Blog

Baconos bab - ha akarod, tésztával

2020.03.25 17:45

Összetevők:

3 ek olívaolaj
2 fej hagyma
4  duci gerezd fokhagyma
400 g bacon
1 db chilipaprika
só, bors
1 tk őrölt koriander
1 - 2 tk őrölt római kömény
1 - 2 tk szárított oregánó
2 ek pirospaprika (fele fele sima, és füstölt)
kb: 2 deci  fehér- vagy vörösbor
2 konzerv fehérbab
1 konzerv vörösbab
1 konzerv darabolt paradicsom
1 db marhaalaplé-zselé (vagy sima alaplé)

Ha sütni szeretnéd:

500 g rövid tészta
200 g trappista
1 üveg jalapeño (elhagyható)

 

Folyamat:

A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és lepirítjuk az olívaolajon a csíkozott baconnel együtt. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a chilipaprikát és a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük borral, és a negyedére forraljuk. A vörösbabkonzervet és az egyik fehérbabkonzervet leszűrjük és átmossuk, majd a hagymás baconre öntjük a darabolt paradicsommal együtt. A maradék fehérbabot szintén leszűrjük és átmossuk, majd 100 ml vízzel és 1 marhaalaplé-zselével pürésítjük, és hozzáöntjük a baconös raguhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 15 percig rotyogtatjuk.
Ha tovább mész:
A kész ragut összeforgatjuk a kifőtt tésztával, egy megfelelő méretű jénaiba tesszük, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, rátesszük a jalapeño paprikát, majd 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 10-15 perc).

Én nem főztem tésztával, mert így is isteni finom. Majd legközelebb :-) :-P

Jóféle borral megeszed :-P 

Carbonade flamande, a belga marharagu

2020.02.26 18:04

Jóóó négy adag. És iszonyat finom :-P 
 

200 g bacon
kb:800 g marhacomb, kockázva
2 ek olaj
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
80 g paradicsompüré (kis üveg)
1 ek. liszt (én GM-es használtam)
330 ml belga blonde ale (én Pécsi GM sört használtam)
2 ek. dijoni mustár
2 ek. barna cukor
só, bors
kakukkfű
3 db babérlevél
2 db sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 - 4 db burgonya (mérettől függően)
1 csokor petrezselyem

 

A bacont apróra kockázzuk, zsírjára sütjük egy nagyobb lábosban, majd kiszedjük. A visszamaradt zsíron nagy lángon körbepirítjuk a marhakockákat, majd ezeket is kiszedjük. Ha nem maradt serpenyőben zsír, egy kis olajat öntünk rá, és a felkockázott vöröshagymát, valamint az átnyomott fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd elkeverjük a liszttel. Visszadobjuk a húst és a bacont, majd felöntjük a sörrel, jól elkeverjük, és kicsit beforraljuk. Ha félkész a hús, hozzáadjuk a mustárt és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, elkeverjük, majd egy órán keresztül fedő alatt főzzük. Ekkor jöhet bele a felkarikázott répa és póréhagyma, valamint a felkockázott burgonya, és most már fedő nélkül, további 60-90 percig főzzük, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk. (SK recept).

Sonkás kelbimbó főzelék

2020.02.10 16:47

Rohadt gyors, és qrva finom. Nem mellesleg, laktató :-P

Kb. 30 perc mindennel együtt!

 

4 főre:

kb 1 kiló kelbimbó (én fagyasztottat használtam)
2 fokhagyma szeletelve
1 db magyobb vöröshagyma
kb: 1 centi vastag vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 kis pohár tejföl
kb. 10 dkg sonka (szeletelt kockázva)
kb. 10 dkg házi füstölt sonka vékonyan csíkozva
jóóóóó 10 dkg sajt (reszelt)
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
só ízlés szerint

 

 

Kelbimbót annyi, enyhén sós vízben el kezdjük főzni, hogy épp ellepje. Várjuk meg míg gyöngyözik a víz. Ezután vajon megfuttatjuk a hagymákat. Utána mehet bele a tejföl, majd a liszt (előre is összekeverhetjük, tök mind1). Ha majdnem kész a zöldünk, jó fél liter, főzőlevet átpumpálunk a hagymás tejfölös cuccba. Jól elkeverjük, és beleszórjuk a sonkákat. (elvileg a kelbimbó már okés). Ha rottyant a vizes cupák, lehet fűszerezni, és lapátolhathuk bele a sajtot. Keverük egyet rajtam, és boríthatjuk rá a leszűrt kelbimbót. Jól összekeverve, tálalhatod :-)
Mellés egy kis Eszterbauer Tivald... hmmmm :-P 

Pad Thai házilag (ez épp gluténmentes)

2020.01.04 18:29

Gyors, és majdnem olyan mint az étteremben :-P

Tartalom:

1 fej vöröshagyma (közepes)
3 gerezd fokhagyma
kb: 2 cm friss gyömbér
1 db kis piros chili
olaj
szójaszósz - izlés szerint (én GM-eset használtam)
2 csirkemell
fél pak choi (elhagyható)
1 csomag rizstészta (széles), de lehet akár milyen - tojásos, nálküli, pirított, teljes kiőrlésű stb.
pirított szezámolaj
kb: 5 ek olaj
1 marék mungóbabcsíra
2 közepes házi tojás
1 marék pirított natúr mogyoró
fél lime leve

 

A marinádhoz

2 tk tamarind paszta
4-5 csepp halszósz
1-2 ek szezámolaj
2-3 ek víz (ha túl sűrű)
1 tk barna cukor

 

A díszítéshez

friss koriander
aprított mogyoró

 

A marinád hozzávalóit egy tálban összekeverjük és belerakjuk a kis darabokra vágott csirkemellet, had érlelődjenek. Wokban olajon, magas lángon elkezdjük pirítani az apróra vágott vöröshagymát. Ezután beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, reszelt gyömbért és a felkarikázott chilit. Pár perc pirítás után a marinádból kiszedett csirkemellet is a serpenyőbe dobjuk. Magas lángon pár percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a durva darabokra vágott pak choi-t. - Közben a rizstésztát 3-4 percre forró vízbe tesszük, majd leszűrjük. Beleöntjük a tésztát, ráöntjük a marinádot és kb. 2 evőkanál szezámolajat.  Alaposan összekeverjük és az edény egyik felébe toljuk a tésztát. A szabad felére beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk és jól elkeverjük az egészet. Beledobjuk a mungóbabcsírát, meglocsoljuk pár csepp szezámolajjal és fél lime levével. 

Aprított korianderrel és mogyoróval megszórva tálaljuk. (SK recept)

 

 

Káposztás csülök

2019.11.25 20:04

Qrva finom. Hasonló mint a székelykáposzta, csak ebbe kell sör, és nem kell tejföl :-P 

Na akkor:
Kb 1 kiló csontozott, kockázott csülök
kb: 70 deka savanyú káposzta (Házi ha lehet)
2-3 deci sör (világos)
só, bors
1 púpozott ek. őrölt piros paprika
egy kevés füstölt őrölt paprika (elhagyható)
1 nagy vöröshagyma szeletelve
2 duci fokhagyma
2 babérlevél
1 ek zsír

Szóval.
A zsírt megolvasztjuk, és mehetnek bele a hagymák. Ha faszányos, akkor mehet bele a hús, ha félig kész, reá a fűszerek. Kicsit el kell főzni a levét, és pótoljuk sörrel. Fedő rá, had főjjön. Mikor tuti kész a hús, jöhet a káposzta. Itt nem kell sok idő, ha kész, friss kenyérrel lehet tunkolni :-P 

 

Kolbászos krumplileves

2019.09.11 20:02

Hááát 4-5 főre kb... Amúgy tök jó :-P 

1 ek zsír
Kb: 10 deka kolbi  - vékonyra – szeletelve
Kb: fél kiló krumpli kockázva
1 fej vöröshagyma kockázva
2 kis grerzd fokhagyma szeletelve, vagy törve
2 ek piros paprika
sárgarépa, fehérrépa  karikázva izlés szerinti mennyiség
só, bors,
2 babérlevél
petrezselyem
1 kis pohár fejföl
liszt a sűrítéshez

 

A felolvasztott zsíron megpirítjuk a kolbászt, ha ropogós, adjuk hozzá a hagymákat, és vegyük vissza a "lángot". Ha üveges a hagyma, mehet rá a piros paprika. Miután kicsit összeértek, rakhatod rá a krumplit, és keverés után hagyd őket fedő alatt 5-10 percre. Felöntjük vízzel és rakhatjuk bele a répákat, sót, borsot,  babérleveleket, és a petrezselymet. Ha készre főtt, a tejfölt liszttel összekeverve, toljuk bele a levesbe. Na így lesz finom :-P

 

Sörben pácolt tarja savanyú káposzta ágyon gluténmentesen

2019.06.16 18:52

Isteni finom!!! :-P 

Hozzávalók:

6 db centi vastag tarja (3 főre)
1 üveg Gluténmentes sör (Pécsit használtam)
2 fej vöröshagyma kockázva (1 a pácba - kockázva, 1 a káposzta alá karikázva)
2 ek dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma darabolva
2 ek aprított, friss kakukkfű
1 ek fűszerpaprika
Ízlés szerint só

 

Káposzta ágyhoz:
1 fej vöröshagyma
1 tk fűszerkömény
50-70 dkg savanyú káposzta
1 ek. zsír
Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors

 

Elkészítés:

A sörhöz keverem a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet, belehelyezem a tarjaszeleteket és hűtőbe teszem pácolódni legalább 1 éccakát.  Egy serpenyőben zsiradékot hevítek, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, hozzáadom a fűszerköményt, a savanyúkáposztát (ha szükséges mossuk át), a borsot és megpárolom. A savanyúkáposztát egy tepsire terítem, rásorakoztatom a tarja szeleteket, leszűrve a páclevet, az akadékokat rárakom a húsokra, befedem, és kb. másfél órát így hagyom. Majd fólia le, mehet kb 15 perc pirítás, és kenyérrel, krumplival ehető is :-P

Csirke Korma

2019.05.13 15:23

Egyszerű, gyors, és isteni!

Hozzávalók 4 főre:
2 nagy csirkemell kockázva – termelőtől, nem az a vizezett áruházi xar…
1 nagy hagyma kicsire kockázva
1 nagyobb gerezd fokhagyma kicsire kockázva
3 tk garam masala fűszerkeverék
1 púpos tk kurkuma
hüvelykujjnyi gyömbér csíkozva
kevés fahéj, szerecsenydió
kb 150ml kókuszkrém
1 doboz paradicsom – kockázott
só, bors
natúr kesudió
friss citrom héj - elhagyható
Rizs, vagy Naan kenyér

Folyamat:

Csirkét kevés olajon lepirítom másfél tk garam masalával együtt, mellette a hagymákat úgyszintén, csak olajon. Ha a hús kész hagyom, a hagymára rárakom a gyömbért, kókuszkrémet, fűszereket, maradék garam masalát, és rottyantok rajta egyet. Mehet bele a hús, és hagyom had főjenek össze. Max 1 óra, és kész. Megszórom összetört kesudióval, reszelek rá kis citromhéjat, és rizzsel, vagy Naan kenyérrel tálalom.
Gyors, laktató, és ízkombó :-) 

 

Mexikói bableves

2019.04.06 20:22

Prágában ettem hasonlót, nyilván sok variáció létezik, én kolbásszal készítettem (sk verzió az alap)
Mindenesetre ez a turbó babretyó jobb mint a hagyományos!!! :-P

Kellékek:

olaj
1 fej nagy vöröshagyma
2 konzerv vörösbab. (én kukoricásat, és chiliset használtam)
3 gerezd fokhagyma
1 db szárított chili paprika (elhagyható)
1 nagy marék kolbász
kukorica (ha nincs a bab mellett
oregano
római kömény
chilisbab fűszerkeverék (elhagyható)
1 szál angolzeller
víz
csípős chili
só, bors
reszelt sajt (sárga chedar)
tejföl (elhagyható)
tortilla chips
friss koriander
friss petrezselyem

 

Így csináld: 

Egy lábasban olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a felaprított hagymákat. Majd mehet bele a magozott, szárított chili paprika. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt is. Mehet mellé a bab, kukorica, majd felöntjük a forró vízzel. Kerül még bele oregano, római kömény, só, bors. Kb. 2 órán keresztül főzzük, de úgy, hogy az utolsó fél órában finomra kockázott angolzellert adunk hozzá. Tálaláskor megszórjuk egy kis reszelt sajttal, tejfölt kanalazunk rá és tortilla chipset adunk még hozzá, végül pedig megszórjuk egy kis friss korianderrel, petrezselyemmel.
Az eredmény, fingatóan jó étel :-P 

 

Zellerkrémleves

2019.04.04 18:26

Tartalom:

olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb: 700 g zeller
1 szem közepes krumpli
só, bors, kevés szerecsendió
200 ml tejszín
füstölt sajt
szeletelt feketeerdő sonka
friss zellerlevél

 

Az apróra vágott hagymákat megpirítjuk az olajon. A gumós zellert és a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót is. Ha a zeller puhára főtt, botmixerrel lezúzzuk, és felöntjük a tejszínnel. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még vizet. Rottyantunk egyet rajta, és kész. A sonkákat serpenyőben megsütjük, és tálalás :-P 

Tételek: 31 - 40 ból 204
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>