Blog
Gulyás leves 2.0 - kicsit másként
2017.07.15 13:56Találtam egy új receptet, gondoltam kipróbálom. Nem bántam meg :-) Igaz 3 óra alatt készült el, de megérte :-)
5-6 főre:
kb. 40 - 50 dkg marhahús
1 közepes vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa karikázva
1 nagy db fehérrépa karikázva
1 kis fél zeller kockázva
kb. 30 dkg burgonya kockázva
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes) BIO
0.5 ek csípős fűszerpaprika - elhagyható
himalájai só
őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
fekete bors (frissen őrölt)
1 kis db paradicsom kockázva
1 db tv paprika (csumázva)
1 nagy gerezd fokhagyma (magyar)
1 ek mangalica zsír
0.5 csokor petrezselyem felszeletelve
5-6 db friss zellerlevél felszeletelve
kb: 2 l víz
Csipetkéhez:
1db tojás (2-0 jelzésű házi)
annyi liszt amennyit felvesz (NEM FEHÉR LISZT)
kevés himalájai só
A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében kb: 60-90 percet főzzük - hústól függően. Elkészítjük a csipetkét. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük kb.2 l vízzel. Letakarva további 50 - 60 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
Kínai 3.0 tele zölddel, bambusszal, és BIO csírával
2017.07.10 18:03Csípem a kínait, mert számtalan módon el lehet készíteni. Egészséges, mert ha jó alapanyagokat válogatunk össze, akkor kiemelkedőek az élettani hatások :-) Ehhez, a következőket szedtem csokorba.
Kb: 4 főre.
1 szál közepes újhagyma - teljes - 3/4 karikázva, 1/4-e hosszaában felszelve
2 duci fokhagyma törve, vagy apróra vágva - magyar
Kis fej kelkáposztából nagyjából 5-6, centis szelet, szeletelve
1 szál sárgarépa hosszan felvágva
2 csirkemell csíkozva - hentestől (lehet marha is)
1 üveg bambuszrügy átmosva
Kb. 10 deka gomba (pl: sitake, laska, barna csiperke, fafül, amit találsz, vagy ezek keveréke -természetesen ezek fényében az íz is változik)
kb. fél - 1 deci szezámolaj
1 - 1.5 deci sószegény - természetes módon érlelt/BIO - szójaszósz
kb: 10 deka spagetti tészta - pirítjuk
1 adag Shan' Shi kínai tészta (multiban kapható)
2-3 ek. szezámmag (BIO)
kevés oliva olaj/étolaj a tészta pirításához
izlés szerint chiliszósz
Wok szósz keverék
BIO vegyes csírakeverék
Fűszerek:
1/4 kk. kurkuma
1/4 kk. gyömbér
csipet csillagánizs - őrölt
1/4 kk. cayenne bors
őrölt bors
fél kk. római kömény
Nya kezdjük:
Hagymákat jó sok szezámolajon megpároltam, és hozzá adtam a csirkemellet. És még egy kicsi szezám olajat. Eztán a káposzta mehet a tetejére, és meglocsoltam szójaszósszal. kb fél decivel. Mehet a párolás tovább. Ha összeesett a káposzta, rakhatjuk rá a csíkokra vágott hagymát, répát, bambuszt, és a gombát. Egy másik edényben, az összetört spagetti tésztát lepirítottam olajon, közepes lángon. Ha színt kapott, vizet öntöttem rá, és majdnem teljesen megfőztem. Le lehet szűrni, és mehet a többi mellé. Egy keverés, ha kell még szója szósz bele, és párolás. Összeállítottam a fűszereket, hozzáadtam a kajához, szórtam rán szezámmagot. Fedő vissza. Egy edényben megfőztem a kínai tésztát, és ugyan csak beleraktam a párolódó cuccba. Most mielőtt kész lett, öntöttem rá kb: 1.5 deci Wok szószt. Elzártam a gázt, és hagytam összeérni a dolgokat. BIO csírával díszítettem, és kapott még egy kis szezámmagot, szezámolajat :-)
Nagyjából ennyi :-) Jó étvágyat :-)
Paradicsomos káposzta CUKOR, és ÉDESÍTŐ szer nélkül
2017.07.07 17:19Azt azért előre jelzem, hogy NEM olyan lesz, mint az agyoncukrozott változat. Talán egy kis paradicsom ízt is érezni fogsz :-)
4 főre:
Újhagyma szár, vagy fél vöröshagyma
1 kis fej fejes káposzta
4-5 szelet füstölt szalonna csíkozva
3 dobozos paradicsom konzerv PÜRÉ! és olasz!! (pl:mutti)
nem a legolcsóbb, de sztem az egyik legjobb ami kapható
vagy házi paradicsomlé
ha kell, sürített paradicsom (Én 3x-os sűrítésűt használom az aldiból, vagy a fent említett márkát.)
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
kb. 3 ek. oliva olaj, vagy étolaj
himalájai só, őrölt bors, porkömény, majoranna, ízlés szerint
Menet:
Hagymát olajon megpároltam, ha okés, mehet rá a vékonyan "szálra" vágott káposzta, kb. annyi vízzel, hogy 3/4-ig ellepje. Úgy is összemegy... Durr alá a gázt, had főjön. Megkapja a sonkát is. Ha forr, mehet a fűszerezés. Kis edénybe melegítjük az olajat, belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk keverés mellett. Ha rendben van, mehet félre, és hideg vízzel homogénre dolgozzuk, utána mehet a káposztára. Egy nagy keverés, aztán önthejük a paradicsomot. Még egy nagy keverés, és has forrjon újra. Kóstolás, majd egy jó adag Pur Pur kenyérrel megtáplálkozzuk.
Lehet csinálni fasírtot, vagy sült húst mellé, de ez így majdnem vega :-) :-P
Debreceni pikáns káposzta leves
2017.07.05 19:02Asszem saját kreáció... Legalább is nem láttam így sehol. Na mindegy, jól fekszi a pocimat az a lényeg :-) :-)
Alapanyagok:
Kis fej kelkáposzta picire kockázva
fél vörös hagyma kockázva, vagy (ahogy én most) egy marék újhagyma zöld szeletelve
1 pár puszta debreceni kolbász aprózva (csemege, vagy csípős mindegy)
2-3 szelet HÁZI fülsölt sonka kockázva
himalájai só, őrölt bors, porkömény, (ízlés szerint)
1 BIO leveskocka (marha)
frissen tépett pertezselyem
2 kisebb fehér, ill. sárga répa hasábolva, vagy karikázva, vagy ki hogy szereti
kevés oliva
1 kis pohár BIO tejföl, vagy minőségi hazai, ill. házi
Folyamat ábra:
Hagyma, fölé kis olaj, és párolás 1.0. Ha ez okés, akkor a debreceni kolbi, zsírjára sütve. Eztán az apróra vágott káposzta, és egy kis víz, nagyjából a feléig lepje el. Párolás 2.0. Ha puhul a cucc, mehet a répa, fehérrépa, és felönthetjük vízzel, fűszerezzük, és forrás után belehelyezhetjük a leveskocát is. Kóstolgatási fázis. Ha megfelelő az étek, pár kanál lé egy tálban, bele a fejföl, és szorgalmas kevergetés mellett simára dolgozzuk. Back to leves, és megszórjuk petrezselyemmel. Ha rottyan párat, és minden okés, akkor megtáplálkozzuk :-P Tálalva is jól néz ki :-)
Szalonnás csirkemell, virslis raguval
2017.05.27 14:59Gyors, óccsóó, finom :-P
2 főre:
2 filézett csirkemell (hentestől) nagyobb darabokra vágva
8 szelet szalonna (hentestől) kockázva - fele a hús alá, fele a raguhoz
1 közepes hagyma kockázva - fele a hús alá, fele a raguhoz
1 pár virsli kicsire kockázva
só nem kell!, bors, kakukkfű.
A szalonnát zsírjára sütöttem, majd a hagymát megpároltam rajta. Egyik serpenyőben a húst, a másikban a virslit tettem hegyébe. Húshoz mehet a kakukkfű, és mindkettőhöz mehet a bors. Amint kész mehet a gyomorba. Szerintem a rizs illik hozzá :-)
Erdei gombás marharagu répával, és boróka bogyóval
2017.05.07 13:28Ez a "szeretem első látásra" recept. 2-3 óra kell neki, de az íze.... :-P
2 főre:
kb: fél kiló marhahús kockázva
kb: 25 deka vegyes erdei gomba
3-4 szelet füstölt szalonna
2 szál sárgarépa kockázva
1 közepes fej vöröshagyma kockázva
2 gerezd fokhagyma áttörve
kb: 1 dl száraz vörösbor
1 púpos ek. sűrített paradicsom
2 babérlevél
5-6 db borókabogyó
só, bors
tészta
Folyamat ábra:
A húst megtisztítom felkockázom átmosom, ráöntöm a bort, és félrerakom addig, amíg fel nem lesz használva. A hagymát megtisztítom, és apróra vágom, a fokhagymát megtöröm, a gombát és répát megtisztítom és feldarabolom, a szalonnát felkockázom. Zsírjára sütöm a szalonnát, hozzáadom a hagymát, megdinsztelem, majd jöhet a fokhagyma és a sűrített paradicsom. Összeforralom. Most jöhet bele a hús a borral együtt. Átforgatom, fűszerezem, sóval, borssal, babérlevél, és beledobok néhány borókabogyót. Fedő alatt párolom. Ha félig megpuhult a hús, jöhet bele a sárgarépa. Amikor már csaknem jó a hús, akkor mehet bele a gomba is. Ha szükséges, menet közben még borral locsolhatjuk, ha nagyon besűrűsödik, vízzel is hígíthatjuk. Néhány perces rotyogtatás után már kész. Tálalás után vigyázzunk, nehogy elropogtassuk a "borókabigyót" :-)
"Elfelejtett" pácolt tarja karamellizált lilahagymával, kurkumás rizzsel
2017.05.03 14:27Háát ez nem egy gyors érlelésű húsdarab lett :-) Azért elfelejtett, mert elfelejtettem, hogy bent van a hűtőbe pácon :-) De megérte, mert istenkirály lett. Minden zsiradékot beszívott, és valami hűha lett a végeredmény :-) 4 nap az 4 nap :-P Viszont bő fél óra alatt kész!!!!
1 főre: (lakásban, mert nincs grillsütőm)
2 szelet kb fél, 1 centi közötti vastagságú minőségi tarja szelet
csemege ubi apróra kockázva
fél bögre hosszúszemű rizs (himalájai)
őrölt kurkuma izlés szerint
Páchoz (saját kreáció)
2 ek. oliva olaj
kevés porkömény
frissen őrölt színes bors
őrölt fekete bors
himalájai só
1 csipet szárított kakukkfű
1 csipet szárított rozmaring
őrölt piros paprika
egy kevés füstölt őrölt piros paprika
Hagymához:
fél nagyobb lilahagyma, vékonyra karikázva
A: kevés balzsamecet
B: ha nincs lehet barnacukor is
és egy kis Worcester szósz (mert szeretjük)
egy kevés alaplé (ha nincs, elhagyható)
frissen őrölt tarkabors
Kezdetek:
Grill serpenyőben lassú (közepes) lángon elkezdem sütni a húsokat mind2 oldalán - forgatva. Közben a rizsnek teszek fel vizet. Amíg forr, apróra kockázom az uborkát. A felkarikázott hagymát 10-15 percig kevés oliván hagytam párolódni fedő alatt. Fedő le, 5 perc kavarás, mehet bele a balzsamecet vagy barnacukor, és a worcester szósz. Bors, kevés só, és ha elfő a leve, kész. Közben megfő a rizs. Már csak a tálalás marad hátra. Kurkuma mehet a rizsre, vagy mellé. Végeredmény, egy igazán szaftos tarja steak :-P
Tárkonyos marharagú leves, egy kis csirkemellel
2017.04.27 16:52Voltam Pannonhalmán túrázni, és Esztivel, Petivel félidőtájt (24km :-P ) beültünk a pecsételőhelyen egy kis levesre. Ez volt a menü egyik eleme.
Mármint tárkonyos leves. Finom volt, jól esett, de nálam a levesben is megáll a kanál. Szóval úgy döntöttem, csinálom otthon én is. Enyém kicsit
"részleg gazdagabb" lett mint az ottani. De ez így jó :-)
Raktam bele:
1 fél csirkemellet kockázva
ugyan annyi marhahúst kockázva (ide kell a jó minőségi hús, hogy nagyjából 2-3 óra alatt elkészüljön)
kb: 10 deka borsó, zöldbab (BIO ha van)
2 közepes barna csiperke, vagy erdei gomba rusztikusabbra szelve
2 közepes sárgarépa, fehérrépa karikázva
kevés zeller hasábolva
1 doboz 20%-os főzőtejszín
oliva olaj
2 BIO leveskocka
2 babérlevél
1 tk. Darált kápia paprika (BIO)
1 kk. paradicsom sűrítmény
citrom ízlés szerint
tárkony (jó sok :-) )
petrezselyem, szárított zeller, kevés kakukkfű
Olajon a húsokat megfuttattam, utána hozzáadtam a gombát. Amint levet eresztett, mehetett bele a borsó, és a zöldbab. Kis párolás után felengedtem vízzel (kb: 1.5 liter), babérlevés, és had forrjon fel. Utána a leveskocka, só, bors kakukkfű, zöldfűszerek és hagytam főni. Beleraktam a darált paprikát, és a paradicsom sűrítményt. Hagytam főni. Ha a marha jó, akkor egy kevés levest kivettem, és elkevertem benne a tejszínt. Mehet vissza a levesbe, és mehet hozzá a tárkony, citrom. Miután kicsit összefőt, csak tálalni kell, és enni :-)
Olaszos paradicsompüré pestós tésztával
2017.04.24 20:15"Jamie Csabi" 30 perces kajái :-P :-) Gyors, finom, full vega :-)
2 főre:
Végy egy csomag pestós tésztát.
Végy egy doboz minőségi paradicsom konzervet (pl: Mutti - polpa)
egy fél hagymát, egy duci fokhagymát (aprítva)
kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és borsot.
Mini oliva olajat alá
Hagymákat futtasd meg olajon, tedd bele a paradicsom cuccot. Ha rottyant, fűszerezd meg, főzd pár percig. Ha tésztát főzd ki közben, és tálald :-)
Házi gombás ravioli ricottával, petrezselymes házi tésztával, és fehérboros fokhagyma szósszal
2017.04.23 12:50Bevallom a frankót, mivel még nem használtam ricottát, elképzelésem sem volt milyen lesz a kaja. De első kóstolás után: azta*rvaszentit de*rvajólett!!!
Szóval über pozitív volt a csalódás! Éééés kb. 1 óra alatt kész!
Nos. 1 főre a recept. (6 darab)
Tészta:
10 deka liszt
1 kb XL-es tojás (ez adja, hogy hipermarketes cucc)
1 tk oliva
2-3 csipet szarított petrezselyem morzsolva
Töltelék: (ez több lesz mint amit 1 fő felhasznál, nagyjából 3-ra elég, de a maradék tésztával megtáplálkozható utólag:-) )
1 teavaj (kicsi)
2 közepes barna csiperke, vagy vmilyen erdei gomba (15 deka körül) baromi apróra aprítva
fél vöröshagyma (közepes)
2 normál ek. ricotta
2 púpozott ek. parmezán sajt
kevés bors, kakukkfű, (esetleg só)
Szósz:
2 teavaj (kicsi)
1 duci fokhagyma áttörve
kevés rozmaring, kakukkfű, bors
kb fél deci száraz fehér bor
Díszítéshez petrezselyem
Kezdjük:
Vajon megfuttatom a vörös/lila hagymát. Mehet rá a gomba, majd ha már majdnem elpárolgott a leve, adhatjuk hozzá a ricottát, és a parmezánt. Keverünk rajta párat, és mehet félre. Amíg a hagyma/gomba összapárolódik, a tésztát meggyúrom, kb 10 perc mindennel együtt - az olivát, és a petrezselymet a felvert tojáshoz kevertem - majd lisztezett deszkán kb. 1-2 milisre kinyújtom. Egy tortaformával kört vágok a tésztára, és kiszedem párosával (alja, teteje). Én 8 centiset használtam. Vizet teszek fel főni. Az egyik kör közepére felhalmoztam a gombás cuccot úgy, hogy a tetejét rá kell hajtogatni. Rátettem a másik körömet, és a széleit behajtogattam, hogy nem jöjjön szét főzés közben. Ha forr a víz, nagyjából 8-10 perc alatt készre főztem. Amíg főt a tészta, jöhet a szósz. Előmelegített serpenyőben megolvasztom egy pillanat alatt a vajat, és beleszórom a fokhagymát. Ha kicsit pirul, mehet bele a fűszer, kevergetve párat nehogy odaégjen. Utána a fehérbor, és pár perc alatt "készrefőzöm" ezt is. Faxán elpárolog az alkohol, csak az íz marad :-) Ha kész a tészta, mehet a tányérba, és a nyakába a szósz. Tetejét megszórjuk friss petrezselyemmel, és ehetünk is :-)