Alföldi sertésszelet
Nem oly' gyors, de oly' finom :-P
Glutén, és laktózmentes verzió
8 szelet szelet sertéskaraj,
kb: 250 g kolozsvári szalonna,
kb: 150 g fehér csiperke gomba,
400 g zöldbab,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 kis csokor petrezselyem,
kb: 100 ml cukrozatlan habtejszín,( laktózmentes is tökéletes)
2 evőkanál libazsír,
1 púpos evőkanál liszt a sűrítéshez,
kevés liszt a húsokhoz, (barna rizsliszt is tökéletes a GM verzióhoz)
kb. fél deci száraz fehérbor,
1 ek barnacukor,
só, tört fekete bors,
2 erős csipet szerecsendió,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál édesnemes pirospaprika.
Kezdetnek daraboljunk össze mindent...
Húst kb: 1 ujjnyi szeletre vagdaljuk, (sózzuk, borsozzuk, laposra verjük) Szalonnát fél újnyi szeletre, gombát ki hogy érzi, de vékonyra. hagymákat apróra, aztán kb ennyi elsőre. Szalonnát ropogósra (zsírjára), a húst közben lisztben megforgatjuk, majd oldalanként kb 1-2 percig sütjük a visszamaradt zsíron (ha kevés pótoljuk). Eztán a forró serpenyőbe mehet a gomba, jól megpirítjuk, majd mellé a hagymák. Ha fasza, jöhet a zöldbab/sárgazöldbab a tetejére, pár kavarc, és egy ek liszt, kicsi pirítás, ks kb 4 deci víz az egészre. Eztán a só, bors, gyömbér, őrölt paprika, és a szerecsenydió. kb 20-25 perc főzés fedő alatt. Ha minden okés, 1 ek cukor, kavarás párszor, és a kevés bor (amúgy mind2 elhagyható). Mehetnek vissza a húsdarabok, és addig megy a párolás, míg meg nem puhulnak. Eztán jöhet a tejszín, és még egy kis párolás. Vissza a szalonna, a petrezselyem fele, a másik fele tálaláshoz. Nagyjából ennyi. Oszt' jóvan. :