Blog
Sült csirkemell, gomba raguval, karamellizált lilahagymával, és tepsis burgonyával
2016.12.17 19:371 fél csirkemell (filézett, hentestől) - 1 főre
1 nagyobb sárgaburgonya karikázva
Gombás ragu:
1-2 nagyobb fej barna csiperke, vagy bármilyen erdei gomba (nem fagyasztott ha lehet)
fél fej hagyma kicsire kockázva
kb: 10 dkg kockázott húsos bacon
só, ha kell, őrölt tarka bors, kis őrölt piros paprika
Páchoz: (1 csirkemellhez)
2 ek. olivaolaj
fél kk. rozmaring (nem az őrölt)
fél kk. piros paprika
kevés himalájai só
frissen őrölt tarka bors
egy nagyon pici őrölt füstölt paprika, csak az íze kedvéért :-)
Karamellizált lilahagyma:
1 fej hagyma vékonyra karikázva
A: kevés balzsamecet
B: ha nincs lehet barnacukor is és egy kis Worcester szósz (mert szeretjük)
egy kevés alaplé (ha nincs, elhagyható)
frissen őrölt tarkabors
Folyamatábra:
Pácot tálban összekever, húst bedörzsöl, pár órát pihenni hagy :-) Húst hőálló tálba tesszük, alá, köré a krumplikat, egy kis borsot, sót adunk neki, mehet a sütőbe, először fólia alatt. Ha megpuhult, fólia le, had piruljon :-)
Gombás ragu:
Ha a kocka szalonna zsírjára süt, (ha kell egy kis zsíron, vagy olajon), hagyma rá üvegedésig, majd hegyébe a kicsire vagdalt gomba.
Fedő, és levéig pároljuk, mehet a piros paprika, bors, esetleg só. Ha van leves, mehet rá egy kis alaplé :-)
Hagymacucc:
Oliván közepes lángon fedő alatt 10-15 percig párologni hagytam. Fedő le, még 5 perc kevergetés mellett. Eztán mehet bele az alaplé,
só, bors, és a balzsamecet (A), barnacukor, majd utána a Worcester szósz (B). Addig kell főzni, míg szinte minden lé elfő. Aztán ez is kész :-)
Ha kész, összehozzuk őket egy tányérra, és megtáplálkozzuk :-)
Körformában: Gombaszósz, karamellizált hagyma, gombaszósz szendvics)
Ló étvágyat!
Fehérboros gombakrém leves
2016.11.27 18:25Nagyjából fél óra és kész
Kellékek:
kb: 50-60 deka gomba (2 személyre) - vagy erdei - nem fagyasztott!!! - vagy barna csiperke
egy kis olivaolaj
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma kicsire szeletelve
2 deci 20%-os főző tejszín
friss, vagy fagyasztott petrezselyem egy közepes csokor adagnyi (semmiképp nem szárított)
kb: fél deci száraz fehérbor
himalájai só, bors, kakukkfű (kb 1 kávés kanál)
A hagymákat felszeleteltem, nem túl apróra, a vörös/lila hagymát 2 fokhagymával kicsi olajon el kezdtem párolni nagyobb lángon (fedő alatt). Közben a gombákat vastag szeletekre vagdostam, megmostam. 2/3-át külön vettem, ez lesz a leves alap, a többi a betét. Amíg a hagymák párolódtak, a gombát (nagyobb részt) minimális olajon, full gázon brutálisra pirítottam, gyakori kevergetés mellett. Ezután ment a hagyma közé. Mehet utána a fehér bor, az alkoholt elpárologtatjuk, de a fedőt már nem rakjuk fel. Sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvezzük.
Pár percre átkeverjük, és beleönthetjük a tejszínt. Újabb keverés, pár perc rotyogtatás, utána kb: fél liter víz, kevés friss petrezselyem és forrástól számítva 10 pecig hagyjuk főni. Közben a maradék gombával hasonló képpen járunk el, mit az előbbiekben. Mikor sistereg, mehet mellé a fokhagyma, és a maradék petrezselyem. Szarrá pirítom, lekapcsolom a gázt alatta, közben botmixerrel összeturmixolom a levest. Kimerem tányérba, és belekanalazom az egész pirított gombát ahogy van.
Istenkirány, és gyors kaja.
Házi fűszeres csirkemell, baconos brokkoli krémmel, zöldkörettel, és karamellizált lilahagymával
2016.11.17 12:27Kellékek:
Csirkemell, szürkemarha kolbásszal, házi szalonnával, tepsis burgonyával
2016.08.17 19:442 főre.
Ami nem árt ha benne van :-) :
Egész csirkemell (csontozott, és hentestől), hosszában elvágva
4-5 szelet házi füstölt szalonna
egy kis szál szürkemarha kolbász - én csípőset vettem - hosszában csíkozva (120g lehet venni: 2 szál)
2 kis teavaj
3 közepes-nagyobb krumpli karikázva
újhagyma szár karikázva
1 szál nagyobb sárgarépa, kb 5 centikre vágva, majd hosszában csíkozva
1-2 gerezd fokhagyma aprítva
1,- 1.5 deci husleves alaplé (levesből, vagy BIO kockából)
1. adag: himalájai só, bors, kakukkfű
2. adag: himalájai só, rozmaring, bors, majoranna
friss, fél csokor petrezselyem
Vajat felolvasztottam, elterítettem a tepsi alján, ráraktam a felkarikázott krumplit, szalonnát, és a kolbászt.. 1. adag fűszerrel behintettem. Mehet rá a csirke, (szeleteltem), és a 2. adag fűszer, és a leves alaplé. Alufólia alatt kb 40-45 percig pároltam 200 fokon, majd 20-25 percet fólia nélkül 150 fokon, átforgatva. Rácsipkedtem a friss petrezselymet, és OLÉ!! :-P
Komolyan mondom, ízkavalkád! A csípős kolbász, még pikánsabbá tette a kaját. Istenkirály :-)
Gyors tavaszi csirke
2016.05.23 17:38Erdei gombapaprikás vajgaluskval
2016.05.14 11:35A lényeg, hogy erdei gombákat használjunk, mert annak van íze... Lehet venni fél kilós kiszerelésben a csíkos multiban (fagyasztva).