Blog

Pácolt hagymás hús, kurkumás rizzsel

2015.12.31 14:08

Imádom a hagymás húst, bár egy hibát elkövettem (utólag gondolkoztam), és combból készítettem, nem tarjából. De attól még ugyan olyan finom lett :-)
A fűszerkombót én ötlöttem ki, szerintem jól sikerült. Nagyon fűszeres ételeket nem szeretem, ezért csak keveset raktam bele. Az adag, nagyjából 40-50 deka húshoz készült. (teás kanál tk., kávés kanál kk.)

Fűszerek:
1 tk. lestyán (púpos)
1 kk. kakukkfű (púpos)
1 tk. őrölt színes bors
fél - 1 kk. egész rozmaring
1 tk. piros paprika
fél, - 1 kk. őrölt kömény
1 tk. majoranna (púpos)
1 bazsalikom levél, mozsárban szétverve :-)

kb: fél kiló tarja / combból kicsit több mert "összemegy"
1 nagy vörös/lila hagyma
2 duci fokhagyma (vékonyra szeletelve)
kevés őrölt kurkuma
kevés himalájai só, és fekete bors
oliva olaj

A húsokat vékonyra szeltem, a hagymát vékonya karikáztam. A hagyma felét a fokhagymával egy tűzálló tál aljára rendeztem, rá a húsokat összevissza, tetejére a maradék hagymákat, sóztam, borsoztam kicsit. A fűszereket külön tálban összekevertem, felöltöttem olivával (annyival, hogy böven legyen mit a húsra borítani). A fűszerkombót ráborítottam a húsos cuccra, úgy, hogy mindenhova jusson. 1 nap a hűtőben érlelődött. Másnak be a sütőbe, és forgatás mellett készre sütöttem. A főt rizsre raktam egy kis kurkumát, összekevertem, és tálaltam mellé a húst. Istenkirály lett. :-) A kurkuma egy kis különleges ízt varázsol a rizshez, szép sárgás színe lesz, és nem utolsó sorban, nagyon jó antioxidáns, és rákmegelőző fűszer a gyömbérrel együtt!

Rakott kelbimbó, minden jóval

2015.12.25 14:01

Imádom a rakott kaját, mert csk össze kell dobni, és laktató. Számtalan módon variálhatjuk, én most így tettem:

Kb: 30 deka kelbimbó,
1 majdnem teli bögre hosszúszemű rizs
3 vékony szelet füstölt parasztsonka, vagy 6 szelet füstölt szalonna csíkozva (nem bolti, mert annak se íze, se bűze... )
1 nagy pohár tejföl (330, 350g  - 20%-os)
1 tojás
6-8 szelet sajt - én nagylikasat használtam :-)
kb: 50 deka darált marha
kakukkfű, himalájai só, bors
1 kisebb hagyma kockázva
Kevés oliva kenéshez
 

Minden összetevőt majdnem készre főztem, a tojást egy külön tálban felvertem, és a tejfölhöz adtam. Símára kavarás után, mehet félre. A cuccost rétegesen a tűzálló tálba raktam, alulra sonka/szalonna 2/3-a, rizs nagyobb része, maradék sonka/szalonna, sajt, tejfölös cucc, hús, kelbimbó, maradék rizs, sajt, tejfölös cucc. Fedőt rá, mehet a sütőbe. Ha már jó barna a teteje, lehet is tálalni. Önmagában, vagy friss kenyérrel :-)

Kelbimbó leves vajgaluskával

2015.12.24 08:26
Gyors, egyszerű, és friss :-)
Minden mennyiség a fogyasztók számától függ (4 főre)
kb: 30 deka kelbimbó (én kisebbeket tettem bele) friss amíg lehet piacról
3 közepes sárgarépa (a tapsihapsis, nem az a vizes szörnyűség)
    vagy piacról, vagy zöldjével vegyed, talán földet is látott...
2 közepes fehérrépa, vagy 1 nagyobb paszternák - piacos
egy kevés zeller, vagy zellerlevél - piacos
egy kevés karalábé - piacos
friss petrezselyemzöld, bors, himalájai só, 2 BIO leveskocka (én 1 marhát, és 1 zöldséget tettem bele)
kb: 2.5 L víz
1 marék levestészta
 
galuska:
kb: 2 teavajnak megfelelő mennyiségű VAJ (!!!) - olvasztva  - nem margarin kacat...
1 BIO, vagy 1-es ill. 2-es számozású tojás felverve -  3-ast soha se vegyél!!
annyi fehérliszt, amennyit felvesz a massza, de kissé maradjon folyós.
 
Minden zöldet felteszek főni, majd mikor már forr, mehet bele a 2 kocka. Lehet ízesíteni, mehet hozzá a
tészta is. A galuskát egy tálban összekevertem, és belefolyattam egy kanállal a levesbe. pár perc alatt összefő, 
és lehet tálalni :-)
 

Gyorsan pácolt mustáros hús

2015.11.26 15:16

Viszonylag gyors, és finom ebéd. ne kell túlcifrázni, minimális összetevőkből.

Disznócomb (vagy tarja) vékonyra szelve, klopfolva (kinek mekkora a bendője)
Fél közepes hagyma kockázva
3-4 krumpli főzve, összetörve
kevés vaj (nem margarin műanyag)
Petrezselyem, só, bors
2 ek. mustár (vmi minőségi kellene)
kb: 3 ek. oliva

Mustárt, és az olajat egy tálban összekevertem. A laposra vert húsokat kicsit besóztam, borsoztam mind2 oldalát, majd a mustáros cuccal bekentem, és kb: fél órát hagytam pihenni. Felkockáztam a krumplit (szétfőztem), kicsire szeltem a hagymát is. Krumplit leszűrés utánvillával pépesítettem, összekevertam a hagymával, és a petrezselyemmel. A krumpli levéből gyors levest csináltam: https://marczygastro.webnode.hu/news/krumpli-leve-leves/. a húsokat hirtelen mindkét oldalon megsütöttem egy tapadásmentes serpenyőben, ha kell pár csepp olajat lehet adni alá. És voálá :-)
Gyors, finom meg minden :-)

Kelkáposzta főzelék, egy a sok közül :-)

2015.11.14 13:44
kisebb kelkáposzta szeletelve
2-3 közepes burgonya kockázva
1 ek majoranna (csapott)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
3-4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A rántáshoz
1 ek mangalica zsír (púpos, vagy 3 ek olaj)
2 evőkanál finomliszt
2 ek fűszerpaprika (csapott)
 
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a megmaradt káposztát elnegyedeljük, majd felcsíkozzuk. A hámozott burgonyát közepes kockákra vágjuk.
A káposztát egy nagy fazékba tesszük, felöntjük kb: 2 l vízzel, lefedjük, néha megkeverjük, majd ha felforrt, beletesszük a burgonyát, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, köménnyel. Lefedve, 20 percig főzzük. A zsírból/olajból, lisztből és a pirospaprikából elkészítjük a rántást, a főzelékhez keverjük. Az áttört vagy reszelt fokhagymát is beletesszük. Fedő nélkül 10 perc alatt készre főzzük, oszt jóvan :-)
 

Betyár Gulyás

2015.11.14 13:37

Igazából olyan mint a sima gulyás, csak sertéscomb van benne marha helyett, és pakolunk bele erdei gombákat.
Összetétel (kb: )

50 dkg sertéscomb (én marhából csináltam, mert nem bírtam ellenállni a hentesnél :-)  )
20 dkg gomba (kizárólag erdei)
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
2 közepes db vöröshagyma
1 db tojás
5 csapott ek finomliszt
1 ek fűszerpaprika
2 babérlevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db paprika
1 közepes db paradicsom
4 ek napraforgó olaj
2 - 2,5 l víz
 
Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a darabolt paprikát és paradicsomot, megszórjuk fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a megmosott és felkockázott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Majd közben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott répaféléket, a zellert és a gombát.
 
Tojásból és a lisztből nokedlitésztát készítünk, és belecsipkedjük a levesbe, és még pár percig tovább főzzük. Én vajgaluskát tettem bele, a folyamat ugyan az, csak a tojáshoz olvasztott vajat kevertem, és utána a lisztet.

Karfiol krémleves, karfiol pogácsával

2015.09.27 13:18

No. Azt mondják a nagyok, hogy a karfiolban sok a rost anyag, és kevés a szénhidrát tartalom. Én azért csinálom, mert finom :-) Nem kell vele sokat xarozni. :-)

Leveshez: 4-5 főhöz

Kb: 1 fej karfiol (levelek nélkül úgy 70 deka körüli)
só, bors, friss petrezselyem
2 kis dobozos 20%-os főzőtejszín (a minőségibb fajtából)
pirított kenyérrel sürítheted.

A rózsáira szedett karfiolt tedd fel főni, de épp csak annyi vízben, hogy ellepje. Érdemes jó sokáig, akár 20-25 percig főzni, hogy a karfiol vajpuha legyen. Közben sóval, borssal ízesítsd. Amikor úgy érzed, hogy jó, botmixerrel pürésítsd a levest. Legalább 2 percen át, nagyon alaposan. Végül önts hozzá a tejszínt, tedd bele az apróra vágott petrzselymet és forrald fel. Vigyázz, mert a genya hamar kifut fedő alatt! :-)
Ha kész szórd bele a pirítóst, és hagyd had szívja tele magát.

A pogácsához, vagy nevehzetnénk akár tócsninak is, mert elvekben ugyan az, csak nem krumplival. Ez is számtalan módon elkészíthető, én egy egyszerű receptet írok le.

Kelléktár: 2 főre

1 fej karfiol, nagyjából akkora mint a fenti
10-20 deka közötti zsemlemorzsa (állag függő)
só, bors, petrezselyem aprítva
1 nagy teás kanál mustár
1 tojás
szószhoz: minőségi tejföl (150g), fokhagyma zúzva, izlés szerint, bors izlés szerint

A karfiolt bő vízben félpuhára főztem, majd leszűrve "szárazon" összeturmixoltam. Nem túl simára, de egyén függő. Beleraktam a tojást, összekevertem, majd a mustárt, a sót, borsot, és a zsemlemorzsát. Keverés (kézi) után a petrezselymet, hagytam kicsit állni, és olajban pogácsa formára kisütöttem. A mártogatóshoz a cuccokat öszekeverve tálaltam a kaját. Sztem finom lett. Ropogós külső, vajpuha belső :-P

 

 

 

Temesvári sertéstokány

2015.09.19 13:57

Baromi jó lett.... Sztem a legjobb tokány, amit valaha összehoztam! :-)
Összetétel:

kb: 60 dkg sertéscomb (hentestől)
kb: 30 dkg zöldbab (ha lehet termelői)
kb: 10 dkg füstölt szalonna (hentestől)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 db paprika (termelői)
1 db paradicsom (Termelői)
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál pirospaprika
2-3 dl tejföl (BIO)
2 evőkanál liszt
só ízlés szerint (himalájai)
őrölt fekete bors


A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt. Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot és rászórjuk a pirospaprikát. Ha konzerv babunk van azt csak akkor tegyük bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Tészta, vagy galuska ajánlott mellé. 

Baconbe tekert csirkemáj

2015.08.12 17:33

Ezt a kaját, Eszti készítette. Gyors, és finom. :-)

Kell szeletelt szalonna (ahány darab máj x2)
csirkemáj (ki mennyit tápol)
 

Eheted natur, kenyérrel, rizzsel, párolt zölddel, mindegy.

A májat 2 szelet szalonnába betekered (ha kell össze is tűzheted), tepsi aljába alufólia, rá a májas-szalonnás cucc, és kb: 40-50 perc sütő.
Ő nem takarta le, hogy megpiruljon a szalonna. Nagyon finom lett :-)

Kínai sült tészta 2.0

2015.07.29 17:56
Kiváló vega kaja, ha minőségi alapanyagokból dolgozunk :-)
 
2 közepes répa "tapsihapsi répa", ne azt a gömbölyű végű vizezett "sárga rudat" főzzétek bele, mert abban csak víz van... (magyar)
2 fehérrépa, vagy 1 közepes paszternák (magyar)
1 vastag szelet zeller (magyar)
bors, kínai öt fűszer (nagyjából 1 teás kanál, mert az ánizs nagyon domináns)
lenmag olaj egy kevés, szezám olaj, oliva olaj, BIO szója!!!!!!
kb: 25 deka spagetti tészta ketté törve (BIO)
2 közepes v.hagyma - nem túl apróra vágva (magyar)
4-5 gerezd fokhagyma (magyar)
2-3 csipet szezámmag (BIO), és lenmag (BIO)
 
A zöldeket hosszúkásra szeleteltem, és szezám olajon (és kevés lenmag olajon - ez elmaradhat) megpároltam. Mehet hozzá a bors, a kínai fűszer, és a szójaszósz. Só nem kell, mert a szójaszósz sós! Szórhatjuk a lenmagot, és a szezámmagot is hozzájuk. Egy másik tapadásmentes serpenyőben, vagy lábosban oliva olajon, "szárazon" megpirítottam a tésztát, majd mikor szép színe lett, vízzel készre főztem. Leszűrtem, és hozzáadtam a zöldséges cucchoz. Utólag lehet fűszerezni izlés szerint. Gyors, és finom :-)
Hogy miért ragaszkodom a BIO cuccokhoz, ha lehetőségem van rá? Kukk meg, és gondold végig mit etetnek veled...
 
Mindenkinek kötelezővé tenném megnézésre!
 
Tételek: 91 - 100 ból 204
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>