Blog

Édes savanyú mártás házilag, rizstésztával

2018.02.15 20:33

Olyan mint a bolti, csak nincs teleba*va cukorral. Konkréten egy gramm sincs benne :-) 

Kellékek kb: 2 főre :-)
Kb: fél kiló csirkemell kockázva, a megbízható forrásból
Fél fej vöröshagyma a nagyobbikból kockázva
kb: 3-4 ek. paradicsomszósz (a 99% paradicsom tartalú) :-)
2 kápia paprika csíkozva
bambuszrügy egy fél üveg
1 konzerv darabolt ananász konzerv leöblítve
20 deka rizstészta (lehet rizs is ha úgy finomabb)
3 ek. édes chiliszósz

Folyamatábra:

Olajon, felhevített wokban megpirítjuk a hagymát, majd utána a csirkét. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, kicsit kavarunk rajta, majd mehetnek a zöldek. Pirítgatjuk kicsit, utána hegyébe a bambuszrügy, és a lecsepegtetett ananász. Tovább pirítás következik. A rizstésztát az előírtaknak megfelelően előkészítjük, (egy tálban nyakon öntjük forró vízzel, lefedjük, és kb 3-4 percig hagyjuk duzzogni.) Leszűrjük, mehet a szószba. Elkevejük vele, nyakonöntjük az édes csiliszósszal, és azonnal tálaljuk. 

Házi kolbásszal töltött pulykamell, szezámmagos grillkrumplival, paszternákkal

2018.01.27 16:20

Nya. Kb 2 óra mindennel együtt, finom, laktató, és 2 fő részére :-)

Alkatrészek:

Kb: fél kilós - ellenőrzött helyről származó - pulykamell
14-16 vastagabb szelet házikolbász - az a kenhető fajta
2-3 paszternák
1 közepes hagyma karikázva
3 ducibb fokhagyma szeletelve
kb: fél kiló krumpli - egyformára, centi, másfél centi vastagra szelve
5 ek. olaj

Fűszerek:

Húshoz: Só, (mindegy, csak ne asztali fehér méreg), bors, piros paprika

Krumpli:
szezámmag 1 ek,
piros paprika 1 tk, (lehet csípős is)
fokhagyma granulátum 1 ek, 
bors izlés szerint, só izlés szerint

bolondíthatod 2-3 ek kukoricadarával is.

 

A húst hosszába bevágod, beletuszkolod a kolbi felét, majd egy olajozott tepsibe belerakod. Mellé mehet a hagyma, fokhagyma, maradék kolbász. A hús tetejére tegyél egy kevés olajat, és nyomasd rá a fűszereket, egyenletesen. A tepsidbe rakj még egy kv-s pohárnyi vizet, fólia rá, és 150 fokon  érlelődhet kb: 1 órát. Eztán a krumplit mosd meg pucolás, és szeletelés után, töröld szárazra amennyire lehet, és 3 ek. olajban kavard össze a  fűszereket. Mehet bele a krumpli, átforgatás után tepsi, fólia, és sütő. Ennek kb. 45 perc kell, én a hús felénél raktam be. Ha a húsról lekerül a fólia, mehet fel 200 fokra a hőmérséklet, majd leveheted a krumpliról is a takarót, kicsit forgasd át, a húsra locsolj levet, és ha piruljanak. Ha kész, táplálkod meg :-) 

Minestrone leves 2.0

2018.01.09 20:07

Konkrétan sokféle képpen elkészíthető leves, és Olaszországban, is régiónként változik.

Én most így csináltam:

2 db sárgarépa 
2 db petrezselyemgyökér, vagy paszternák
Kevés zellergumó
Kegy kis friss halványító, vagy szárzeller
Fél cukkini (kisebb)
Fél karalábé
2 közepes barna csiperke
1 marék petrezselyemzöld
1 kis paradicsomkonzerv
2 BIO leveskocka, vagy alaplé
Himalájai, vagy kősó, őrölt bors,

izlés szerint:
bazsalikom
oregánó
kakukkfű
majoranna
parmezán (elhagyható)

 

A zöldségeket alaposan megmossuk, majd megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk őket szalonnával együtt. Szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzádobjuk a póréhagymát. Eztán a paradicsomot (én egy kis konzervet raktam bele), kis pirítás után rádobjuk a zöldségeket. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, vagy alaplével hogy ellepje őket. Picit sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, mehetnek a leveskockák, és fedő alatt főzzük. Én a végén, kb 10 perccel a vége előtt raktam bele még szárzellert, így ropogós maradt.
Parmezánnal a tetején tálalhatod is :-)

Krémsajtos Tagliatelle al dente, csirkemellel, és pirított gombával gluténmentesen

2018.01.06 14:24

Max 30 perc az előkészülettől, a tálalásig. Gyors, finom, és laktató! Magyarul, qrva praktikus :-) 

Hozzávalók 2 személyre:

 

250 g Tagliatelle (esetünkben kukoricatésztából)
fél csirkemellfilé nagyobb kocákra vágva
kb: 15-20 deka bébicsiperke -  vagy olyan gomba amit akarsz
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
2 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt - vagy amit szeretnél
Só, bors (én tekertem bene füstölt sót is)
5 kanál tésztafőző lé, vagy alaplé ha van.

 

A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só, és olaj nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a gombát, átforgatjuk és 5-10 perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 5 evőkanálnyi főzővízzel a krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és finish. Lehet raki rá egy kis parmezánt. Csak jobb lesz tőle :-)

 

Hozzávalók 2 személyre
 
250 g farfalle vagy penne
200 g csirkemell
200 g bébicsiperke
2 gerezd fokhagyma
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt
Só, bors
 
A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. 
A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a falatkákra vágott 
csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a 
gombát, átforgatjuk és egy perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra 
vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 4-5 evőkanálnyi főzővízzel a 
krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és kéééész.Hozzávalók 2 személyre
 
250 g farfalle vagy penne
200 g csirkemell
200 g bébicsiperke
2 gerezd fokhagyma
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt
Só, bors
 
A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. 
A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a falatkákra vágott 
csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a 
gombát, átforgatjuk és egy perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra 
vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 4-5 evőkanálnyi főzővízzel a 
krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és kéééész.Hozzávalók 2 személyre
 
250 g farfalle vagy penne
200 g csirkemell
200 g bébicsiperke
2 gerezd fokhagyma
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt
Só, bors
 
A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. 
A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a falatkákra vágott 
csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a 
gombát, átforgatjuk és egy perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra 
vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 4-5 evőkanálnyi főzővízzel a 
krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és kéééész.Hozzávalók 2 személyre
 
250 g farfalle vagy penne
200 g csirkemell
200 g bébicsiperke
2 gerezd fokhagyma
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt
Só, bors
 
A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. 
A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a falatkákra vágott 
csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a 
gombát, átforgatjuk és egy perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra 
vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 4-5 evőkanálnyi főzővízzel a 
krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és kéééész.Hozzávalók 2 személyre
 
250 g farfalle vagy penne
200 g csirkemell
200 g bébicsiperke
2 gerezd fokhagyma
1 reszelésnyi szerecsendió
1 nagy csipet szárított rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 db 100 g-os tömlős natúr krémsajt
Só, bors
 
A gombákat félbe vagy negyedbe vágjuk és egy száraz, tűzforró serpenyőben só nélkül jól lepirítjuk, félretesszük. 
A tésztát sós, forró vízben főzni kezdjük, közben pedig a serpenyőbe nyomunk 2 ek étolajat és a falatkákra vágott 
csirkemellet sóval, borssal, rozmaringgal és szerecsendióval jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a 
gombát, átforgatjuk és egy perc múlva belenyomjuk a krémsajtot. Összeforgatjuk az egészet, majd rászórjuk a finomra 
vágott petrezselymet, végül az időközben pont al dentére készült tésztát leszűrjük és 4-5 evőkanálnyi főzővízzel a 
krémsajtos-gombás alapra dobjuk. Összeforgatjuk és kéééész.

Sertésragu jóasszony módra - szerintem

2017.10.21 18:32

Alkatrészek: 

kb. 50 dkg sertéshús
kb. 20 dkg bacon
kb. 20 dkg gomba (erdei, barna csiperke)
1 közepes fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem (finomra vágott)
1 dl száraz fehérbor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (törött)
1 ek. mangalicazsír
1 marék borsó
kevés oliva olaj

 

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, és egy kevés olajon félig puhára sütjük. Közben a szalonnát kis kockára vágjuk, és kisütjük a zsírba. Ehhez adjuk az apróra vágott hagymát, majd a feldarabolt gombát. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Amikor a gomba levet ereszt, visszahelyezzük a hússzeleteket, és felöntjük fehérborral. Mikorra a hús megfő, az alkohol elpárolog.

Én rizzsel tálaltam :-)

Kolbászos, paradicsomos Penne

2017.08.31 16:25

Gyors, finom, és occsó. :-)

2 főre:

fél közepes hagyma kicsire kockázva
1 duci foghagyma
kb: 20 deka házi - puhább - kolbász, vagy minőségi grillkolbász (én utóbbit használtam most, fokhagymás Nádudavarit 96% hússal)
       kicsire szeletelve
kb: 40 deka friss paradicsom (magyar), vagy 1 minőségi paradicsom konzerv (darabolt)
1 jó deci száraz vörös bor
bazsalikom ízlés szerint
himalájai só, bors ízlés szerint
kb: 20 deka penne/fő (teljes kőrlésű, vagy BIO ha van rá mód)
oliva olaj
1 ek. reszelt parmezán (elhagyható)
egy kevés darált chili (elhagyható)

Menet:

Hagymákat olajon üvegesre pirítottam, majd mehet rá a kolbász. Lehet pirítani azt is utána. Só, bors. Ha megvagyok, akkor (ha paradicsom, lobogó vízbe rakom kicsit, bemetszem a héját, így könnyen lejön, és darabolva adom a cucchoz) mehet a paradicsom konzerv a kajához. ha felforrt, hozzáadtam a bazsalikomot, még egy kicsit hagytam, közben kifőztem a tésztát is. Bele a chili, és rá a sajt :-)

Ló étvágyat :-P 

Magyaros csirkeragu tócsnival

2017.08.20 12:19

Finom lett na! :-)

1 csirkemell filé csíkozva
kb. 10 dkg csirkemáj kockázva
3 vékony szeletzsírosabb füstölt szalonna
kb. 5-10 dkg zöldborsó (ízléstől függően)
kb: 2 ujjnyi vastag csípős kolbász kicsire szelve
1 nagyobb gomba (mind1 milyen) szeletelve
fél sárgarépa (tapsihapsis, nem a vizes vastag szörny) vékonyan csíkozva
fél fehér hagyma vékonyra csíkozva
1 tk. sűrített paradicsom
1 tk. fűszerpaprika
2 tk. darált kápia paprika (BIO) ha nincs normáis paprika, vagy fél kápia kockázva
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ha kell, sűrítéshez mehet egy kis teljes kiőrlésű liszt.

Tócsni recept tőlem: (a mennyiség függ a személyek számától)
https://marczygastro.webnode.hu/news/tocsni-hrabal-modra/ 

 

A szalonnát zsírjára kisütjük.
A hagymát a szalonnához adjuk.
A vágott répával összepirítjuk.
Beletesszük a csíkokra vágott paprikát, a csirkemell csíkokat, a kolbászt, a sűrített paradicsomot, és az őrölt paprikát.
Ha fehér a hús, hozzáadjuk a megtisztított csirkemájat, gombát.
Amikor megpuhultak, zöldborsót.
Kóstolás, és ami fűszer kell, még mehet bele.

Asszem kész...

Saját Chilis babom

2017.08.03 17:57

Elvileg ez az egyik tradicionális chilis bab recept. Én elhiszem, mert baromi jó lett :-P

Legó darabkák:

Kb: fél kiló minőségi darált marhahús
közepes hagyma kockázva
Kb: 40 deka házi (nem holland/spanyol paradicsomnak nevezett valami...) paradicsom, vagy egy 400/350g-os konzerv OLASZ pasta (csak mert van olyan, aminek 99.5%-a paradicsomból áll :-) 
2 doboz vörösbab (én nem akartam áztatgatni meg ilyenek) átmosva
1-2 gerezd fokhagyma kicsire szelve
1 nagyobb répa kicsire aprítva (az a tapsihapsi forma, ne a szivar... annak se íze se bűze...)
1 kápia/kaliforniai paprika kicsire szelve
izlés szerint fahély, de kb 1/3 kk.
kb: 1 kk. őrölt kömény
2 tk. koriander (szárított)
1 babérlevél (egész)
1 púpozozz kk. őrölt piros paprika
chili pasta/paprika friss/szárított ki milyen formában, és dózisban szereti :-)
olaj

Na legózzunk :-)
Ha friss a bab, áztasd egy éccakán át. Ha konzerv, nem kell :-) A marhát olajon fehérre pároljuk, közben a hagymákat is dinszteljük egy másik edényben. Ha a hús már majdnem jó, kilapátoljuk egy tálba, és a visszamaradt lével nyakon öntjük a hagymákat. Rottyan eggyet, és mehet bele a répa, és a paprika. Had párolódjanak. Amint van már szín, mehetnek a fűszerek, pár percig érnek, és rakhatjuk bele a húst, és a paradicsomot. A fahéjjnak fontos szerepe van a végkifejletben, de az sem jó, ha túl sok van benne. Szóval finoman :-) Kóstolás. Ha minden rendben van, mehet a bab, ha nincs utófűszerezés, és mehet a bab :-) Mikor a babunk is megpuhult, kóstolás, és friss kenyérrel táplálkozás :-)

Krumplileves egy kis extrával

2017.08.02 18:05

Na ezentúl csak így.... :-P 

Hozzávalók:

10 dkg bacon kockázva
1 db vöröshagyma kockázva
1 nagyobb gerezd fokhagyma törve
2 db sárgarépa karikázva
2 db fehérrépa
3-4 db nagyobb krumpli kockázva
1 teáskanál pirospaprika
2 db húsleveskocka
majoranna izlés szerint
himalájai só, őrölt bors
5-6 db virsli (nem mindegy milyen, mert eléggé befolyásolja a leves ízét) karikázva
petrezselyemzöld

 

Elkészítés:
Egy fazékba tegyük bele a bacont, és kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket, és kevergetve pároljuk pár percig. Pár perc párolás után szórjuk meg a pirospaprikával, ízlés szerint majorannával, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a húsleveskockát. Forraljuk ki, majd szép lassan főzzük a zöldségeket félpuhára. A félig megfőtt levesbe tegyük bele a kockára vágott krumplit és az apróra felvágott petrezselyemzöldet. Ezután addig főzzük, hogy a krumpli is megpuhuljon, majd adjuk hozzá a felkarikázott virslit. És kész :-) 

Káposztás tészta - egy a sok közül

2017.07.31 19:06

A jó öreg káposztás tészta. Most csináltam először, de sztem qrva jó  lett. 

Adagolás:

1 kis fej káposzta
1 közepes vöröshagyma nagyon kicsire kockázva
kb: 30-40 deka fodros tészta
fél kk. őrölt kömény
Qrva sok frissen őrölt bors (izlés szerint)
himalájai só
min. 3-4 ek. mangalica zsír/oliva olaj.

Menet:

A káposztát leaprítottam géppel, amig zsíron üvegesedett a hagyma, majd a hagymára szórtam a köményt, mert az jó neki. Amint megjött az illat, mehet rá a káposzta, és folyamatos kevergetés mellett jól megpirítottam. Közben adagoltam folyamatos kostolás mellett a borsot, és a sót. Mikor majdnem kész, kifőztem a tésztát, és összekevertem a káposztával. Aki szereti cukrozhatja, én jó borsosan csípem :-P 

Tételek: 51 - 60 ból 204
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>