Blog
Thai pirított tészta
2013.08.18 12:58Itt is a lényeg, a tészta pirításán van. Amúgy 30 perces kaja, az elejétől, a végéig :-) Ha lusta vagy, előre látó (ha van fagyasztott zölded), és nincs időd, akkor ez a te kajád. Ami kell hozzá (2 fő) kb: 20 deka tészta, kb 1 deci szójaszósz, thai zöldségkeverék, kevés oliva, és 2-3 gerezd fokhagyma. Egyik lábos, kevés oliva: bele a tészta (szárazon). Másik lábos, kevés oliva, és egy kis víz: bele a zöldség keverék fedő alatt párolva. Ha már szép barna a tészta (folyamatosan kevergeti kell), átöntjük a már megpárolt zöldbe. Az apróra vágott fokhagyma, a kb: 1 deci víz, és szójaszósz társaságában pároljuk tovább. Ha a tészta már puha, levehetjük a fedőt, és pirítunk egy kicsit rajta. Utána már csak enni kell :-)
Natúr sertés, fokhagymakrémmel és szalonnával
2013.05.05 19:41Gyors, finom, zsíros :-) Kellékek: disznóhús, szalonna (egyén függő a mennyiség), fokhagyma krém, nagyon kevés oliva, tapadásmentes edény, vagy grill lap. Köretnek, mindegy :-) Én rizses vagyok, tehát rizst használtam. Barna, - vadrizs keverék (az a fekete bigyó benne állítólag a vadrizs, /vagy valami szárított bogár/ mellesleg Riceland termék, és finom)
Felszeleteltem a húst, kiklopfltam, és megkentem mindkét oldalát fokhagyma krémmel. Minimális olajon, tapadás mentes edényben "körbesütöttem". Közben a csík szalonnákat közepes tűzön, zsírjára pirítottam. Amikor kész, rizzsel tálaltam, és a szalonna zsírt rácsöpögtettem. Ennyi :-)
Medvehagymás sertéscomb vadrizzsel
2013.04.21 21:06A mai ebéd, a gyorsaság jegyében telt. Sajnos frissen csak idény kaja... Az összetevők listája elég rövid: sertéscomb (vagy más falatok), kevés oliva, medvehagyma, só, bors, rizs. (great lakes wild mix www.riceland.hu/termek.html)
Én pácoltam, de nem szükséges. Szóval csíkokra vágtam a húst, hosszában félbe a medvehagyma leveleket (nemtom pontosan, 12-15 között használtam kb: fél kiló húshoz), majd felszeleteltem, és olivával meghintve, sózva, borsozva fél napra a hűtőbe raktam. Pác nélkül a szitu ugyan ez. Oliván a hagymát, és a húst egyszerre összepároltam. Kifőztem a vadrizst (kb: 25 perc), és tálaltam. Pár friss levelet téptem rá frissen, és kész :-) A friss, egy órás kaja.
Magyaros egytálétel szabadon
2013.04.14 13:19Egy nagyon laktató, sokszínűen variálható recept (még nekem is :-) ) Az a jó benne, hogy tök általános dolgokból össze lehet dobni. Tartalma: 60-80 deka röfi (minden mennyiség, a létszám függvénye), 50-80 deka krumpli, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, 4 ducibb fokhagyma, 1 tk. piros arany, kb: 20-30 deka füstölt (lehetőleg házi) szalonna, vagy sonka, 1 ek zsír, őrölt paprika (elhagyható), 1tk "édes anna" üveges daráltpaprika (elhanyagolható), bors, só, 2 tk majoranna, 1 húsleves kocka (mellé kb: fél liter víz), 1 ek. sürített paradicsom (én négyszeres sürítményből - tubusus - főztem) 1 deci vörös bor (elhagyható), 1 tk. őrölt kömény, kb: 20 deka pirított tarhonya (én azért raktam bele, mert kevés volt a krumpli, de ez is elhagyható)
A szalonnát/sonkát apróra vágtam, és zsírjára sütöttem, egy kevés vízzel. Utána zsupsz a hagyma, és a fokhagyma fele. Ha megfonnyadt, belekerült a hús. Miután félig megpuhult, hozzáadtam a sót, borsot, köményt, és a húsleves kockát (én marhát használtam) a fél liter vízzel. Fedő alatt főzögettem, néha megkevertem. Eztán deledobtam a maradék fokhagymát, a darált paprikát, a szeletelt paprikát, a paradicsomot, piros aranyat, őrölt paprikát, és a paradicsom sürítményt. Fedő vissza. Kis idő után a kockázott krumplit is beleszórtam, kisérőnek pedig beleöntöttem a bort. Egy másik tálban zsíron megpirítottam a tarhonyát, közben folyamatosan kevergettem. Ha már szép barnás színe lett, annyi vizet kapott, hogy ellepje. Készre főztem. A húsos bödönben ha kell, folyamatosan pótoltam a vizet. A kész tarhonyát leszűrtem, (nem mostam át), és egyből borítottam át a húshoz. Gyakran keverve pár percig még forraltam, majd félrehúzva 5-10 percig hagytam állni.
Végeredmény :-) :
Kínai sült tészta
2013.04.14 13:08Az előző kínai tésztától abból különbözik, hogy itt a lényeg a tészta pirításán van! Összetevők: 2 közepes hagyma, 2 fokhagyma, kb: egy negyed káposzta (én kelt használtam), fél csomag spagetti tészta félbe törve, (vagy ahogy a lábosban elfér) egy fél sárgarépa csíkokra vágva, kb: fél deci szójaszósz, oliva olaj, és izlés szerint csili.
A zöldeket összevágjuk, és egy kevés olajon, kb: fél deci vízen pirítjuk/pároljuk (fokhagyma nélkül). Közben egy másik serpenyőben, a tésztát olajon SZÁRAZON pirítjuk kevergetés mellett, mert odaég. Ha már "mindkét fél" kész, összeöntjük, beletesszük a fokhagymát, a szójaszószt, és kb: 2 deci vizet. Pároljuk tovább, ha kell a vizet pótoljuk. És ennyi :-)
Tüskés virsli - fűszeres-fokhagymás paradicsom szósszal
2013.04.04 19:36Gyors, ízletes, kreatív. (Akár ki is találta ki :-) ) Alapanyag lista: Virsli (inkább ducibb, mint vékonyabb), spagetti tészta, paradicsom (normális paradicsom hiánya miatt paradicsom konzerv-egész paradicsomos), 3 duci fokhagyma aprítva, kakukkfű, bazsalikom, oregánó (igazából milánói fűszerek), sajt (én füstölt mozarellát használtam), egy csepp oliva, hogy a paradicsom le ne kapjon, és ennyi.
Amíg felforrt a víz, az egész virsliket 3 részre aprítottam, majd a 8-10 centisre tört tésztát, átdugdoztam a szeleteken. Közben feltettem a paradicsomot is melegedni, hozzáadtam a fűszereket, a fokhagymát, és felforraltam. Lassú lángon pároltam, mellette a vízben kifőztem a tésztás virslit. Tálaláskor a virslire borítottam a szószt, és igazából ennyi :-)
Előtte: (alatta pedig készen)
Kész állapotban:
Bakonyi betyárleves 1.0
2013.03.31 12:04Finom, szolíd izvilág, viszonylag olcsón, és gyorsan. Természetesen vadhúsból, vagy bárányból finomabb lenne, de ha nincs, megfelel a sertés hús is. Összetevők: kb: 40 deka (nálma röfi comb), kb: 10 deka füstölt szalonna, 15 deka gomba (erdei, válogatás, csak nem csiperke), répa, fehérrépa, 1 vöröshagyma, egy pohár rtejföl, és csapott evőkanál liszt, petrezselyem, só, bors, kevés porkömény, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, és egy paradicsom.
Szalonnát kockázva zsírjára pirítottam, majd benne a felszeletelt hagymát megdinszteltem. Ezután tettem bele a kockázott hús, egy kis víz, és fél puhára főzögettem. Só, bors, kis kömény, zöldségek, a felszeletelt gomba, a pirospaprika, és annyi víz, amennyi kell a leveshez. Kis idő múlva a csíkokra vágott paprika, és a felszelt paradicsommal majdnem készre főztem. Tejfölből, és a lisztből habarást csináltam, és belefőztem a levesbe. (háZi tarhonyával, vagy tésztával lehet ízesíteni, mehet bele egy kis krumpli is, izlés szerint). A legvégén szórtam bele a friss petrezselymet (minden alapanyagot aznap vettem, szóval full friss volt a kaja :-)
Bakonyi sertéscsíkok pirított tésztával
2013.03.28 10:32Egy nagyon finom, gazdag ízvilágú egytál étel. Ami kellhet hozzá: 50 dkg sertésszűz vagy -lapocka, esetleg comb, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg konzerv gomba (ha nincs friss), 1/2 dl száraz bor (elmaradhat), 1 vöröshagyma, 2 fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 1 pohár tejföl (kicsi), 1 evőkanál liszt (sűrűségtől függően), tészta (résztvevők számának függvénye), olaj.
Ahogy készül: A húst csíkokra vágjuk, a szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a fokhagymát összezúzzuk. Kevés olajon kisütjük a szalonnakockát, belepirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát megfuttatjuk rajta. A húst beleforgatjuk, fehéredésig sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Meghintjük pirospaprikával, rátesszük a szeletelt paradicsomot és a karikára vágott paprikát, meglocsoljuk kevés borral, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk (ha szükséges, a vizet pótoljuk). Amikor a hús megpuhult beleadjuk a szeletelt gombát, kicsit összefőzzük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, kevés hideg vízzel hígítjuk, és besűrítjük a szaftot. Szükség szerint utánaízesítjük sóval, borssal (esetleg kevés ételizesítővel). A tésztához nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a tésztát, és folytonos keverés mellett halvány rózsaszínűre pirítjuk (kb. 5-6 perc), majd felengedjük 9 dl forró vízzel. Takarékra állítva lefedve főzzük, közben néha megkeverjük, ízlésünkre sózzuk. (A vízzel óvatosan bánjunk, mert a felhevült tésztára öntve nagyon forró gőz csapódik fel!)
Íme:
Mustáros sült hús grill lapon, hagymakarikákkal
2013.03.10 13:50Gyors, egyszerű, és finom! Köretnek, én barnarizst csináltam. Alapanyagok: Hús, rizs, vöröshagyma, kevés mustár, őrölt bors, só, egy kicsi olaj, egy csipet lisz. Feltettem a rizsnek a vizet, és mikor még hideg volt, bele is csobbantottam a zacseszt. Ez alatt, max. fél centis szeleteket vágtam a húsból, és kiklopfoltam mindkét oldalán. Raktam rá egy kis borsot, sót, kentem rá mustárt (én csak egyik oldalára), majd félretettem. Karikára szeltem a vöröshagymát, és lisztben megforgattam. Kevés olajban ki lett sütve. Az elektromos grill lappra rátettem a húsokat, és el kezdtem sütni, forgatás mellett (nem tettem alá semmit). Mire kész lettem, nagyjából meg is főt a barna rizsem. Tálaltam, és baromi finom lett :-)
A végeredmény :-)
Kínai zöldséges pirított tészta
2013.02.23 13:27Ez egy nagyon egyszerű, gyors és finom egytál étel. Ami kell hozzá:
25-30 deka spagetti tészta
fél (kisebb), vagy egy negyed (nagyobb) káposzta, 1 közepes lila hagyma kockázva
2-3 újhagyma - zöldjével együtt hosszúra szelve
1-2 ducibb fokhagyma
2 szál sárgarépa szélesre vágva
egy marék borsó, egy marék zöldbab
kb: 1 deci szójaszósz (sötét)
2 evőkanálnyi szezámolaj
1 evőkanál Chiliszósz
kevés só, és őrölt bors
pici csillagánizs granulátum, kurkuma, cayenne bors, gyömbér granulátum
Közepesre vágtam a lila hagymát, apróra a fokhagymát, és vékonyan felcsíkoztam az újhagymát. Hosszúkásra szeltem a répát, és a káposztát. Feltettem a vizet a tésztának, majd egy tapadásmentes sütőben tűz fölött kevés olajon barnára pirítottam a tésztát, gyakori kevergetés mellett. Egy edényben fedő alatt nagy lángon szezámolajon elkezdem pirítani a hagymákat, és a zöldségeket, adtam hozzá egy kis szójaszószt. Amikor kész a tészta, mehet bele a víz, főztem, leszűrtem, és beleteszem a zöldségek közé, adok még hozzá szójaszószt, sót, és borsot fűszereket. Ha kell még teszek hozzá szójaszószt, és szezámolajat. Pár perc múlva kész, és lehet tálalni. Kína a saját konyhádba :-)