Bakonyi betyárleves minden jóval

2015.04.08 17:29

Hát ez egy piszok finom magyaros étel. Nem éppen fitness kaja. Nem Norbi Update :-) Ha jót akarsz enni, és hagyni a műszarokat, akkor ez a ta kajád! :-)

Berendezés, kellékanyagok: 
kb: 20 dkg kolozsvári szalonna (kicsit zsírosabb) kockázva
kb: 10 dkg füstölt csemege kolbász kockázva
kb: 30 dkg sertéscomb kockázva
2 l alaplé (húsleves vagy BIO leveskockából is jó)
1 evőkanál finomliszt (elhagyható)
kb: 30 dkg vargánya, vagy erdei gomba darabolva
2 közepes db sárgarépa vastagabb karikára vágva
2 közepes db fehérrépa vastagabb karikára vágva
1 nagy db vöröshagyma szeletelve
1 csokor petrezselyem tépve
2-3 dl tejföl
1-2 kk kakukkfű (ízlése szerint)
1-2 kk fekete bors (ízlése szerint)
kb: 2 teáskanál fűszerpaprika
1 csipet cayenne bors (ízlés szerint akár chili) elhagyható
himalájai só ízlés szerint (csak a főzés végén, ha valakinek sótlan lenne)
 
Csipetke:
1 db tojás (legalább 2-es besorolású)
kb: 3 evőkanál BIO liszt
 
Egy fazékban a szalonnát lassú tűzön kisütjük, majd a zsíron, a szalonna kivétele nélkül a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ezután rádobjuk a kolbászt, ezt is egy picit megpirítjuk. Hozzáadjuk a sertéscombot, és pár perc alatt kevergetve, fehéredésig, úgymond megkapatjuk, de amikor a combotbeletesszük, rögtön meg is fűszerezzük, és kap egy stampó vizet. Tehát: borsozzuk, kakukkfűvel, cayenne borssal, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.Beletesszük a zöldségeket, gombát és a megmaradt petrezselymet. Párolási fázis, ha kell, még egy nagyon kevés viz mehet bele. Meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük, míg az összetevők jó puhák nem lesznek. Amikor már belátásunk szerint lassan kész a leves, a tejfölre kevés forró levest merünk (mert bátrak vagyunk) simára keverjük, és az állandóan kavart levesbe óvatosan beleöntjük. A csipetkéhez a tojást összegyúrjuk a liszttel. Cipó alakúra formázzuk, és hagyjuk pihenni 20 percet, majd a levesbe csipkedjük lisztes kézzel, és 5-6 perc alatt készre főzzük.
Istenkirály a leves!!!! :-)