Blog
Betyárkrumpli
2019.03.22 14:19Baromi jó. Ízkavalkád :-P
1 kg burgonya
2 közepes db vöröshagyma szeletelve
4 gerezd fokhagyma szeletelve
30 dkg pusztaderbeceni karikázva
15 dkg parasztkolbász (ne túl szárazat, a sütés miatt) karikázva
10 szelet kenyérszalonna felezve, kakastarélyra vágva
só ízlés szerint
20 dkg szeletelt bacon
bors ízlés szerint
kakukkfű izlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
olaj
A burgonyát félig megfőzzük, közben a többi összetevőt a fentiek fényében elészítjük. Tepsibe borítjuk a burgonyát, a kolbászt és a szalonnát, és a hagymákat. Olaj-fűszerpaprika kombóval nyakon öntjük, majd kb 1 deci vizet adunk hozzá. Fólia alatt sütjük kb. 1 órát. Eztán keverünk rajta, fólia nélkül még pirítjuk kicsit, oszt' mehet a tálalás.
Pincepörkölt
2019.03.03 12:46Fasza, és nem bonyorult :-)
Kelléktár:
2 ujjnyi vastag kenyérszalonna kockázva
2-3 fej vöröshagyma kockázva
3 gerezd fokhagyma - én apróra vágtam
2 db paprika kockázva
2 db nagyobb paradicsom kockázva
édes fűszerpaprika - izlés szerint (jó sok :-P )
füstölt paprika - izlés szerint
kb fél kiló marhahús kockázva
2 nagyobb barna csiperke, vagy vmilyen erdei gomba kockázva
kb 2 deci vörösbor
só, bors
3 db babérlevél
1 nagy csipet majoranna
1 mk fűszerkömény
nagyjából fél csülök (én leszedtem a bőrről, és egy darba bőrt főztem bele, az íze kedvéért) kockázva
3 db nagyobb burgonya kockázva
Menet:
A szalonnát egy nagyobb lábasban elkezdjük lepirítani. A hagymákat a sülő szalonnára dobjuk. A paprikát és a paradicsomot hozzáadjuk a sülő hagymás szalonnás keverékhez. Kicsit hagyjuk őket kibontakozni, és mehet bele a fűszerpaprika, jöhet egy alapos keverés, majd kb. 1 deci vízzel felöntjük az alapot. A marhahúst is mehet a lábasba, majd félidőben mehet mellé a csülök.Megkapja a vörösbort, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, fűszerköményt. Eztán jön hozzá a gomba, és a legvégén a krumpli. Türelmesen várunk, és megesszük :-)
Édes kínai csirke - gluténmentesen
2019.02.11 15:49Elöljáróban, könnyű, gyors, és bassszuskirály!! Végre sikerült eltalálnom azt az ízt, ami nagyon hasonló a kifőzdeihez!
Nem kevesebb cucc kell bele, mint:
1 fej vöröshagyma/lilahagyma, félbevágva, szeletelve
4-5 megtermett gerezd fokhagyma szeletelve
jó deci pirított szezámolaj 2xrre adagolva
szójaszósz - gluténmentes
egy csirkemell
10 deka Shiitake gomba (nem más!!) - felcsíkozva
kb: 30 deka kelkáposzta - felcsíkozva
1 üveg bambusz
1 nagy marék friss mungobab csíra csak úgy beleszórva
egy szál újhagyma hosszában csíkozva
1 közepes kápia paprika hosszában csíkozva
1 nagyobb sárgarépa vékonyra csíkozva
kb: egy tk halszósz
egy nagyobb löttyintés tökmagolaj
jó egy deci ÉDES chiliszósz
1 púpos ek, szezámmag
snidlig tálaláshoz - elhagyható
wok tészta tálaláshoz - elhagyható (EZ NEM GLUTÉNMENTES)
Fűszerek:
5 kínai fűszer, egy tk. nagyjából, Cayanne bors egy csipet, fekete bors egy kk. kb, körömnyi őrölt fahéj, kurkuma, gyömbér (ha nincs friss)
Kinek mi az izlése fűszerek esetében, és az ánizst nem szeretem nagyon, ezért kevés 5 fűszert raktam bele...
Folyamat ábra:
Szezámolajjal fellocsoltam egy tapadásmentes lábost, bele a hagymákat, és nagy lángon pirítani kezdtem. Mikor a fokhagyma kicsit barnult, kapott
csirkemellet, a hőfok maradt. Mikor kicsit kifehéredett a hús, beleraktam a gombát, szójaszószt, átforgattam, és pár perc után fedő alatt harmad gőzzel főztem tovább. Közben a káposztát felcsíkoztam, mostam, és csepegtetés után ment a többi mellé. Ekkor kerültek bele a fűszereka a szezámmag, a maradék szezámolaj, egy kis szójaszósz, halszósz, és tökmag olaj. Mikor a káposzta összeesett, követte az átmosott bambusz. Félkész álapotban raktam rá egyszerre az újhagymát, répát, paprikat, babcsírát, és a chili szószt. Kb: 15 perc után tálalható, mert az utóbbi adag nem árt, ha csak félkész, és ropogós. Qrva jó lett!! Télleg ám :-P
PHO Leves - Vietnámi csirkeleves
2019.02.04 19:28Friss, üde, könnyű, és qrva jó :-)
Alapvetések:
kb: 2 liter víz
1 db egész szerecsendió
2 db csillagánizs
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1 rúd vietnami fahéj (vagy 3 kis karika)
1 nagy fej vöröshagyma
2 csirkemell, vagy 2 comb
3-4 gerezd fokhagyma
kevés só, bors
1 evőkanál halszósz
1 csomag rizstészta (vastagabb)
1 csokor friss koriander
1-2 szál újhagyma, vagy snidling
1 db lime (opcionális)
Babcsira (friss)
Levesalap, vagy alaplé
1 chilipaprika (opcionális)
Chili szósz (édes, vagy csipős)
Egy nagy lábasban felrakjuk főni a vizet. Egy kisebb edényben olaj nélkül jó alaposan lepirítjuk a fűszereket (szerecsendió, csillagánizs, gyömbér, vietnami fahéj) és az egész vöröshagymát. Szó szerint majdnem szenessé!! Mikor a fűszerek és a hagyma jól lepirultak, átrakjuk őket a forrásban lévő vízbe. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a tisztított fokhagymagerezdeket, majd jó 1,5 órán át főzzük. Közben belerakunk egy kis alaplét, vagy levesalapot, és a halszószt. Egy kisebb lábasban vizet forralunk és belerakjuk főni a tésztát. (forrázzuk) Felaprítjuk a friss korianderzöldet, az újhagymát/snidlinget és pár szelet lime-ot vágunk. Leszűrjük a tésztánkat, mély tányérba belerakunk egy adagot a tésztából és a húsból. Erre kerül először a babcsíra, vágott koriander, újhagyma, chilipaprika, majd egy nagy adag a levesből.
Istenkirály!!
Ázsiai marha vol. 1
2018.08.23 17:30Kici, ócó, gyósz. Kb 45 perc össze vissza.
A tartalomból:
1 iks friss gyömbér pucolva, vékonyra szeletelve
kb: 20 deka marhahús, szálirányban, qrva vékonyra szelve
2 gerezd ducibb fokhagyma szeletelve
1 kisebb hagyma szeletelve - nem kockázva
1 chili paprika, vagy chili pasta
1 üveg bambusz - akinek van szüretelhet is :-P :-P
1 nagyobb fej gomba szeletelve (én barna csiperkét használtam, az volt itthon)
kevés kínai kel szeletelve
kevés szójaszósz (ha lehet vmi megbízható gyártót, ne olcsó GMO-s szart használj), szezámmagolaj, kis oliva
kevés "5 kínai fűszer"
kevés újhagyma zöldje
1 kisebb kápia paprika csíkozva
kevés kígyó uborka (magház nélkül)
Menet:
Elő a wokot, és gőzerővel gyújts alá. Mehet bele az olaj, és ha forró, akkor a hagymák, chili, és a gyömbér. Ha már fakulnak, a chili pasta (ha nem volt chili paprikánk). Kavarás rajta, aztán hegyébe a hús. Had piruljanak kicsit. Csöpöghet a szójaszóz, szezámolaj, és a fűszerkeverék. Mehetnek sorba a zöldek, nagyjából 5 percenként. Bambusz, gomba, kel, paprika - újhagyma egyszerre, és a legvégén a kígyóuborka pár percre, jól átkeverve. ha kicsit roppanósak a színes zöldek, akkor jó. Nem kell köret!
Grill csirkemell, párolt zölddel, rizzsel, és bacon chipssel
2018.08.20 13:18Őőőőő... Qrva jó
3 főre:
1 egész nagyobb csirkemell darabolva
1 ek. grill fűszerkeverék
2 ek. oliva
Zöldek:
Igazából tökmind1, amit szeretnél.
Én kisebb 3 répát
2 kisebb fehérrépát
20-25 egész zöldbabot
1 kisebb kápia paprikát
2 vastagabb szelet karalábét raktam bele, egy kevés oliva olajja, sóval, borssal
5 szelet vékony szalonna
Menet:
Csirkét reggel bepácoltam, és pár órát pihent. A zöldeket kb. fél centi vastagra szeltem hosszában, és feltettem kevés olajon fedő alatt. Serpenyőt előmelegítettem, és a zöldek fél idejében a húst hirtelen, kisütöttem. Közben főztem a rizst, és a hússal egyidőben szárazra pirítottam a bacont. Nagyjából 15 perc alatt kész is az egész. Gyors, könnyű, és finom. :-)
Kolbászos gombás pappardelle
2018.04.23 16:06Végtelen egyszerű, gyors, és jó kaja :-)
Összetevők: 2 főre
1 ek. mangalica zsír
kb: 15 deka (minőségi) házi puha kolbász kockázva
egy nagyobb fej barnacsiperke vékonyra szelve
kisebb hagyma kockázva
1 gerezd fokhagyma vágva/törve/nyomva mind1
tészta
Menetrend:
Hagymát olajon dinszteljük, rá a kolbász, ha egy kicsit megpirult , mehet a gomba, rá a fedő, és pároljuk. Közben felforraljuk a vizet a tésztának. Ha kifőtt, 2-3 ek. vizet átlapátolunk a raguhoz, kavarunk rajta, és tálaljuk. Hazi savanyúság jól csúszik mellé :-)
Májas, gombás csirkemell
2018.03.26 19:322 db csirkemell filé
3 vastagabb szelet bacon
1 ek kacsazsír (vagy libazsír, sertészsír)
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb: 20 dkg gomba
kb: 30 dkg csirkemáj
kb: 20 dkg zöldborsó
1 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
1 teáskanál őrültpaprika
ételízesítő ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
Menetrend:
A csirkehúst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. 1 ek zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ezután rádobjuk a felaprított bacont, utána a húst, sózzuk, borsozzuk. Főzzük fedő alatt egy kicsit. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk pirospaprikával. Had főjön tovább. Mehet utána a felszeletelt máj, még főzzük még kicsit, majd a felszeletelt gomba is belekerül. Lehet még fűszerezni ha kell, ha nem, rizzsel, vagy vajas törtkrumplival tálaljuk. :-)
Káposztás tarja
2018.03.22 19:07Nem gondoltam volna, de baromi jó lett, minimál alapanyagokból.
3-4 kb. centi vastag szelet tarja (hentestől)
1 doboz, vagy nagyjából 60-70 deka savanyú káposzta
4 fokhagyma törve, vagy szelve (magyar)
2 ek. oliva olaj (BIO)
4 egész babérlevél
só, bors, őrölt kömény
1 kis pohár tejföl (BIO)
A tarjákat megsóztam mind2 oldalon, a káposztát (én) 3x rendesen átmostam, lecsepegtettem szűrőben, a sütöt kb: 150 fokon előmelegítettem. Egy tálban, olajat, és a fokhagymát összekevertem, és egy tűzálló tepsi aljába raktam a felét. Rá a húsokat egymás mellé, a maradék olajos cuccot, borsot, köményt, 2 babérlevelet. A káposzta felét a húsokra, 2 babérlevéllel, borssal, köménnyel. A maradék káposztát is rálapátoltam, borssal, köménnyel. Tál fedő rá, és go sütő. Kb. 1 óra után, vagy mikor pirul a káposzta teteje, rákentem a tejfölt, hogy nagyjából mindenhol kapjon, fedő rá, még fél óra sütő. 200 fokra fel, még fél óra, Fedő le, és pirulásig vissza, kb: 15 perc. A tarja, szét esik a tál alján, és friss kenyérrel valami isteni finom :-)
Boeuf Bourguignon - Gombás vörösboros marharagu
2018.03.03 12:53Hát apám. Megérte vele dolgozni... :-P :-)
Legó darabkák:
kb: 15 dkg kolozsvári szalonna kockázva
1 ek olívaolaj
fél kg marhahús
1 közepes db sárgarépa karikázva
1 nagy db vöröshagyma durvára szelve
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál liszt
kb: 1 dl száraz vörösbor
kb: 2 dl marha alaplé
1 ek. sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma szeletelve
1 teáskanál kakukkfű
2 db babérlevél
10 db gyöngyhagyma (elhagyható)
kb: 10 dkg csiperkegomba felszelve
1 ek vaj
2 közepes burgonya/fő
1 csokor petrezselyem
Menet:
A szalonnát zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is. Amennyiben kész, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep! Tűzálló tálba borítjuk a cuccot, a raguhoz hozzáadjuk a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut. Lefedjük a marharagut, és sütőben kb. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor tesszük bele a gombát és a gyöngyhagymát. Még kb. fél óra. Ezalatt szétfőzzük a krumplinkat, leszűrjük, bekeverjük vajjal, frissen vágott petrezselyemmel, és tálaljuk :-)