Blog

Hajdú tokány

2013.02.16 15:03

Egy igazán gazdag ízvilágú ételt sikerült alkotnom (úgy gondolom :-)   ) Reggel frissen megvettem az alapanyagokat ami hiányzott. Az összetevők listája: Kocahús (én kb: 60 dekát használtam), 4, (kb. egy centi vastag) szelet füstölt, húsos szalonna, 20 deka sonka (felvágott sonka), nagyjából 10-15 dekára való csemege uborka,1 hagyma, 2 fokhagyma, 1- 1.5 deci fehér száraz bor, bors, oliva olaj, kevés lisz, fél húsleves kocka.
A szalonnát kis kockákra összeszeltem, és egy kevés oliván zsírjára pároltam. Amikor ez megvolt, beletettem a hagymát (én most 2 közepes újhagymát szeltem bele), és a fokhagymát. Mikor megfonyadt, a csíkokra szelt húst fehéredésig pároltam fedő alatt. A húslé mellé beleöntöttem a bort, és még pároltam 10-15 percig, utánna a fedőt leszedve, kevergetés mellett, vártam, hogy elpárologjon a lé. A felkockázott sonkát, a hosszúra szelt uborkával együtt beletettem a hús mellé, kapott kb. 3 deci vizet, és a fél leveskockát. fedő vissza, és közepes lángon addig főztem, míg kész nem lett. Hozzákevertam egy kanál lisztet, és hagytam még pár percet főni. Só nem kellett hozzá, mert a szalonna amúgy is az volt. Főt rizzsel, és a maradék ubival tálaltam :-)

Az eredmény:   Hmmmmm :-P

Paradicsomos húsgombócok

2013.02.09 18:29

Háát nem a leggyorsabb kaja, de azért nem kell órákat szenvedni vele. Ami szükségeltetik: A gombóchoz: kb: fél kiló darált hús (3-4 fő részére) fele marha, fele sertés. Egy közepes burgonya lereszelve, egy kis fej vöröshagyma, 3 fokhagyma apróra vágva, egy felvert tojás, egy kis reszelt szerecsendió, bors, só, és egy marék zsemlemorzsa + külön a panírnak. A mártáshoz: paradicsom (kb: 60-80 deka), vagy 2 paradicsom konzerv (egész paradicsomos), nem sürítmény, egy nagyobb vöröshagyma, 2 fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű (ezutóbbiak ízlés szerint).

A gombóc "alapanyagait" egy tálban jól összegyúrtam, és félre tettem 10-15 percre. Addig körülnéztem a fészbukon :-) Majd eztán kis fürjtojás nagyságú gombócokat csináltam, és egy kevés zsemlemorzsában meghempergetve, egy tálba gyűjtöttem. Kb: másfél deci olajban mindet enyhén pirosasra sütögettem, és ujra félreraktam egy tányérban. A mártás alaphoz a hagymákat, oliván, és egy kis vízen megpároltam, utána hozzáadtam a paradicsomot, és a fűszereket. Hagytam had rottyanjon egyet, és a félkész gombócokat is beletettem. Adtam neki hőfokot, közben kevergetve, fedő alatt megfőztem.

Spagetti tésztával, és sajttal tálaltam. Isteni finom lett :-)                                                  (lentebb egy kis ajánló)   :-)

Levezetésként Varga "Aranymetszés" borát kóstolgattuk, (vargabor.hu/boraink/aranymetszes-badacsonyi-cabernet-sauvignon/12201) a következő a Heiner család Zweigeltje lesz (www.heinerpinceszet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=14) Ez utóbbi természetesen megvásárolható a Marcalvárosi (2) Borbarátok boltjában www.borbaratokboltja.hu/index.php/2-uncategorised/2-udvozoljuk-a-tothipro-kft-honlapjan Na ennyit a reklámról :-)

Zöldséges aprópecsenye (én utánam szabadon) :-)

2013.02.09 11:25

Még most is lehet kapni (nem tudom melyik cég) konzerves változatát, amit én nagyon szerettem. Gondoltam csinálok valami hasonlót. A főbb összetevőket átvettem, (hús, borsó, répa), a többit meg beleraktam saját ízlés szerint. Végül is az összetevők listája így alakult: (2 fő részére) egy egész csirkemell,  3 szelet füstölt szalonna, kevés oliva, egy fél teásbögre borsó, bébirépa (a sima répa is tök jó, én azért vettem ilyet, hogy a KisGaz, és a Vivi is megegye - tudjuk milyenek a mai fiatalok ha zöldségről van szó - bár ő hál isten nem ilyen típus, de azért tutira mentem :-)   ), 2 közepes krumpli, 1 közepes hagyma (én most egy csomag újhagyma teljes "zöld" állományát karikáztam bele) 2 nagyobb fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, kb. fél evőkanál őrölt pirospaprika, egy paradicsom (sajnos kénytelen voltam sürítményt belerakni, mert a mostani (szezonális) paradicsomoknak íze, sem az ára, sem a származási országa nekem nem megfelelő... és kellett volna bele pár szelet vitaminpaprika, amit akkor sehol nem találtam... Szóval az kimaradt...

No. a szalonnát felkockáztam, és oliván üvegesre pároltam. Hozzáadtam a felkarikázott újhagymát, fokhagymát, és pár csepp vizet. Fedő rá. Ha már puhult, mehet a hús fehéredésig, és a zöldek egyszerre. Ha kis levet engedett, beleborítottam a kis kockákra szelt burgonyát, és a fűszereket. Adtam hozzá kb: 2 deci vizet, fedő vissza, kevergetés, és had főjön. Ami víz elpárolgaott, vagy felszívta a cucc, azt pótoltam, majd a végén fedő nélkül hagytam elfőni. 
Egytál ételként magában, vagy friss kenyérrel is tálalható. A fotó sajna nem sikerült a legjobban. mert nem nagyon volt fény...
De a kaja nagyon jó lett :-)

Tárkonyos csirkehúsleves

2013.01.20 17:11

Háát hogyan dobjuk fel az unalmas húslevesünket? Rakjunk bele egy kis tárkonyt! Ami kellhet hozzá: Komplett húsleves :-) , tejföl, tárkony, és citrom. Ki ki kedve szerint elkészíti a húslevest. Rengeteg módon elkészíthető, ezért ezt most nem részletezem. Amikor kész a leves (természetesen függ a mennyiségtől, én 2 literhez írom), mehet bele a tejföl 2 nagy kanállal, egy nagy evőkanál tárkony, és egy fél citrom leve. Aki nem evett még tárkonyos kaját, - mivel a tákonynak elég egyedi íze van - javaslom, hogy kis tányérba szedjen levet, és kicsinyenként tenyen bele mindenből. Először a tárkony, hagyja benne pár percig, kis tejfölt keverhet bele, ha nem elég savanykás, kis citrom, és így tovább. Csak azért mondom, mert nem végül nem jön be a kaja, lehet kidobni a finom húslevest...Igazából, ezek e mennyiségek egyedi ízlés szerint kerülnek bele úgy is. Sosem lesz egyforma :-) Íme:

Lebbencs leves

2013.01.13 14:52

Gyors és finom leves, akár előételnek, pogácsával akár főételnek is, minimális összetevőkkel. Ami szükségeltetik: Egy teás kanál házi zsír, 10-15 deka füstölt szalonna, vagy sonka (akár a maradék füstölt zsíros rész is ha félretesszük, én pl. ilyenkor használom fel), nagy kockás levestészta, ki mennyit szeretne bele rakni, én a sűrűt szeretem (személy szerint én a lebbencs tésztát nem komálom, mert nem lehet kilapátolni a tányérból. Mindíg lecsúszik a kanálról...), egy kisebb vöröshagyma, kis só, bors, és egy marha, vagy erőleves kocka. Kis kockára vágott szalonnát zsíron üvegesre pirítom, majd hozzáadom a hagymát, és fedő alatt alacsony lángon párolom. Ha már van egy kis zsirdék, akkor a tésztát szárazon beleöntöm, és kevergetés mellett párolom a többivel. 5-10  perc után adok hozzá őrölt pirospaprikát, kavarok rajta egyet, és felöntöm vízzel. Belepakolom a kockára vágott krumplit, és készre főzöm. Lehet tálalni :-)

Székelykáposzta, répás tönkölybúza kenyérrel

2013.01.13 14:39

2 szelet kenyérszalonna, vagy a zsírosabb fajta apróra kockázva
1 fél közepes hagyma
1 fokhagyma
kb: 40 deka husi
piros paprika, só, bors, 1 babérlevél, kevés majoranna, kevés őrölt kömény
kis doboz 20%-os tejföl
1 csapott ek. liszt
fél kiló savanyú káposzta

 

Azt hiszem ez is elég egyszerű, és gyors kaja. Igazából ami kell hozzá: minden ami egy sertés pörkölthöz + savanyú káposzta, és kenyér. Megcsináltam a pörkölt alapot, (szalonna zsíron a hagymák, utána pirítani a piros paprikát a kombón, bele a húst.) hosszabb lével, majd egyszer átmostam a savanyú káposztát, és beletettem a fél kész pörkölt mellé. Mehetnek bele a fűszerek. Tejföl, és a liszt egy tálban összekever. Annyi vizet kapott, a kaja, hogy le égjen. Mikor "egybekeltek", hozzáadtam a tejfölt, pár percig hagytam főni, és kész. A répás kenyérre pedig a Lipótinál találtunk rá. Érdekes ízkombó jött ki a végére, mert a répa által a kenyér édeskés lett, a főétel megy savanykás. Nekünk bejött :-)

Zöldbab pörkölt (zöldbab főzelék)

2013.01.05 19:26

A mai kajám egy egyszerű, és finom ebéd volt. Nevezetesen, zöldbab pörkölt, vagy ahogy ismerhetik még, zöldbab főzelék. Tartalma 2 fő részére: kb: 40 deka hús (mindegy milyen, én most disznó, és marha húsból csináltam, mert ezt sikerült kivennem a frigóból) őrölt pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, 30-40 deka zöldbab, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, esetleg só.

Pörkölt alapot csináltam, mikor már félpuha volt a hús, hozzáadtam a zöldbabot (én még a piacon vettem, mikor lehetett). Öntöttem hozzá közel 2 deci vizet, összefőztem a hússal. Mikor puha lett minden, kapott 2 evőkanál lisztet elkeverve, és a tejfölt. Pár percig hagytam főni, és mivel egytál étel, kenyérrel tálaltam (Lipótival). Gyors, és finom étek :-P

(gondoltam vágódeszkával menőbb lesz a kép, de nem lett...:-)    )

Marhavadas

2012.12.28 15:06

Most, hogy az előbb szar volt a szerver, és mindent amit írtam kitörölt, kezdem újra...

Szóval. Marha jó vadast főztem, marhából :-)))))) Szerencsém volt a hússal, mert baromi hamar megpuhult (köszönet érte a hentesnek - Koroncói húsbolt győrújbaráti mintaboltja). Amit én felhasználtam: Marhahús (nálam elég volt 2 főre kb: 30 deka, de lehet röfiből is), 3 közepesen nagy sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, 2 babérlevél, egy kb: fél centi vastag zeller - gumóból, 1 közepes v.hagyma, 2 közepes fokhagyma, kis kakukkfű, majoranna, 1 kis pohár tejföl, egy fél tubus (150g-os) mustár (ez utóbbi 2 tétel egyéni izlésnek megfelelő adag), tészta, kis olaj. A zöldeket apró kockákra vágtam, és egy lábosban babérlevéllel fedő alatt - annyi vízzel, hogy éppen ellepje őket - szó szerint sz*rrá főztem. (a vizet pótoltam ami elfőtt) Amíg ők elvoltak, hosszúkásra vágtam a húst, olajon a hagymákat megdinszteltem, és elkezdtem fedő alatt megdolgozni a húst is. A zöldségkombót mikor már szétfőtt babérlevél nélkül botmixerrel szétdózeroltam (én nem túl pépesre, de izlés dolga). Félreraktam a tűzről, és akkor adtam hozzá a húshoz, amikor az már majdnem teljesen megfőtt. Ráöntöttem a pépet a húsra, belekevertem a tejfölt, és a mustárt. Hagytam őket kis lángon egybekelni :-) Kifőztem a tésztát, és megtáplálkoztuk. Na jó azért maradt másnapra is :-) Sokan teszenk bele cukrot, és citromot is. Szerintem felesleges bele, de ez is izlés, és megszokás dolga.
A kép azért más, mert a karácsonyra kapott új telómmal csináltam :-)

Thai füstölt sertés csíkok

2012.12.24 13:12

Megalkottam a 2012-es karácsonyi ebédet! :-P  (valahol biztos ez az :-)   ) Extra gyors, és finom kaja. Ami kell hozzá, csupán: egy kis sertéshús - ki melyik részét szereti - füstölt szalonna, sonka, vagy tarja (én most tarját használtam - ala Csetehús), egy kis fokhagyma, vöröshagyma, egy kis kocka vaj fele, egy kevés oliva, és egy thai zöldség keverék. Előző este csíkokra vágtam a röfit, szeltem alá 3 szelet (házi) füstölt tarját kis kockákban, apróra vágtam a hagymákat, és olivával összekeverve, egy tálban a hűtőbe raktam parkoló pályára. Másnap beletettem egy tálban, és lassú tűzön pároltam. Mikor majdnem kész volt, vajon megpároltam egy másik edényben a zöldségeket, és tálaltam. Mellé lement egy pohár Fertődi málna szörp :-) Majd halászlé mi? :-)

 

Gulyás leves marhahúsból

2012.12.23 23:12

Elkocsikáztam a kedvenc hentesemhez (izé... a másodikhoz, mert a Csetehúsnak párja nincs :-)  ), szóval vettem mindenféle húst, és közöttük marhát is egy kicsit, direkt a leveshez. Mondanom sem kell, mind gyönyörűek. Amit beletettem: marhahús 30-40 dkg között volt valahol mert csak 2 főre főztem. Sárga, fehér répákat 2-2 szállal kevés zellert, egy burgonyát, egy kis hagymát, két közepes fokhagymát, borsot, sót (himalájait), porköményt, 2 babérlevelet, pirospaprikát, és egy kis kanál házi zsírt, és piros aranyat. Magam csináltam bele csipetkét 1 tojásból, kb 6 evőkanál lisztből, egy szárított petrezselyemből. Először sima marhapörit csináltam, a húst apró kockákra vagdostam, így hamarabb megpuhult. A pörit én kb: fél liter vízzel főztem meg, majd mikor puhább volt a hús, hozzáraktam a zöldségeket, amit hosszúkásra vágtam, a fűszereket, és a piros aranyat. Pakoltam még hozzá vizet, kb: fél litert, és fedő alatt hagytam gondolkodni. Mielőtt elkészült, belevágtam a krumplit. Közben megcsináltam a csipetkét. Egy tálban felvertem a tojást, és szórtam bele szárított petrezselymet, és telelapátoltam liszttel. Addig kevertem, amig kicsit meg nem kemyényedett a cucc, és hagytam utána "össze érni". Amíg a tészta egyesült magában, szorgalamasan kóstolgattam a levest, mert finom lett :-) Eztán kis golyócskákat csipkedtem egy tálba, és mehetett a levesbe. Pár perc, és bele is főtt. Vettem hozzá pogit (mert a sütőnk még mindig szar), tálaltam és a levesből egy cseppet sem hagytunk. Csilivel bolondítottam meg a sajátomat. Istenkirály lett :-)

Tételek: 181 - 190 ból 204
<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 >>