Blog

Sült csirkemell, gomba raguval, karamellizált lilahagymával, és tepsis burgonyával

2016.12.17 19:37

1 fél csirkemell (filézett, hentestől) - 1 főre
1 nagyobb sárgaburgonya karikázva

Gombás ragu:

1-2 nagyobb fej barna csiperke, vagy bármilyen erdei gomba (nem fagyasztott ha lehet)
fél fej hagyma kicsire kockázva
kb: 10 dkg kockázott húsos bacon
só, ha kell, őrölt tarka bors, kis őrölt piros paprika

Páchoz: (1 csirkemellhez)

2 ek. olivaolaj
fél kk. rozmaring (nem az őrölt)
fél kk. piros paprika
kevés himalájai só
frissen őrölt tarka bors
egy nagyon pici őrölt füstölt paprika, csak az íze kedvéért :-)

Karamellizált lilahagyma:
1 fej hagyma vékonyra karikázva
A: kevés balzsamecet
B: ha nincs lehet barnacukor is és egy kis Worcester szósz (mert szeretjük)
egy kevés alaplé (ha nincs, elhagyható)
frissen őrölt tarkabors

Folyamatábra:

Pácot tálban összekever, húst bedörzsöl, pár órát pihenni hagy :-) Húst hőálló tálba tesszük, alá, köré a krumplikat, egy kis borsot, sót adunk neki, mehet a sütőbe, először fólia alatt. Ha megpuhult, fólia le, had piruljon :-)

Gombás ragu: 

Ha a kocka szalonna zsírjára süt, (ha kell egy kis zsíron, vagy olajon), hagyma rá üvegedésig, majd hegyébe a kicsire vagdalt gomba.
Fedő, és levéig pároljuk, mehet a piros paprika, bors, esetleg só. Ha van leves, mehet rá egy kis alaplé :-)

Hagymacucc:

Oliván közepes lángon fedő alatt 10-15 percig párologni hagytam. Fedő le, még 5 perc kevergetés mellett. Eztán mehet bele az alaplé,
só, bors, és a balzsamecet (A), barnacukor, majd utána a Worcester szósz (B). Addig kell főzni, míg szinte minden lé elfő. Aztán ez is kész :-)


Ha kész, összehozzuk őket egy tányérra, és megtáplálkozzuk :-)
Körformában: Gombaszósz, karamellizált hagyma, gombaszósz szendvics)
Ló étvágyat!

Fehérboros gombakrém leves

2016.11.27 18:25

Nagyjából fél óra és kész

 

Kellékek:
kb: 50-60 deka gomba (2 személyre) - vagy erdei - nem fagyasztott!!! - vagy barna csiperke
egy kis olivaolaj
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma kicsire szeletelve
2 deci 20%-os főző tejszín
friss, vagy fagyasztott petrezselyem egy közepes csokor adagnyi (semmiképp nem szárított)
kb: fél deci száraz fehérbor
himalájai só, bors, kakukkfű (kb 1 kávés kanál)

 

A hagymákat felszeleteltem, nem túl apróra, a vörös/lila hagymát 2 fokhagymával kicsi olajon el kezdtem párolni nagyobb lángon (fedő alatt). Közben a gombákat vastag szeletekre vagdostam, megmostam. 2/3-át külön vettem, ez lesz a leves alap, a többi a betét. Amíg a hagymák párolódtak, a gombát (nagyobb részt) minimális olajon, full gázon brutálisra pirítottam, gyakori kevergetés mellett. Ezután ment a hagyma közé. Mehet utána a fehér bor, az alkoholt elpárologtatjuk, de a fedőt már nem rakjuk fel. Sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvezzük.

Pár percre átkeverjük, és beleönthetjük a tejszínt. Újabb keverés, pár perc rotyogtatás, utána kb: fél liter víz, kevés friss petrezselyem és forrástól számítva 10 pecig hagyjuk főni. Közben a maradék gombával hasonló képpen járunk el, mit az előbbiekben. Mikor sistereg, mehet mellé a fokhagyma, és a maradék petrezselyem. Szarrá pirítom, lekapcsolom a gázt alatta, közben botmixerrel összeturmixolom a levest. Kimerem tányérba, és belekanalazom az egész pirított gombát ahogy van.

Istenkirány, és gyors kaja.

Házi fűszeres csirkemell, baconos brokkoli krémmel, zöldkörettel, és karamellizált lilahagymával

2016.11.17 12:27

Kellékek:

2 fél filézett csirkemell
1 kis teavaj
Vagy saját ízlésnek megfelelő zöldköretet készítesz, vagy veszel készen. Én most készből dolgoztam.
 
evő kanál (ek)
teás kanál (tk)
kávés kanál (kk)
 
Fűszerezés:
1 tk őrölt piros paprika
fél kk fokhagyma granulátum
fél kk őrölt fekete bors
fél kk őrölt fehér bors
fél kk őrölt cayane bors
negyed kk őrölt gyömbér
egy csipet, vagy kb. negyed kk őrölt szerecsenydió
2 csipet himlájai só
 
Mozsárba:
1 kk rozmaring (szemes), vagy fél kk őrölt
1 kk majoranna
1 kk oregánó
 
A 3 zöldet össze kell törni mozsárba, majd hozzákeverni a fenti fűszerekhez.
 
Brokkoli krémhez:
kb: 15 deka brokkoli 
2-3 vékony szelet bacon
friss bazsalikom (izlés szerint)
egy negyed kisebb hagyma (mind1 milyen)
kevés őrölt bors
kevés oliva olaj (amit felvesz)
 
Karamellizált hagymához:
2-3 fej vörös/lila hagyma (ki mennyit szeretne enni)
csipet himalájai só
kb: másfél deci zöldéség alaplé (de hús alaplével is jó)
1 ek balzsam ecet (sötét)
egy kevés őrölt bors
 
Na legózzunk :-)
 
Én először megcsináltam a fűszerkombót. A zöldeket mozsárba összetörtem, és hozzákevertem a többihez. A vajat alacsony hőfokon megolvasztottam, épp hogy folyékony lett. Közben lemostam a csirkemellet. Egy tálban minden oldalát bekentem vajjal, és utána alaposan bedörzsöltem a fűszerkeverékkel. Én 1 napra betettem a hűtőbe, (aznapra még volt kajám) de nem szükséges, elég 15-20 percet pihentetni. Utána mehet a sütőbe 200 fokon fólia alatt kb: 30-40 perc alatt megpuhul, utána lehet pirítani.
 
Brokkoli krém:
Ezalatt, a brokkolit és a hagymát apróra szeltem, kevés vizben/oliva olajon elkezdtem párolni. A bazsalikom leveleket is feldaraboltam. A bacont zsírjára pirítgattam. Ha megpárolódott, hozzáadtam a bazsalikomot, összeturmixoltam botmixerrel, és belekevertem a bacont. Ez kész.
 
Karamellizált hagyma
Emellett, a hagymákat félbevágtam, vékonyan felkarikáztam, és oliván közepes lángon fedő alatt 10-15 percig párologni hagytam. Fedő le, még 5 perc kevergetés mellett. Eztán mehet bele az alaplé, só, bors, és a balzsamecet. Addig kell főzni, míg szinte minden lé elfő. Aztán ez is kész :-)
 
Ha van még szabad tűzhely, lehet párolni a zöldköretet is :-) (én ezt is vajon tettem)
A végeredmény: 
 

Csirkemell, szürkemarha kolbásszal, házi szalonnával, tepsis burgonyával

2016.08.17 19:44

2 főre.

Ami nem árt ha benne van :-)  :

Egész csirkemell (csontozott, és hentestől), hosszában elvágva
4-5 szelet házi füstölt szalonna
egy kis szál szürkemarha kolbász - én csípőset vettem - hosszában csíkozva (120g lehet venni: 2 szál)
2 kis teavaj
3 közepes-nagyobb krumpli karikázva
újhagyma szár karikázva
1 szál nagyobb sárgarépa, kb 5 centikre vágva, majd hosszában csíkozva
1-2 gerezd fokhagyma aprítva
1,- 1.5 deci husleves alaplé (levesből, vagy BIO kockából)
1. adag: himalájai só, bors, kakukkfű
2. adag: himalájai só, rozmaring, bors, majoranna
friss, fél csokor petrezselyem

 

 

Vajat felolvasztottam, elterítettem a tepsi alján, ráraktam a felkarikázott krumplit, szalonnát, és a kolbászt.. 1. adag fűszerrel behintettem. Mehet rá a csirke, (szeleteltem), és a 2. adag fűszer, és a leves alaplé. Alufólia alatt kb 40-45 percig pároltam 200 fokon, majd 20-25 percet fólia nélkül 150 fokon, átforgatva. Rácsipkedtem a friss petrezselymet, és OLÉ!! :-P
Komolyan mondom, ízkavalkád! A csípős kolbász, még pikánsabbá tette a kaját. Istenkirály :-)

 

Gyors tavaszi csirke

2016.05.23 17:38
Két kis étkű emberke számára:
 
Mindennel együtt kb: 1.5 óra alatt ehető készétel.
 
1 egész csirkemell filé (hentestől)
2 közepes krumpli (magyar)
1 fej lilahagyma (magyar)
2 fej fokhagyma (MAGYAR)
oliva, oregánó, majoranna, kakukkfű, bors, himalájai só (ízlés szerinti arányban)
 
Krumplit felkarikázva a tepsi aljára raktam, borsoztam, sóztam kicsit. Megburogatva olivával, fölé raktam a csirkét, 5-6 szeletre vágva. Egy tálban kevertem össze a fűszereket olivában, majd ráöntöttem a húsra. Tetejébe a karikázott lilahagymát (én jobban szeretem), és a karikázott fokhagymát a tetejére szórva fólia alatt ment a sütöbe. Mikor megpuhult, fólia le, pirítás ízlés szerint. Sztem finom :-)
Céklával, fél liter limonádéval ajálnva, majd az emésztési fázisra egy kis móri Hegedűs Zengőt ajánlok. Beszerezhető itt:
 

Erdei gombapaprikás vajgaluskval

2016.05.14 11:35

A lényeg, hogy erdei gombákat használjunk, mert annak van íze... Lehet venni fél kilós kiszerelésben a csíkos multiban (fagyasztva).

Hozzávalók:
50 dkg gomba
10 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 dl tejföl
szerecsendió
őrölt bors
majoranna
kakukkfű
1 teáskanál Erős Pista (el is hagyható)
1 teáskanál pirospaprika
egy kevés füstölt piros paprika csak az íze kedvéért :-)
1 evőkanál olaj
 
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A bacont és a gombát vágjuk fel ízlés szerint (én a bacont apró kockákra vágtam, a gombát vékonyan felszeleteltem). Egy edénybe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a bacont és kezdjük el sütni. Amikor már kezd világos színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gombát, majd keverjük alaposan össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel és a pirospaprikával. Közben többször keverjük meg, míg a gomba elég levet nem enged, nehogy leégjen. 
Nem kell alá külön vizet önteni, mert a gomba párolódás közben elég sok vizet enged! Az edényt tetejét félig fedjük le, majd pároljuk félpuhára. Ekkor keverjük hozzá a tejfölt, majd addig pároljuk még a szaftja besűrűsödik, és a gomba készre párolódik.
 
Vajgaluska 2 főre:
2 kis teavaj
2 tojás
annyi liszt amit felvesz, de enyhén folyós marad
(ha akarod, füszereket is keverhetsz bele)
 
vajat felolvasztom, a felvert tojással összekeverem, mehet bele a liszt, majd összekevertem.
Lobogó vízben pár perc alatt készre főztem. Kakukkfűvel kicsit megszórtam a végén :-)
 

Palócleves csirkéből

2016.03.09 18:21
2 fél csirkemell (hentestől)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb: 40 dkg zöldbab
2 db közepes burgonya
2 db közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál pirospaprika
1 fél kávéskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
3 dl tejföl (BIO, vagy házi) vagy tejszín (20%-os minőségi)
olaj, só, bors, egy kis tesóm által készített házi vegeta :-P
 
A húst felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldbabot jól megmossuk, majd 2-3 cm-es darabokra vagdaljuk, a burgonyát és a répát felkockázzuk-karikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olajat felhevítjük és a hagymát üvegesre pároljuk benne, hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk. Majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, és beletesszük a babérlevelet, majd felöntjük kb: 2 l vízzel, és lefedve főzzük. A félig megpuhult húshoz adjuk hozzá a burgonyát, a répát és a zöldbabot, lefedjük és puhára főzzük. A lisztből és a tejfölből/tejszínből habarást csinálunk. Külön tálban behabarás után 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel forrón tálaljuk.
 

30 perces Kínai zöldséges tészta

2016.03.09 18:20
kb: 20 dkg káposzta
1 kis db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
1 db újhagyma
5-10 dkg zöldbab
1-1.5 dl szójaszósz (fekete) BIO!!!!!! (fontos, mert a világon a kukorica mellett ez a legtöbbet termesztett GMO-s növény... )
1 kis db vöröshagyma (fél)
kb: 250 g spagetti tészta
só ízlés szerint (a szójaszósz sós!!! )
kb: 5 tk. napraforgó olaj, vagy oliva
 
A káposztát metéltre vágjuk a vöröshagymával. A répát kis téglalapokra szeleteljük. Az újhagymát közepesen vékony karikákra vágjuk.
Feltesszük sós vízben a tésztát. Amíg fő, addig wokban,vagy lábosban olajat hevítünk, beledobjuk a feldolgozott zöldségeket, és hozzátörjük a fokhagymát. Mehet egy kis olaj, egy kis szójaszósz. A zöldségeket ropogósra pirítjuk, majd hozzáadjuk az átmosott tésztát, és szójaszósszal ízlés szerint meglocsoljuk.

Tejfölös-sajtos csirkemell, rukkolás-petrezselymes rizzsel

2016.01.25 18:01
Ha szeretnél egy jót enni, és kevés az időd, garantáltan kb: egy óra alatt kész ez a kaja. Ja, és egészséges is :-)
 
1 teljes csirkemell filé (3 szeletre vágva) - termelőtől!
1 kis pohár tejföl (marad mártogatósnak is)
10-15 deka reszelt sajt (én mozarellát használtam)
1 tk. piros paprika
kevés fokhagyma (elhagyható)
só, bors izlés szerint
1 kisebb csokor petrezselyem, és egy fél marék rukkola
fél bögre hosszúszemű rizs (én basmatit használtam)
kevés oliva
Mellé rukkolás szívsalátát csináltam (nyersen)
 
A csirkét 3 szeletre vágtam (lapján, vízszintesen), egy kevés oliván hirtelen kisütöttem oldalanként 3-4 percig, közben beizzítottam a sütőt. Amíg pirult a hús, a tejfölt, a piros paprikát, fokhagymát összekevertem, és hozzákevertem a reszelt sajt 3/4-ét. Egy tűzálló lábos/tepsi aljára betettem a húsokat, ráöntöttem a maradék olajat, sóztam, borsoztam, és rálapátoltam a szószt. fólia rá, sütőbe be. Kb: 15 perc, fólia le, és pirulásig sütni tovább. Ezalatt főtt a rizs, összevagdostam a salátát. Ha kész a hús, mehet tányérra, a maradék sajt a tetejére. A rizst össze lehet keverni a zölddel (aprított rokkola, petrezselyem páros) A maradék szószt lehet mártogatni kaja mellé :-)
Gyors, finom, egészséges :-)
 

Tárkonyos, tejszínes gombaleves

2016.01.20 20:25
Sok főre főzve :-)
 
kb: fél kiló erdei gombakeverék (fagyasztva lehet venni)
20-25 deka hús kockázva
2 répa (hegyes végű)
1 paszternák, vagy 2 fehérrépa
egy kevés zeller (plusz zellerlevél aprítva)
1 közepes fej hagyma
1 tk tárkony
pár csepp citromlé (ha szükséges)
2 húsleves kocka (BIO)
himalájai só
olaj, kevés piros paprika
fehérbors v. fekete bors
200 ml minőségi főzőtejszín, kevés liszt ha sűríteni akarsz
petrezselyem
 
A kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst és hamarosan a felszeletelt gombát is. Mehet mellé a zöldség karikázva. Kis párolás után felöntöm vízzel, teszek bele egy kevés piros paprikát, két leves kockát, és had főjön. ha kész, mehet bele a tárkony, és a tejszín. Lusta voltam gamuskát csinálni, így tészta került mellé. Galuskával jobb :-)
 
Tételek: 81 - 90 ból 204
<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>