Blog
Pácolt hagymás hús, kurkumás rizzsel
2015.12.31 14:08Imádom a hagymás húst, bár egy hibát elkövettem (utólag gondolkoztam), és combból készítettem, nem tarjából. De attól még ugyan olyan finom lett :-)
A fűszerkombót én ötlöttem ki, szerintem jól sikerült. Nagyon fűszeres ételeket nem szeretem, ezért csak keveset raktam bele. Az adag, nagyjából 40-50 deka húshoz készült. (teás kanál tk., kávés kanál kk.)
Fűszerek:
1 tk. lestyán (púpos)
1 kk. kakukkfű (púpos)
1 tk. őrölt színes bors
fél - 1 kk. egész rozmaring
1 tk. piros paprika
fél, - 1 kk. őrölt kömény
1 tk. majoranna (púpos)
1 bazsalikom levél, mozsárban szétverve :-)
kb: fél kiló tarja / combból kicsit több mert "összemegy"
1 nagy vörös/lila hagyma
2 duci fokhagyma (vékonyra szeletelve)
kevés őrölt kurkuma
kevés himalájai só, és fekete bors
oliva olaj
A húsokat vékonyra szeltem, a hagymát vékonya karikáztam. A hagyma felét a fokhagymával egy tűzálló tál aljára rendeztem, rá a húsokat összevissza, tetejére a maradék hagymákat, sóztam, borsoztam kicsit. A fűszereket külön tálban összekevertem, felöltöttem olivával (annyival, hogy böven legyen mit a húsra borítani). A fűszerkombót ráborítottam a húsos cuccra, úgy, hogy mindenhova jusson. 1 nap a hűtőben érlelődött. Másnak be a sütőbe, és forgatás mellett készre sütöttem. A főt rizsre raktam egy kis kurkumát, összekevertem, és tálaltam mellé a húst. Istenkirály lett. :-) A kurkuma egy kis különleges ízt varázsol a rizshez, szép sárgás színe lesz, és nem utolsó sorban, nagyon jó antioxidáns, és rákmegelőző fűszer a gyömbérrel együtt!
Rakott kelbimbó, minden jóval
2015.12.25 14:01Imádom a rakott kaját, mert csk össze kell dobni, és laktató. Számtalan módon variálhatjuk, én most így tettem:
Kb: 30 deka kelbimbó,
1 majdnem teli bögre hosszúszemű rizs
3 vékony szelet füstölt parasztsonka, vagy 6 szelet füstölt szalonna csíkozva (nem bolti, mert annak se íze, se bűze... )
1 nagy pohár tejföl (330, 350g - 20%-os)
1 tojás
6-8 szelet sajt - én nagylikasat használtam :-)
kb: 50 deka darált marha
kakukkfű, himalájai só, bors
1 kisebb hagyma kockázva
Kevés oliva kenéshez
Minden összetevőt majdnem készre főztem, a tojást egy külön tálban felvertem, és a tejfölhöz adtam. Símára kavarás után, mehet félre. A cuccost rétegesen a tűzálló tálba raktam, alulra sonka/szalonna 2/3-a, rizs nagyobb része, maradék sonka/szalonna, sajt, tejfölös cucc, hús, kelbimbó, maradék rizs, sajt, tejfölös cucc. Fedőt rá, mehet a sütőbe. Ha már jó barna a teteje, lehet is tálalni. Önmagában, vagy friss kenyérrel :-)
Kelbimbó leves vajgaluskával
2015.12.24 08:26
Gyorsan pácolt mustáros hús
2015.11.26 15:16Viszonylag gyors, és finom ebéd. ne kell túlcifrázni, minimális összetevőkből.
Disznócomb (vagy tarja) vékonyra szelve, klopfolva (kinek mekkora a bendője)
Fél közepes hagyma kockázva
3-4 krumpli főzve, összetörve
kevés vaj (nem margarin műanyag)
Petrezselyem, só, bors
2 ek. mustár (vmi minőségi kellene)
kb: 3 ek. oliva
Mustárt, és az olajat egy tálban összekevertem. A laposra vert húsokat kicsit besóztam, borsoztam mind2 oldalát, majd a mustáros cuccal bekentem, és kb: fél órát hagytam pihenni. Felkockáztam a krumplit (szétfőztem), kicsire szeltem a hagymát is. Krumplit leszűrés utánvillával pépesítettem, összekevertam a hagymával, és a petrezselyemmel. A krumpli levéből gyors levest csináltam: https://marczygastro.webnode.hu/news/krumpli-leve-leves/. a húsokat hirtelen mindkét oldalon megsütöttem egy tapadásmentes serpenyőben, ha kell pár csepp olajat lehet adni alá. És voálá :-)
Gyors, finom meg minden :-)
Kelkáposzta főzelék, egy a sok közül :-)
2015.11.14 13:44
Betyár Gulyás
2015.11.14 13:37Igazából olyan mint a sima gulyás, csak sertéscomb van benne marha helyett, és pakolunk bele erdei gombákat.
Összetétel (kb: )
Karfiol krémleves, karfiol pogácsával
2015.09.27 13:18No. Azt mondják a nagyok, hogy a karfiolban sok a rost anyag, és kevés a szénhidrát tartalom. Én azért csinálom, mert finom :-) Nem kell vele sokat xarozni. :-)
Leveshez: 4-5 főhöz
Kb: 1 fej karfiol (levelek nélkül úgy 70 deka körüli)
só, bors, friss petrezselyem
2 kis dobozos 20%-os főzőtejszín (a minőségibb fajtából)
pirított kenyérrel sürítheted.
A rózsáira szedett karfiolt tedd fel főni, de épp csak annyi vízben, hogy ellepje. Érdemes jó sokáig, akár 20-25 percig főzni, hogy a karfiol vajpuha legyen. Közben sóval, borssal ízesítsd. Amikor úgy érzed, hogy jó, botmixerrel pürésítsd a levest. Legalább 2 percen át, nagyon alaposan. Végül önts hozzá a tejszínt, tedd bele az apróra vágott petrzselymet és forrald fel. Vigyázz, mert a genya hamar kifut fedő alatt! :-)
Ha kész szórd bele a pirítóst, és hagyd had szívja tele magát.
A pogácsához, vagy nevehzetnénk akár tócsninak is, mert elvekben ugyan az, csak nem krumplival. Ez is számtalan módon elkészíthető, én egy egyszerű receptet írok le.
Kelléktár: 2 főre
1 fej karfiol, nagyjából akkora mint a fenti
10-20 deka közötti zsemlemorzsa (állag függő)
só, bors, petrezselyem aprítva
1 nagy teás kanál mustár
1 tojás
szószhoz: minőségi tejföl (150g), fokhagyma zúzva, izlés szerint, bors izlés szerint
A karfiolt bő vízben félpuhára főztem, majd leszűrve "szárazon" összeturmixoltam. Nem túl simára, de egyén függő. Beleraktam a tojást, összekevertem, majd a mustárt, a sót, borsot, és a zsemlemorzsát. Keverés (kézi) után a petrezselymet, hagytam kicsit állni, és olajban pogácsa formára kisütöttem. A mártogatóshoz a cuccokat öszekeverve tálaltam a kaját. Sztem finom lett. Ropogós külső, vajpuha belső :-P
Temesvári sertéstokány
2015.09.19 13:57Baromi jó lett.... Sztem a legjobb tokány, amit valaha összehoztam! :-)
Összetétel:
kb: 60 dkg sertéscomb (hentestől)
kb: 30 dkg zöldbab (ha lehet termelői)
kb: 10 dkg füstölt szalonna (hentestől)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 db paprika (termelői)
1 db paradicsom (Termelői)
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál pirospaprika
2-3 dl tejföl (BIO)
2 evőkanál liszt
só ízlés szerint (himalájai)
őrölt fekete bors
A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt. Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot és rászórjuk a pirospaprikát. Ha konzerv babunk van azt csak akkor tegyük bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Tészta, vagy galuska ajánlott mellé.
Baconbe tekert csirkemáj
2015.08.12 17:33Ezt a kaját, Eszti készítette. Gyors, és finom. :-)
Kell szeletelt szalonna (ahány darab máj x2)
csirkemáj (ki mennyit tápol)
Eheted natur, kenyérrel, rizzsel, párolt zölddel, mindegy.
A májat 2 szelet szalonnába betekered (ha kell össze is tűzheted), tepsi aljába alufólia, rá a májas-szalonnás cucc, és kb: 40-50 perc sütő.
Ő nem takarta le, hogy megpiruljon a szalonna. Nagyon finom lett :-)
Kínai sült tészta 2.0
2015.07.29 17:56