Blog
Fokhagymakrém leves, és bolognai mártás paradicsomból
2012.12.11 20:00Nos. Ahogy én csinálom. Végy egy fél vörös/lila hagymát (vagy egy közepeset), egy fej fokhagymát, egy kis borsot, sót, 2 erőleves kockát, 2 deci tejet, vagy tejszínt (tök mindegy), 6-7 deci vizet, egy kis olajat, és 3 evőkanál lisztet. Nagyon apróra összevágom a hagymákat, adok alá egy stamesz vizet, és fedő alatt párolom. Közben mikróban forralok vizet, helyezek bele 2 erőleves kockát. Miután a hagymák megpárolódtak, felöntöm az erőleves alappal, felforralom. Lapátolok bele 3 evőkanál lisztet, és kézi turmix géppel összekavarom. Beleöntöm a tejet/tejszínt, kavarok rajta egyet, és vigyázok, hogy ki ne fusson a lábosból, mert akkor vakarhatom a platnit... Tálalás előtt pirítok kenyeret, és belevagdosom a levesbe, úgy tálalom. Az előkészületek tovább tartanak, mint a leves elkészülte. Valódi gyors kaja!
A nagy kedvencem, a bolognai mártás. Nos egy régi videoklip vett rá (Daft Punk - Revolution 909), hogy egyszer valódi paradicsomból készítsek bolognait . Ez még a 90'-es évek vége felé történt.(www.youtube.com/watch?v=uURB-vo9rZ4) Vettem a piacon valamivel több mint 1 kiló paradicsomot, és nekiálltam. Ami kell hozzá: Paradicsom, darált hús (marha/disznó, vagy vegyesen), egy közepes vörös/lila hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, egy teás kanál oregánó, és bazsalikom, egy kevés kakukkfű, egy csipet bors, és só. A hagymákat oliván megpároltam, beletettem a húst, és közvetlenül utána a szeletekre vágott paradicsomot, kb: egy kilót. Fedő alatt pároltam, hozzáadtam a fűszereket, borsot, sót. Vissza a fedőt, néha megkevertem, és mikor már levet ereszetett a paradicsom, szétnyomkodtam, és összekevertem a hússal. Ha valaki szeretné intenzívebbé tenni a mártást vagy csak kicsit sűrűbbé, tehet hozzá egy kevés sürített, vagy paszírozott paradicsomot. (Lehetőleg olyat, amiben több a paradicsom, mint a többi vegyi cucc). Tészta kifőzve a sajt darabolva, és már mehet is a tálba :-) Istenkirály :-) Jaaaa ami nem mellékes, a paradicsom kilóját (December elejét írjuk, és garantáltan helyi termelőről van szó) 350Ft-ért vettem. A "magdi rafinéria" hasonló árban van, a fűszerek nem kerültek 60 Ft-nál arányában átszámítva. Garantáltan "E" mentes kaja :-)
Krumplibere, tócsi, cicege, ki hogy ismeri... tejföllel
2012.12.01 19:23Nos, mielőtt piacra mentem reggel KisGazzal, feltettem a csirkét lassú lángon főni leves alapként. Mire hazaértem, sz*rrá főtt a hús (mi jó volt, mert lemálott a csontról) amúgy az egész levest sikerült főzelékké főznöm. :-) Nade mellé a tócsika. Kb: másfélkiló krumplit vettem hozzá, és nagyjából fél kiló teljes kiörlésű lisztet tettem bele. Vágtam a cuccba egy közepes lila hagymát, tettem bele borsot, sót (himalájait), féldeci vizet, és két evőkanál tejfölt (Cserpest), és egy kis fokhagyma sót. (azért sót, mert így az íze jobban eloszlik mintha fokhagymát vágtam volna bele).
Én nagyobbra daráltam a krumplit, azért látszik szálasabbnak. Összekevertem a ledarált, vagy reszelt burgonyát egy nagy lábosban liszttel, és a fent felsorolt dolgokkal. Bő olajban kisütöttem, és majdnem mindet megettük :-) Az összetevők természetesen nagyon eltérőek lehetnek, ki hogyan szereti. Ha valaki nem szeretné nyersen megkóstolni az alapanyagot, akkor egy kicsit ki lehet sütni,és esetleg utólag is pótolni az elmaradott összetevőket. Én úgy szeretem, ha a külső része kicsit ropogósabb, és a belsője lágyabb. Tudom olyan elsőre, mint "egy félig lerágott tüdő" (b.nőm után szabadon :-) )
Sertés hús, hagyma pácban
2012.11.18 20:52
Egy igazán remek, és gyors kaja. Ami kell hozzá, (minden attól függ, hányan esznek) sertés husi, vöröshagyma, fokhagyma, kakukkfű, kevés majoranna, őrölt kömény, só (himalájai, vagy tengeri), olaj, bors, krumpli vagy rizs.
Én a pácot 3 napig a hűtőben hagytam. Összeszeltem karikára a vöröshagymát (két közepeset használtam), és kicsire a fokhagymákat (6 közepeset tettem bele). Csíkokra vágtam a kocát (most tarját sikerült kivenni a fagyiból). Egy tálban a hagymákat összekevertem olajjal (3-4 evőkanál), és beletettem a fűszereket. Utána az egészet belekevertem a húsba, és a tetejét még egy kicsit megfűszereztem, és tettem rá kb: 2 kanál olajat. Be a hűtőbe. Másnap kevertem az egészem egy nagyot, vissza a hűvösre. Harmadik nap megint egy nagy keverés, és lassú tűzön bevonatos lábosban, fedő alatt készre csináltam. Közben karikára vágtam a krumplit, és olajban kisütöttem. Lehet rizst is készíteni, csak a lényeg, hogy húslé is kerüljön a köret alá, mert úgy az igazi :-)
Az eredmény:
Frankfurti levesem
2012.11.10 12:49
Reggel a kis csillagVirággal (kisebbik nevelt lányom) elindultunk piaci körsétára. Természetesen mint a kép mutatja, csak PINK táskával mehettünk, és cipelhettem végig a piacon. Csodásan nézhettem ki... :-)
Megvettünk mindent, (kiválogatta az összetevőket) kicsit többet is. Nem mellékesen 100Ft / kilóért vettünk mézédes almát őstermelőtől, ellenben a multi áltak kínált minimum 250-280 Ft / kilós ár helyett!
No a leves: Kelkáposzta (táplálozók számától függően), ha kevesebbre sikerül az "akadék" a levesbe, mehet bele burgonya is. Én most nem tettem. Sárgarépa, fehérrépa, 1 közepes hagyma, 3 fokhagyma, 2, vagy 3 kanál tejföl (ízlés szerint), 2 evőkanál olaj, pirospaprika (őrölt), majoranna, bors, porkömény, só (himalájai, vagy tengeri), kevés vegeta (ha lehet házi) 2-3 szál bőrös virsli.
A káposztát csíkokra vágtam, a középső vastag ér felét beletettem,a másik felét megettem :-) A répákat karikáztam, feltettem főni . Később adtam hozzá borsot, sót, vegetát és a porköményt. Kb: egy óra után kis lábosba tettem nagyjából 2 evőkanál olivát, lassú tüzön melegítettem, közben kicsire vágtam a hagymákat. Mehet bele az olajba. Ha már párolódik, raktam bele ugyanannyi lisztet (én teljes kiőrlésűt), és pirítottam egy kicsit. Félreraktam, adtam hozzá 2 nagy evőkanál tejfölt (cserpest használtam 20%-at) - de egyéni izléstől függ a mennyiség. Mehet bele a pirospaprika, és össze lehet kavarni. Ha kell, tegyünk bele kis vizet, vagy levest, hogy krémes állagú legyen. Pár percig melegítettem még tűzön, majd mehet az egész a levesbe. Most tettem bele a felkarikázott virsliket is, és főztem még vagy 1 órát. Ha kész, lehet tálalni :-)
Palacsinta nap - Csirkehús levesbe, Bolognaival
2012.11.03 14:59
Édes hármas! Imádom a húslevest, a palacsinta tésztát, és a bolognait. Összehoztam őket egy ebédre. (barátnőm volt a palacsinta szakértő) Reggel kimentem a piacra, és megvettem a hozzávalókat. Hentestől a csirkecombot, darálthúst, a nénitől, és bácsitól sárga-fehér répákat, paradicsomot, zellert, stb.
Kezdjük a levessel. Amit én tettem bele: Csirkecomb, sárga-fehér répa, karalábé, zeller, 1 duci fokhagyma, fél vöröshagyma, egy nagy marék borsó, petrezselyem, 1 leveskocka, minimális (házi) vegeta, és egy kisebb borgonya. Sót nem használtam!
Csirkecombot beledobtam vízbe (kb:1.5 liter) főni lassú tűzön fedő alatt. Addíg összeszeltem a zöldeket, megpucoltam a vörös és fokhagymát, felnéztem a Facebookra. Amikor a "futómű" már puha volt, beleszórtam mellé a zöldeket, kb: félóra múlva a petrezselymet, és a leveskockát a burgonyával. Vissza a fedőt, és had főjjenek!
Bolognai mártás: Alapanyagok: Vöröshagyma, 2 fokhagyma, darálthús, 2 paradicsom, fél paprika, olaj, víz, kis kakukkfű, bazsalikom, nápolyi spagetti alap (ez valami új, és az összetevők listája alapján sem gáz). A maradék hagymát kockákra, 2 fokhagymát apróra vágtam, kevés oliván megpároltam. Utána tettem bele a darálthúst. Fedő alatt kevere fehéredésig forgattam a "darált dögöt", majd az apróra vágott paradicsomot, és paprikát beledobtam a hús mellé. Mehet rá a fedő. Közben az alapot egy tálban megcsináltam. Mikor már összefőt a husi a cuccal, a paradicsomot kicsit szétnyomkodtam, és hozzá adtam a szószt. Lassú tűzön, kevergetve összefőztem.
Palacsinta tészta: Ahogy mi csináljuk: 5 tojás, 1 csapott teás kanál cukor, (érdekesség: nálunk egy kis lekváros üveg cukor nem fogy el 2 év alatt! Sem KV-t, sem teát nem cukrozunk. Nem vagyunk sütisek sem. Csak azért tartunk cukrot ha a mesterem nálunk alszik legyen a teájába) 1 csipet só (himalájai, vagy tengeri), kb: 25 dkg lisz (mindegy, csak ne a "hidrogénezett" fehér), 6-8 dl tej, (ahogy az állag adja) 1.5 dl savas ásványvíz, egy evőkanál oliva olaj. A tojásokat, a cukrot, és a kis sót összekeverem egy tálba kézzel. Botmixerrel egy nagyobban turmixolom, majd felváltva adom hozzá a lisztet, és a tejet, közben csomómentesre kavarom a mixerrel. Haminden cucc benne va, jó az állag, beleteszem az olajat, és a vizet. Kavarok rajta egy utolsót, és mehet a serpenyőbe. (saját mércénkkel 25-26 palacsinta jött ki ennyi cuccból) A legelsőnél 1-2 csepp olajat rakok alá, aztán sütöm őket sorban, és sorban. (persze közben tesztelem :-P )
Egy szósz még a hűtőben érlelődik, a maradék azzal lesz bekenve. (nem randi szósz!!! :-) ) Kellékek: 8-10 gerezd fokhagyma szétzúzva, 1, másfél evőkanál olaj (oliva), 3 csapott, vagy 2 púpos evőkanál jóféle tejföl.(én cserpest használtam 20%-ost) Simára keverni (3-5 perc), mehet a hűtőbe egyesülni pár órára!
Három felhasználást választottam: 1. tésztaként a levesbe, 2. bolognaival töltött palacsinta, 3. tésztaként a bolognai mellé.
Ha kész, akkor csikokra vágva tésztaként beleteszem a már kész levesbe.
Utána két lehetőség a felhasználásra. Mint palacsinta ala bolognese:
Vagy mint Bolognese ala palacsinta :-) 14-15 palacsintából, egy kellemes adag kijön :-P
Vagy a klasszikus, ahogy barátnőm eszi, kakaóval
Isteni :-P
M. Hambi
2012.11.02 18:09
Ma Győr (szerintem) legjobb hambisánál ettünk. Mackó Kuckó (www.mackokucko-gyor.hu/).
Saját készítésű húspogácsa vaslapon sütve, centi vastag átsütött füstölt sajt, mindkét oldalán megpirított zsemle, friss zöldségek stb. Szóval istenkirály :-)
Barátnőm jót főzött :-P
(Az XL-es méret, kb: 3x-os BigMac terjedelem, nagyjából azonos áron)
Tejfölös karfiol leves húskockákkal, majd rántott hús, padlizsánnal
2012.11.01 14:30www.cserpessajtmuhely.hu/hu/a-gyarto.php (őket a multiban nem fogod megtalálni). Szal' leves. Amikell hozzá: Karfiol (ki mennyit szeretne), sárga - fehér répa, petrezselyem, max. 2 leveskocka (zöldség, vagy erőleves), kevés hús, egy kicsi olaj (én kukorica-olajat használtam), 2 púpos evőkanál tejföl,és 1 evőkanál liszt. Sót nem rakok bele! (kockában úgy is van)
Tegnap vettem tejfölt. Mivel én csak kajában eszem meg, gondoltam csinálok valamit belőle, mielőtt elfogy :-) Amúgy tőlük van a termék:Kicsire vágom a zöldségeket a húst, kevés olajon, és pár csepp vízen megpárolom fedő alatt, majd felengedem vízzel. Hagyom főni. Kb. félidő alatt, beledobom a kockát/kockákat, a petrezselymet. Egy tálban a lisztet összekeverem a tejföllel. Merek hozzá (mert bátor vagyok) 2-3 merőkanál levet, és lehetőleg csomó mentesre kavarom. Ezután mehet az egész trutyi a levesembe. Hagyom őket főni a levükben :-) Ha kész, tálalom.
Múltkor írtam, hogy miért a barátnőm tányérját fotózom, és nem az enyémet. Most megmutatom. A díszítést már megettem :-) A jobb oldali az enyém :-)
Szerinted melyik a gusztusosabb? :-)
A második fogás, rántott hús, rántott padlizsán.
Ami kell hozzá: Hús, padlizsán, liszt (én teljes kiőrlésűt használok ide is), 3-4 tojás (ha lehet házi), zsemlemorzsa, vegeta (házi ez is), petrezselyem.
No ennél a kajánál lehet szabadon gondolkodni. Bár én a tojásba rakok egy kis vegetát, petrezselymet, lehet fűszerezni a zsemlemorzsát (vagy kukoricapahelyre cserélni), a lisztet akár kakukkfűvel, bazsalikommal, tárkonnyal, majorannával, stb...Kinek mire van "ingere" :-) Elkészítés klasszikus: Hús kloffolás, (én nem sózom), lisztbe forgatás, tojás fürdő, és zsemlemorzsa kabát, oszt' olaj. A padlizsán kicsit másabb. (úgy olvastam, hogy így kell, én most csinálok először) Kb: 1 centis karikákra vágom, és mindkét oldalát jól megsózom, és legalább 45 percre szűrőbe teszem. A "padlika" egy idő után elkezd "izzadni", és állítólag kitermeli magából azokat a dolgokat, amitől előfordul, hogy keserű lehet. (másként nem csináltam, úgyhogy tapasztalatom nincs). A külsejét levágom, jól megmosom, felitatom a felesleges nedvességet, és mehet a panír. Hamár bundás, beteszem a hús mellé az olajba, had barnuljanak. Ha kész, én rizzsel tálaltam, és házi vegyes savanyúságot raktam mellé (az olajbigyót nem én ettem :-) ) Utánna egy kis Heinekkennel öblítettem!
Ló étvágyat! :-)
Fokhagymás aprópecsenye
2012.10.29 19:12Ha szeretnél egy gyors kaját, és nem nagyon akarsz p*csölni, akkor ezt tudom ajánlani. Ami kell hozzá, sertéshús, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, és egy kis só (himalájai, vagy jódozott tengeri), oliva, rizs. (Ha valaki szeretné, tehet rá valamilyen kész pácot is) Facebook, és Youtube mellett, max 15-20 perc az előkészület.
Először, kapcsolj be egy jó zenét. (pl: www.youtube.com/watch?v=OX30UbeThog és ne a videót nézd :-) ) Vágd apróra a hagymát (1 nagyobb elég), és a fokhagymát (2-3 nagyobb mehet), kocka állapotban bekerülhet mellé a husi is, a szárított petrezselyem, kakukkfű, és a só. Öntsük nyakon olivával, keverjük össze, és mehet pár órára, vagy akár fél napra is gondolkodni a hűtőbe. Ha csak 15-20 percet vársz, és utánna kezded el csinálni, úgy sem gáz. (én most úgy csináltam). De minél többet van pácban, annál jobb lesz :-)
Szóval az egész cucc mehet egy lábosba, fedő alatt, néha megkeverve had főjön a kaja. Egy másik edénybe közben csináljunk rizst. Közben keressünk egy másik zenét (pl:www.youtube.com/watch?v=ACP_Ohnlb4o - csak mert most ilyen hangulatom van :-) ) Mellékesen közben lefürödtem , az étek meg tette a dolgát. Ha kész, dobjuk mellé a rizst, és jó étvágyat.
Amúgy tök vicces, hogy mindig barátnőm kajáját fotózom le, mert elég sz*rul nézne ki az én vödröm amiből eszem, és a tálaló kanalam amivel "lapátolok" :-))
Hagymás csirkemell ala Kunigunda
2012.10.28 15:08Ez egy baromi egyszerű étel, természetes ízekkel. Garantáltan beállítja a száj PH értékét, és friss lehelletet ad!:-) A receptet, egy nagyon régi barátom főzte 2010 tavaszán, amikor egy hétvégi WT. harcművészeti szemináriumon voltam fent a nemzet fővárosában. Nála aludtam, és ott ettem először (az ismerősöm beceneve Kunigunda). Én annyit módosítottam a recepten, hogy tettem bele fokhagymát. Egyrészt, mert a "köret" amúgy is fokhagymás, másrészt egészséges, harmadrészt pedig mert szeretem :-)
Ami kell hozzá: kb: másfél kiló hagyma (vörös, lila mindegy), 5-6 fokhagyma (én ennyit teszek hozzá, de mindenki izlés szerint pakolja tele), 1 egész csirkemell filé (létszámtól függően természetesen), nagyon kevés só, izlés szerinti mennyiségben bors, de mindenképpen tenni kell bele, egy kis olaj. Köretnek fokhagymás bagett.
A hagymát karikára vágom - közepes vastagságúra, - közben kisírom a szemem. Ha ezt megtettem, kezet mosok kiszellőztetem a fejem :-) A fokhagymát kicsire aprítom össze. A húst kockára, vagy hosszúkásra vagdosom. A lábos aljára rakok kis olivát, és a lényeg, hogy a hagymákat, és a húst egyszerre párolom lassú "tűzön" fedő alatt, néha átkevergetve. Ha a hagyma fonnyadozni kezd, mehet hozzá a kevés só, és a bors. Ez a sok cucc annyi levet fog engedni, hogy bőven, fedő alatt megfő minden. Az utolsó 10-15 percben a bagettet betolom a sütőbe (a mi fantörpikus sütönkkel 30-40 perc alatt pirulgatott meg a bagett...), és sütöm amíg át nem sül.
Ha kész a hús, bagettel tálalom. Szóval nem egy csajozós/pasizós étel :-)
Hentes leves gazdagon
2012.10.27 13:49Reggel, a kisebbik (4 éves) nevelt lányommal elmentünk a piacra, hogy megvegyük a mai ebédhez való összetevőket. Én úgy gondolom, hogy fontos dolog már most kis korban megtanítani azt, hogy ha lehet, a lehető legtermészetesebb közegben termesztett (vagy tenyésztett) árut vegyük, ha van rá lehetőségünk. Hagytam, hogy Ő maga válasszon paradicsomot, fehér répát, sárgarépát stb. én csak fizettem... :-) Óriási öröm volt neki, hogy azt ehette, amit reggel válogatott (bár rózsaszín parducot akart nézni ebéd időben, így kicsit nehezebben indult a kajolás :-) ). Ami nem volt túl szép áru az sem volt gond, mert úgy is meg lett főzve :-)
Szóval az összetevők, amit én használok:
Olaj, 1-2 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 25-40 dkg darált hús (leves mennyiségétől függöen), 2-3 szál közepes sárga, 1-2 szál közepes fehér répa, 10-15 dkg borsó,(ha elfelejtek venni mint most, akkor a zöldbab is megteszi) karfiol, karalábé, zeller, 1-2 db. krumpli (mérettől függő), só (ha lehet nem asztali fehér), bors, sok őrölt piros paprika, fél paradicsom, fél paprika, petrezselyem, nagyon kevés majoranna, házi tarhonya, 1 vagy 2 leveskocka ha nagyon muszáj. (lehet hozzá tenni egy kis tárkonyt is, ha valaki szereti)
Hagymákat apróra vágom, oliván megpárolom, és mehet hozzá a darált hús. Fehéredésig forgatom a húst, és adom mellé a karikára szelt fehér, és sárga répát a borsóval. (én félkeményre párolom a hús levében, amit enged) Ha kell adok hozzá egy nagyon kicsi vizet. Miután kicsit összepárolódnak, adom hozzá a kevés sót, borsot, őrölt paprikát. Összekeverem, majd hagyom kicsit magában. Fel engedem vízzel (2-3 liter ki mennyit szeretne főzni). Beleteszem a kevés majorannát, zellert, karalábét, karfiolt, paprikát, petrezselymet és paradicsomot. Lassú tűzön, fedő alatt hagyom had főjenek össze. Ha kell teszek bele leveskockát. Utolsó szakaszban megy bele a krumpli, és a házi tarhonya.
Én rendszerint pogácsával tálalom.
Ló étvágyat :-))