Blog

Házi pizza, házi paradicsom szósszal

2017.04.19 18:46

Az első pizzám, és szerintem jól sikerült :-P :-)

Én ahogy csináltam: 1 adaghoz!

200G liszt
1 kk. (csapott) himalájai só
1 dl. langyos víz
1 kk. (csapott) barna cukor
4 g instant élesztő
1 ek. oliva olaj

Szósz: (Több mint ami a pizzához kell, de utána tésztával elfogy :-P )
1 darabolt paradicsom konzerv (mutti polpa amit én használtam)
fél közepes hagyma kockázva
1 nagy gerezd fokhagyma áttörve
1 tk. BIO paprika püré
kakukkfű, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

Feltétek amit szeretnél.

Csapjunk bele.

Liszt megy a deszkára, sót hozzákeverjük, közepén mélyedést csinálunk. A langyos vízbe belekeverjük a cukrot, élesztőt, és az olajat. Hagyjuk kicsit "házasulni". Utána lassan ezt a maszlagot hozzáadjuk a liszthez, villával belekeverjük, majd jól összegyúrjuk. Belisztezünk egy tálat, és hagyjuk kelni min. 1-1.5 órát.  Közben elkészítjük a szószt. Hagymákat olajon dinsztelem, paradicsom bele, ha rottyant, akkor a fűszerek is fölé. Alacsony lángon had párolódjon. Idő letelte után,  a tésztát kinyújtom lisztezett deszkán méretre (kb fél centi vastagon), és egy kiolajozott pizzaformába hagyom még pihizni kb. 10 percet. Eztán megkenem pizzaszósszal,  rápakolom a feltétet, és a legmagasabb hőfokon, előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Sertéscomb jóasszony raguval, vajas törtkrumplival

2017.04.17 15:14

Ízletes, nem koleszterin szegény étel az biztos :-) :-P

 

Kellene hozzá: 1.5 főre :-P

4 szelet hús kb fél centi vastag, kicsit átklopfolva (hentestől)
kb: 10 deka házi füstölt szalonna - felkockázzuk
kb: 10 deka házi füstölt sonka - felkockázzuk
kb: 30 deka gomba - barna csiperkét használtam - felaprózva
kb: 20-25 deka zöldborsó (ha lehet háztáji, vagy BIO)
1 fej vörös/lilahagyma
3 nagyobb krumpli
kevés oliva
1 teavaj

 

Házi fűszerkombó: kávés kanál (kk)

kevés frissen őrölt tarka bors
őrölt fekete bors
1 kk. fokhagyma granulátum
1 kk. piros paprika
1 csipet füstölt piros paprika - csak az íze kevéért :-)
1 csipet cayanne bors
kevés himalájai só

 

A laposra vert húsokat a fűszerkombóval bekentem mindkét oldalon, és hagytam kb: 1 órát állni. A krumplit kis kockákra szeltem, feltettem sós vízbe fél lángon főni. Egy edényben a szalonnát kisütöttem, és hozzáadtam a sonka zsírját. Ha már volt zsiradék, mehetett bele a kockázott hagyma. Miután az is üvegesedett, mehetett hozzá a gomba, és a sonka. Had párolódjanak. utolsó lépésben a borsót is beleraktam, begyújtottam a krumpli alatt, és elkezdtem átsütni kevés olajon a húsokat. A krumplit leszűrve, adtam neki egy kevés sót, és belekevertem a vajat. Amikor elkészültem a hús sütéssel, a borsó is megpárolódott, így egyszerre tudtam tálalni.

Végeredmény: :-P :-)

Vörösboros marhapörkölt, házi, tárkonyos Tagliatelle tésztával

2017.04.14 12:13

Finom, és nem túl bonyolult kaja. Csak jól kell elkészíteni :-)

2 főre:

kb: 40 deka friss marhahús (hentestől)
3 kisebb szál újhagyma, vagy fél vörös, ill. lilahagyma
őrölt piros paprika
csipet füstölt piros paprika
kakukkfű
bors
himalájai só
fél-1 deci száraz - nem túl savas – vörösbor

Tésztához:

2 tojás
kb. 10 púpozott ek. liszt
tárkony

 

Hagymán "fehéredésig" párolom a húst, mehet bele a kakukkfű, bors, só, piros paprikák. Ha kb. 3/4-es, öntheted nyakon a borral, és főzd tovább. Közben a tészta: 2 tojást felver, sóz, és szinte a porrá morzsolt tárkonyt hozzáadjuk. Jól elkeverjük, és a liszt hozzáadásával tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, szeleteljük - ha nincs tésztagép - és ha itt az idő, kifőzzük. Észre fogod venni, hogy tök más íze lesz mint a gyári "házi tésztának".

Tálal, jó ízűen megtáplálkozik :-)

Jókai bableves füstölt sonkával, levével, debrecenivel, és házi csipetkével

2017.04.12 18:03

Első kóstolásra: OMG!!! Ízkavalkád!! :-P
Baromi jó, viszont nem a legyorsabb kaja. "SK version"
4 főre ezek kellenének:

kb. 20 deka szárazbab vagy 2 dobozos (minőségi) ha nem akarsz pöcsölni (én fehéret használtam)
30-40 deka füstölt sonka 
2-3 szál sárgarépa karikázva
2-3 szál petrezselyem gyökér karikázva
kevés zeller kockázva
2 szál debreceni kolbász 
1 teás kanál paradicsom sürítmény (most nem lehetett kapni normális paradicsomot)
kevés oliva olaj 
kevés liszt 
fél vöröshagyma (kisebb) kicsire aprítva
őrölt fűszerpaprika 
kis doboz tejföl 
2-3 db babérlevél 
1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
kevés bors, petrezselyem

Csipetke Gundel módra

80 g liszt 
1 db tojás 
Némi NaCl (himalájai fajta)

Nos ez az a leves, amit nem lehet csak úgy összecsapni... Előző nap beáztatjuk a babot (ha sikerül fejteni való babot vásárolnunk, vagy termesztenünk, úgy ez a lépés természetesen kimarad). Ha konzervet használsz, csak alaposan át kell öblíteni. Én nem pöcsöltem, konzerveztem. 1-2 órát beraktam áztatni a sonkát egy tálba, majd feltettem főni, kb: 2 liter vízzel. Azt mondja a szakirodalom, hogy ahány kiló, annyi óra a főzési idő. Na én jó másfél órát főztem forrás után, rövid lángon fedő alatt. Had puhuljon a kicsike :-) Ha kb. háromnegyedes a hús, kevés oliván - ha nincs zsiradékunk - aranybarnára pirítjuk a karikára, és kockára vágott zöldségeket. Amikor a zöldségeknek a színe megfelelő, beleborítjuk az edénybe a babot, az áztató levével együtt. (kevés vízzel ha konzervet használsz). A sonkától megfosztott főzőlevet szintén hozzáadjuk a fazék tartalmához. Jöhet a fűszerezés. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, paradicsommal/sürítménnyel. A húst darabokra vágtam, és visszaraktam főni a most már félkész leveshez. Debreceni kolbászunkat szépen felkarikázzuk és egy serpenyőben vagy egy arra alkalmas edényben megsütjük. A Debreceni kisült zsírján elkészítjük a rántást (szükség szerint zsírral, vagy olajjal pótoljuk a zsiradékot).A forró zsiradékhoz adunk pár teás kanál lisztet, valamint finomra vágott vöröshagymát. Együtt egy rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük agy adag fűszerpaprikával, apróra vágott petrezselyemmel (ez elhagyható). A forró rántásunkat HIDEG vízzel felöntjük, csomó mentesre kikeverjük, és hozzáadjuk a főlő levesünkhöz. Amíg a levesünk főddögél, elkészítjük levesbetétünket, a csipetkét, Gundel módra. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzá adjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk, és beletesszük a lobogó levesbe. Eddigi munkánk megkoronázásaként tejföllel dúsítjuk étkünket. Rottyan egyet, és már csak a tálalás, és a jóízü elfogyasztás marad hátra. :-P :-P

 

4 főre ezek kellenének:
 
kb. 20 deka szárazbab vagy 2 dobozos (minőségi) ha nem akarsz pöcsölni (én fehéret használtam)
30-40 deka füstölt sonka 
2-3 szál sárgarépa karikázva
2-3 szál petrezselyem gyökér karikázva
kevés zeller kockázva
2 szál debreceni kolbász 
1 teás kanál paradicsom sürítmény (most nem lehetett kapni normális paradicsomot)
kevés oliva olaj 
kevés liszt 
fél vöröshagyma (kisebb) kicsire aprítva
őrölt fűszerpaprika 
kis doboz tejföl 
2-3 db babérlevél 
1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
kevés bors
petrezselyem
 
Csipetke Gundel módra
 
80 g liszt 
1 db tojás 
Némi NaCl (himalájai fajta)
 
Nos ez az a leves, amit nem lehet csak úgy összecsapni... Előző nap beáztatjuk a babot (ha sikerül fejteni való babot vásárolnunk, vagy termesztenünk, úgy ez a lépés természetesen kimarad). Ha konzervet használsz, csak alaposan át kell öblíteni. Én nem pöcsöltem, konzerveztem. 1-2 órát beraktam áztatni a sonkát egy tálba, majd feltettem főni, kb: 2 liter vízzel. Azt mondja a szakirodalom, hogy ahány kiló, annyi óra a főzési idő. Na én jó másfél órát főztem forrás után, rövid lángon fedő alatt. Had puhuljon a kicsike :-) Ha kb. háromnegyedes a hús, kevés oliván - ha nincs zsiradékunk - aranybarnára pirítjuk a karikára, és kockára vágott zöldségeket. Amikor a zöldségeknek a színe megfelelő, beleborítjuk az edénybe a babot, az áztató levével együtt. (kevés vízzel ha konzervet használsz). A sonkától megfosztott főzőlevet szintén hozzáadjuk a fazék tartalmához. Jöhet a fűszerezés. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, paradicsommal/sürítménnyel. A húst darabokra vágtam, és visszaraktam főni a most már félkész leveshez. Debreceni kolbászunkat szépen felkarikázzuk és egy serpenyőben vagy egy arra alkalmas edényben megsütjük. A Debreceni kisült zsírján elkészítjük a rántást (szükség szerint zsírral, vagy olajjal pótoljuk a zsiradékot).A forró zsiradékhoz adunk pár teás kanál lisztet, valamint finomra vágott vöröshagymát. Együtt egy rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük agy adag fűszerpaprikával, apróra vágott petrezselyemmel (ez elhagyható). A forró rántásunkat HIDEG vízzel felöntjük, csomó mentesre kikeverjük, és hozzáadjuk a főlő levesünkhöz. Amíg a levesünk főddögél, elkészítjük levesbetétünket, a csipetkét, Gundel módra. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzá adjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk, és beletesszük a lobogó levesbe. Eddigi munkánk megkoronázásaként tejföllel dúsítjuk étkünket. Rottyan egyet, és már csak a tálalás, és a jóízü elfogyasztás marad hátra

Rakott Kel minden jóval

2017.04.07 17:37

Számtalan féle képpen elkészíthető, ez csak egy variáns a sok közül. Most ezt dobta a gép :-)

A tartalomból: 2 főre
Egy fél bögre rizs - kicsit lehet több (Én a himalájait szeretem a ricelandtől)
kb: fél kiló frissen darált marhahús (értem ezalatt, hogy nem a vákumos cucc)
egy fél, kisebb fej kelkáposzata, vagy kínai kel
kb: 10 szelet házi füstölt szalonna - max fél centis csíkok
egy nagy pohár tejföl (330/350g)
1 háztáji tojás (minimum 2-es jelölésű)
1 gerezd fokhagyma törve
1 kisebb vörös/lilahagyma
kevés kakukkfű
1 csomag szeletelt füstölt sajt (én füstölt edamit használtam)
kicsi oliva, vagy étolaj

Összeállítás:
A húst hagymán, és olajon "fehéredésig" pároltam, és fűszereztem kakukkfűvel. Közben a rizst is kifőztem. Vizet forraltam, és kb. 10 percre a forrásba lévő vízbe belesokkoltam a megtisztított, és hosszúra szelt kelkáposztát (Blansíroztam). Tejfölt összekevertem a felvert tojással, és beleraktam a zúzott fokhagymát. Szalonnát szeleteltem. Nya. Jénai aljára minimál olaj, rá a szalonnák. Fölé a hús, egy adag sajt, majd a rizs. Erre a kelkáposzta, a maradék sajt, és tetejére a tejfölös cupák. Sütő beizzít, fedő alatt barnulásig 200 fok körül, majd kb. 10-15 perc barnítás a végén fedő nélkül.
Kisérő, egy deci - TAR Pannonhalmi Sauvignon Blanc
Itt beszerezhető: www.borbaratokboltja.hu

Olé! :-) :-P 

Tűzdelt comb

2017.03.25 14:31

2 személyre.

kb: fé kiló seréscomb
fél vöröshagyma szeletelve
1 fokhagyma szeletelve
3 szelet szalonna(kb: fél centi)
Fűszerkombó:
1 kávés kanál piros paprika, 1 csipet füstölt piros paprika
1 kávés kanál majoranna
kevés bors, himalájai só
negyed kávés kanál kömény (por)
csipet tárkony morzsolva 
csipet rozmaring
kevés oliva olaj, kb: 1 deci víz, kb. 1 deci olaj
kiválasztott köret

Nya. A husit 3 helyen nagyjából szimmetrikusan bevagdostam (majdnem az aljáig), beletuszkoltam a szalonnát, és a fokhagymát. A fűszereket olivában összekevertem, bedörzsöltem vele a húst. (jobb ha pár órát érik). Tepsi aljába öntöttem az olajat, és a vizet. 150 fokon kb: 1 órát sütöttem fólia alatt, 1-2x lelocsoltam pecsenyelével, majd 200 fokon még 10-15 percet pirítottam. Közben megfőztem a rizst, raktam rá kurkumát - mert az finom - és tálaltam :-)

 

Debrecenis tepsis burognya

2017.01.31 14:31

Végtelenül egyszerű, és nagyszerű étek, ami kb: 1 óra alatt kész :-)

2 személyre:

kb. 80 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 duci fokhagyma apróra szelve
petrezselyem ízlés szerint
só ízlés szerint
frissen őrölt tarka bors ízlés szerint (lehet fekete is)
1 evő kanál fűszerpaprika
1 teás kanál majoranna 
ételízesítő 2-3 csipet
kb: 0.1 dl napraforgó olaj, vagy oliva olaj
kb: fél kg debreceni kolbász (csemege, vagy csípős, vagy mind2 :-)  )

 

A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, nagyobb szeletekre vágjuk. Tepsibe fektetjük, megszórjuk a fokhagymával, sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával. Majd meglocsoljuk kevés olajjal, és átforgatjuk, keverjük, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fűszereket. Mehet hozzá a karikázott debreceni, keverünk rajta még egyet. Előmelegített sütőben fólia alatt sütjük kb. 30-40 percig. Néha átforgatjuk. Fólia le, és pirítjuk még egy kicsit úgy 10 -15 percig, hogy átsüljön a kolbász is. Savanyúsággal, friss kenyérrel, vagy anélkül megtáplálkozzuk :-)

Mustáros csirkemell, karfiol lepénnyel.

2017.01.28 12:34

Egy kiadós, de nagyjából másfél óra alatt elkészült kaja :-)

Na a tartozékok a következőek:
Fél filézett csirkemell egészben (hentestől)
Fél lilahagyma karikázva
3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
8-10 karika minőségi házikolbász 
1 teás kanál mustár
egy kevés kakukkfű
frissen őrölt tarkabors, himalájai só
1 teavaj

Lepényhez:

kb: 20 deka karfiol apróra vágva, vagy aprító gépben trancsírozva
Nagyjából 5 deka minőségi!!! sajt (amit szeretsz) reszelve, vagy apróra kockázva - én egy Dán sajtot használtam
1 tojás felverve
Kevés bors 
(Opcionális: hagyma kockázva, fokhagyma granulátum, vagy egy egész áttörve, zöldfűszerek stb kinek mi az izlése)

 

Nya. Tepsit vajjal kikentem, beleraktam a mustárral bekent csirkecsöcsöt középre, és köré szórtam a holdudvart. (hagymák, kolbász). Tetejére egy kis kakukkfű, és bors, fólia alatt kb: 30-40 perc, 150 fokon mehet a sütőbe. Néha fordítottam rajta, és bekentem a pecsenyelével.

Amíg elvolt magában a husom, megpároltam kevés vizen a karfiolt egy kis sóval behintve. Tojást felverve, egy kis bors mehet bele. A reszelt/darabolt sajt melé beleöntöttem a párolt karfiolt, és hegyé a tojást. Jól összekevertem, és hagytam pár percet. Vagy tapadásmentes tálba, vagy sütőapírra kiöntheted a masszát (sütőpapíron sanszos, hagy kicsit leég az alja), és egyforma vastagságra el kell teríteni. Utána mehet a sütőbe a hús mellé. Húsról fólia le, és had pirulgasson. Én szeretem, ha ropog a kolbi és a hagyma is. Kb: 20 perc kell a lepénynek is, ha már barnul, akkor ki lehet venni. A tálra mehet egy kis reszelt torma, csak az íze kedvéért, és mert állítólag csodaszer :-) Friss petrezselyemmel megszórhatjuk, és ha marad, a pecsenye levet is is nyakába önthetjük :-) Ettől tuti nem nő a fenék :-) 

Na és valahogy így néznénk ki :-) Ló étvágyat :-P 

 

 

 

Gombás, májas sertéscomb fokhagymás vajgaluskával

2017.01.15 19:20

Szerintem ízekben gazdag, jól sikerült étek :-)

Ami feltétlenül kell (kb: 3 személyhez):

Nagyjából fél kiló comb (hentestől)
2 nagyobb vargánya, vagy barna csiperke
egy egész csirkemáj
egy kisebb hagyma nagyobbra kockázva
egy gerezd fokhagyma aprózva, vagy áttörve mind1
kb: 3 teás kanál őrölt piros paprika, és egy kis őrölt füstölt paprika csak az íze kedvéért :-)
Frissen őrölt tarkabors, só (nem bolti méreg), fél deci száraz vörösbor
oliva olaj

Vajgaluska: (1 főre)
1 házi tojás (XL méret nagyjából)
kb: 3 evő kanál liszt (tönköly, vagy teljes kiőrlésű)
1 kis teavaj
fokhagyma granulátum

Tartalomból:
Hagymák mennek az olajba párolódni, utána a hús. Ha a husi félkész, mehet a máj. Majdan kb. 15 perc után az apróra kockázott gomba is. ha levet enged, jöhetnek a fűszerek, és a két féle őrölt paprika. Mikor már majdnem puha a hús, hozzá lehet adni a vörösbort. Készre főzzük, és kész.

Vajgaluska:

Vajat felolasztom, és a felvert tojáshoz adom. Hozzáadom a fokhagyma granulátumot, belekeverem a cuccban. Adok hozzá annyi lisztet, hogy kicsit folyós maradjon. Lobogó vízbe teszem kávéskanál segítségével, és pár perc alatt készre főzöm.

Tálalásra kész :-)


 

Paradicsomos gombarmártás

2017.01.03 12:34

Ha egy kis vegára vágysz :-)

1 fej vöröshagyma
1 fokhagma
kb: 50 dkg gomba (erdei, vagy barna csiperke)
1-2 marék zöldborsó (fagyasztott is lehet)
1 csokor bazsalikom
olívaolaj
1 kis doboz daraboltparadicsom-konzerv
só, bors
2 db babérlevél
tészta

 

Az olívaolajat felforrósítjuk, és megfonnyasztjuk rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott gombafejeket, a paradicsompürét, és kissé lepirítjuk.

Azután beleforgatjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt, ízesítjük egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, valamint a babérlevelekkel, és közepes lángon, lefedve 10 percig főzzük. Végül a felengedett borsót is a raguhoz adjuk, és további 5 percig főzzük.

Közben forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a tésztát. A babérleveleket eltávolítjuk a raguból, és tálaljuk. 

Tételek: 71 - 80 ból 204
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>