Baconos-babos egytálétel/sült tészta
Hát ez megintcsak ízbomba. Kb. másfél óra alatt kész, elkészíthető gluténmentes, laktózmentes verzióban is.
Ehető sima egytálételként, vagy rakottan.
2 ek olívaolaj
2 fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
600 g bacon
só, bors
1 tk őrölt koriander
1-2 tk őrölt római kömény
1-2 tk szárított oregánó
1 ek pirospaprika
kb. 2 deci fehérbor (maradák a kaja mellé meg is iható :-P )
2 konzerv fehérbab
1 konzerv vörösbab
1 konzerv darabolt paradicsom
1 db marhaalaplé-zselé (vagy sima alaplé kb 1 deciből)
tészta
sajt
A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és lepirítjuk az olívaolajon utána mehet hozzá a csíkozott baconnel. Sózzuk, borsozzuk, és a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük a fehérborral, és a negyedére forraljuk. A vörösbabkonzervet és az egyik fehérbabkonzervet leszűrjük és átmossuk, majd a hagymás baconre öntjük a darabolt paradicsommal együtt. A maradék fehérbabot szintén leszűrjük és átmossuk, majd 100 ml vízzel és 1 marhaalaplé-zselével (vagy a sima alaplével plusz víz nélkül) pürésítjük, és hozzáöntjük a baconös raguhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 percig rotyogtatjuk. A kész ragut összeforgatjuk a kifőtt tésztával, egy megfelelő méretű jénaiba tesszük, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Isteni finom :-P (SK recept)