Blog
Tarhonyás hús ahogy én csinálom (Pásztortarhonya)
2012.10.23 13:12No. Egy igazán gazdag ízvilágú egytál étel.
Összetevői lista:
hús ki mennyit szeretne készíteni (csirke, pulyka, disznó, marha, mindegy),
füstölt szalonna, vagy sonka ízlés szerint,
füstölt kolbász (5-15 dkg ízlés szerint),
1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma,
2 paradicsom,
1 közepes, vagy nagyobb paprika,
2 közepes, vagy nagyobb krumpli,
petrezselyem, kevés őrölt kömény, kevés bors, kicsi só (ha lehet nem az asztali méreg),
tarhonya 25-40 dkg személyektől függően,
(ha nincs hús alaplevünk) 1 leves kocka,
kb: 1 liter víz,
oliva olaj,
jó kis házi zsír.
A füstölt szalonnát / sonkát kevés oliván megforgatom. A hagymát, fokhagymát összeaprítom, mehet a sonka mellé. Fedő alatt párolom. Ha megfelelő, akkor jöhet mellé a husi. Fehéredésig, párolom (vagy még tovább :-)) ) fedő alatt! Ha ez megvan, mehet hozzá a kockákra vágott paradicsom, paprika a petrezselyem, a füstölt kolbi, a krumpli, és a fűszerek. Fedőt rá, had izzadjon :-) ! Kb: 1 liter vizet, és benne 1 leves kockát dobjunk be a mikróba, és forraljuk fel. (ha van leves alapunk, akkor nem kell) Ha félig megpuhult a hús, mellette el lehet kezdeni a tarhonya pirítási hadműveletet. Kelleni fog egy kisebb lábos, és kb: 1 csapott evőkanál házi zsír. A zsír mehet az edénybe, és már olvadszathatjuk is. Ha ez megtörtént öntsük bele a tarhonyát (csak a "gépi", vagy más néven "menzás" tarhona használható), lassú lángon folyamatos kevergetés mellett kezdjük el pirítani. Ha már szép tarka-barka, öntsük rá a hús alaplevet. Pár percig főzzük, és mehet bele a húsos bödönbe a tarhonyával együtt. Hagyjuk őket kicsit kibontakozni, majd fedő alatt, kis lángon gyakran kevergessük. Zárjuk el a lángot alatta, had párolódjanak.
Tudom, nem túl bizalom gerjesztő a látvány, de isteni finom :-)
A kockás törölgető ruha, csak a retró feeling kedvéért :-)
Zöldségleves egyszerűen
2012.10.23 12:55
No a kedvenc "joker" levesem, a zöldségleves.
Miért is? Mert beledobálom a standard zöldségeket (répa, fehér répa, karalábé, zeller, paradicsom, hagyma, stb...), és teszek hozzá abból sokat, amiről az éppen készülő levest fogom elnevezni. :-) Most brokkoliból volt több, mert a múlt héten vettem a piacon, és fagyasztotam le. Mellesleg, már rég ettem... Lassú lángon, fedő alatt főzöm vagy 1.5 - 2 órát, és a végén teszek bele max. 1 leveskockát. Só kimarad, mert a kockában úgy is van elég...Piros aranyat tolok még bele, esetleg kechupot, ha nem kapok normális paradicsomot.
Szoktam mellé gombócot is csinálni, ilyenkor kihagyom a tésztát.
Gombócot én a következő képpen készítem: 1 tojást elkeverek, szórok bele petrezselymet, vagy medvehagymát (mindkettőt szárítva), és teszek bele fokhagyma granulátumot egy keveset. Ezt összekavarom, és belepumpálok annyi búzadarát, amennyit felvesz. Alaposan elkeverem. Olyan állagra csinálom, hogy jol keverhető legyen. Félreteszem kb: 10 percre, majd beleszaggatom a végén a levesbe.
Az eredmény: Zöldség ízű leves, a lehető legkevesebb mű adalékkal.
Jaaaa, én úgy szeretem a levest, ha megáll benne a kanál :-P
A tésztám házilag
2012.10.20 21:21Jó esetben 45 perc :-)
Amit teszek hozzá:
Liszt: Teljes kiörlésű, graham, bio, búzacsírás, de egy a lényeg, nem a "hipózott fehér". kb:30dkg +/- 5dkg
Tojás: Amennyit felszed. Attól függ, milyen lisztet használok. 2-5 közötti darabszám
Viz: csak szükség esetén, minimálisat adok hozzá.
Ízesítés: medvehagymát (saját gyűjtés, és szárítás), petrezselymet (saját termesztés az erkélyről) szoktam belekeverni.
Előfordul, hogy nem áll nagyon össze a tészta elsőre (lisztfüggő), az akkor szívás, mert ugye kicsit több a meló vele, de megéri!
És a végeredmény :-)
Egyél "E" vitamin nélkül. Ebben sem fényező anyag, sem adalék, szemi színezék nincs. 45 perc, egy kis munka, és azt eszel amit beleraksz. (Persze tudom, hogy honnan van az alapanyag :-P )
Lecsós Csirkemell saját módra
2012.10.20 16:36Ami kell hozzá:
Fogalmam nincs mennyi idő alatt készül el, mert nem mértem... de szeritem 90 percen belül:-)
Csirke (2 főre kb: 40 dkg ki mennyit eszik)
Hagyma (újhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, igazából tök mindegy) ki melyiket szereti
Fokhagyma vagy medvehagyma. Én most utóbbit raktam bele, mert tuti bio ugyanis én szedtem a Gerecsében, és fagyasztottem le.
Ha már arra jársz, ajánlom a Gerecse 10, 25, 50 túrák egyikét. Na az a tuti fogyás, nem a gyógyszer.
Kell egy kis füstölt szalonna, vagy sonka - ki mennyire szereti az ízét. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kidobják a füstölt szalonna, vagy sonka megmaradt zsírját. Felelőtlenség! Ilyenkor teljesen jól felhasználható!
2-3 szem közepes paradicsom
1-2 közepes "színes" paprika (piros, sárga, zöld mindegy, hasonló az ízük)
Petrezselymet is tettem rá (saját termesztés az erkélyről)
Kevés só, kevés bors, és kevés őrölt kömény. Én Himalájai kősót használok, nem azt a fehér mérget, amit asztali sóként árulnak. (biobarlang.hu/spd/bio_17230/Himalaya_kristalyso_durva_rozsaszin_Naturganik_100#page_artdet_tabs)
Na jöjjön a finom füstölt szalonna, vagy sonka "maradéka". Üvegesre készítem, de én kb: egy kávés kanál olajat is teszek alá. (oliva, repce, vagy kukorica)
Beleteszem a hagymát, de csak az újhagymát, ha medvével csinálom. Ha fokhagymával, akkor mehet bele az is. Puhára párolom fedő alatt.
Mehet bele a csirke mell - én hosszúkásra vágtam, csak a feeling kedvéért. A kocka olyan sablonos... Fehéredésig párolom fedő alatt, kevergetés mellett, és adok neki kb: fél deci vizet is (fehér bor is jó). Had izzadjon :-)
Utánna megkapja a kevés sót, borsot, és köményt. Egy kis kavar a lábosban.
Mehet egybe az összes zöld cucc. Paradicsom, paprika, petrezselyem. Fedő alatt had puhuljanak, és főljenek össze a hússal. Kevergetéssel, és ha kell minimális vízpótlással készre főzöm.
És íme a remekmű! Baromi fnom lett :-P
Italként ajánlom mellé, a Fertődi szörpcsalád bármely tagját, amely minimum 60% gyümölcsöt tartalmaz, és minden mesterséges dolgot mellőz :-)
Győrben itt beszerezhető, más finom borral együtt. https://www.borbaratokboltja.hu/