beletesszük a vékony karikára vágott lilahagymát, az összetört fokhagymát és a friss, vagy fagyasztott zöldbabot. Rövid párolás után beletesszük a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, és én itt tettem bele a petrezselymet. Mikor minden puha, fedő nélkül kicsit főzzük. Lehet hagyni egy kis lében is, de lémentesre is lehet pirítani. Ízlés dolga :-)
Baromi finom :-)
 

 

"Háromhagymás" sertéscomb

2013.11.09 12:51

0.5 - 1 kiló comb (táplálék felvevő egyének számának megfelelő mennyiségben)
3 nagyjából fél centi vastag szelet füstölt szalonna, sonka, vagy tarja (én tarjából csináltam mert ez volt itthon)
egy közepes vörös, vagy lila hagyma kockázva (lehet újhagyma is)
4-5 fokhagyma törve
5-10 levél medvehagyma (izlésnek megfelelően) - én fagyasztottat használtam, mert egy óriási tasakkal szedtem még májusban a Gerecsében.
Bors, só (himalájai)
oliva olaj

 

Csíkokra vágtam a húst és a füstöltet (amit használsz), és oliván kicsit megpároltam. Mikor levet eresztett, hozzáadtam a hagymákat, és fedő alatt sózva, borsozva pároltam tovább (sóval vigyázzatok, mert a füstölt árucikk is sós! ). Amikor minden puha lett és megfőtt, hosszú szemű Himalájai rizzsel tálaltam. Mivel a kurkuma baromi egészséges, én tettem a rizsre - ahogy általában is szoktam - azért van a rizsemnek sárgás színe.

Ló étvágyat :-)

Kolbászos paprikás krumpli - ahogy mi szeretjük

2013.11.09 12:26
krumpli (étkezők számától függő mennyiségben)
4-5 teáskanál őrölt paprika
víz
oliva olaj
2 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
virsli (étkezők számától függő mennyiségben)
Puszta debreceni (
étkezők számától függő mennyiségben)
füstölt kolbász (én fél szálat használtam, hentestől)
só, bors, kis őrölt kömény, ételízesítő ha kell (lehetőleg BIO)
friss kenyérrel tálalva
 
A hagymákat megtisztítottam, felaprítottam, majd az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam az őrölt pirospaprikát, majd elkevertem vele. Beletettem a darabokra vágott debrecenit és a kolbászt, és felöntöttem vízzel. Beletettem a kockára vágott krumplit, és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Ha majdnem teljesen kész, mehet bele a virsli. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel fűszerezzük, majd készre főzzük.
 
 

Palócleves csirkehússal

2013.10.12 17:09
Hozzávalók:
kb: 60 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb: 40 dkg zöldbab
1 db közepes burgonya (elhagyható)
2 db közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl (természetesen Cserpes :-)   )
oliva olaj
himalájai só, 
 
A húst felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldbabot jól megmossuk, majd 2-3 cm-es darabokra vagdaljuk, a burgonyát és a répát felkockázzuk-karikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olajat felhevítjük és a hagymát üvegesre pároljuk benne, hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk. Majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, és beletesszük a babérlevelet, majd felöntjük 1,5 l vízzel, és lefedve főzzük. A félig megpuhult húshoz adjuk hozzá a burgonyát, a répát és a zöldbabot, lefedjük és puhára főzzük. A lisztből és a tejfölből habarást csinálunk. Behabarás után 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel forrón tálaljuk.
 

Minestrone leves sok zölddel

2013.10.12 16:49
Egy olasz leves, amit igazából baromi sokféle képpen meg lehet csinálni. Én így csináltam:
 
Hozzávalók:
1 szál újhagyma karikázva
2 gerezd fokhagyma összevágva
3-4 sárgarépa kockázva
kb: 15 deka fülstölt szalonna, vagy sonka
fél zellergumó kockára vágva
egy kisebb karalábé kockázva
1 közepes fej krumpli kockázva.
1/4 kelkáposzta összevágva
1-1.5 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 liter húslé (lehet kockából is - én a biot ajánlom)
só, bors, petrezselyem, bazsalikom, babérlevél
kb: 5-10 dkg makarónit tészta
reszelt sajt
 
lehet még turbózni vajbabbal, cukkínivel, bár nem ajánlom, de cukorral is.
 
Kevés olajon megpirítjuk a szalonnát/sonkát, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, az újhagymát és fedő alatt pároljuk kicsit. Közben 2 liter vízben 2 kockát belefőzök, és a szalonnás cuccra borítom. Pár perc után mehet bele az összes zöldség. Fedő rá, és had főjjenek. Fűszerezzük, a végén egy adag petrezselymet belefőzök, a másikat tálaláskor szórom a tányérba. Mikor majdnem kész, beletolom a tésztát.
Reszelt sajttal tálalom.
 

 

Zöldséges pulykatokány rizzsel

2013.10.12 16:46
Hozzávalók:
kb: 60 dkg pulykamell
2 db sárgarépa
kb: 20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
kis oliva
himalájai só, bors, babérlevél, rizs
 
A hagymát apróra vágom, és olajon megpirítom. Hozzáadom a csíkokra vágott húst, sózom, borsozom, és hozzáadom a babérlevelet is. Amikor már félig megfőtt, belekeverem a felaprított répát, majd a borsót is. Puhára főzöm a zöldségeket és a húst is.
A rizst megpárolom, ha kész, apróra vágott petrezselymet rakok bele, és a zöldséges tokánnyal tálalom.
 

 

Gyömbéres Kínai leves, csirkéből

2013.10.12 16:35
1 gerezd fokhagyma
1 kis darab friss gyömbér (hüvelyk ujjnyi, mert nagyon intenzív íze van)
kb: 10 dkg laskagomba, vagy csiperke
1 kis sárgarépa
1 szál újhagyma, vagy póréhagyma (ebből kevesebb)
2 csirkemellfilé
1 kis oliva olaj
1-1.5 liter zöldségleves kockából
2 evőkanál szójaszósz
kb: 10 dkg cérnametélt
 
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, finomra aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, leforrázzuk, és csíkokra vágjuk. A répát nem túl apróra lereszeljük, vagy felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A húst megmossuk, a gombához hasonló csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a fokhagymát a gyömbérrel. Hozzáadjuk a gombát, és kb: 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, belekeverjük a szójaszószt, és felforraljuk. A levesbe szórjuk a répát, a hagymát, és a húst. Belekeverjük a tésztát, és lassú tűzön kb. 5 perc alatt puhára főzzük. A levest sóval, borssal ízesítjük.

 

Olaszos Paradicsomleves

2013.10.05 21:32
30 dkg érett paradicsom vagy paradicsom konzerv
1 kis sűrített paradicsom
1 kisebb fej kaliforniai paprika
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves (2 húsleves kockából)
1/2 dl olívaolaj
kagylótészta
sajt
fűszerek: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, rozmaring, bors
 
A hagymát apró kockára vágva megpirítjuk az olívaolajon, hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott fokhagymát és a felkockázott kaliforniai paprikát. A paradicsom héját lehúzzuk (pár percre forróvízbe mártva könnyen lejön), vagy a paradicsomkonzervet felkockázzuk, (lehet venni eleve felkockázottat) és a sűrített paradicsommal a raguhoz adjuk, (ez akkor kell, ha híg lenne a leves, vagy ha nem olyan érett a paradicsom) felöntjük a levessel, és 2-3 percet forraljuk. Mixerbe tesszük vagy botmixszerrel leturmixoljuk, majd belefőzzük a tésztát. Mielőtt levennénk a tűzről, ízesítjük a fűszerekkel, hogy azok íze megmaradjon. Reszelt sajttal tálaljuk. Teljesen természetes, "E" vitamon nélkül :-)
Sajttal tálaljuk :-)
 
 

 

Tételek: 161 - 170 ból 204
<< 15 | 16 | 17 | 18 | 19 >>