Bakonyi sertéscsíkok pirított tésztával

2013.03.28 10:32

Egy nagyon finom, gazdag ízvilágú egytál étel. Ami kellhet hozzá: 50 dkg sertésszűz vagy -lapocka, esetleg comb, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg konzerv gomba (ha nincs friss), 1/2 dl száraz bor (elmaradhat), 1 vöröshagyma, 2 fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 1 pohár tejföl (kicsi), 1 evőkanál liszt (sűrűségtől függően), tészta (résztvevők számának függvénye), olaj.

Ahogy készül: A húst csíkokra vágjuk, a szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a fokhagymát összezúzzuk. Kevés olajon kisütjük a szalonnakockát, belepirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát megfuttatjuk rajta. A húst beleforgatjuk, fehéredésig sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Meghintjük pirospaprikával, rátesszük a szeletelt paradicsomot és a karikára vágott paprikát, meglocsoljuk kevés borral, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk (ha szükséges, a vizet pótoljuk). Amikor a hús megpuhult beleadjuk a szeletelt gombát, kicsit összefőzzük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, kevés hideg vízzel hígítjuk, és besűrítjük a szaftot. Szükség szerint utánaízesítjük sóval, borssal (esetleg kevés ételizesítővel). A tésztához nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a tésztát, és folytonos keverés mellett halvány rózsaszínűre pirítjuk (kb. 5-6 perc), majd felengedjük 9 dl forró vízzel. Takarékra állítva lefedve főzzük, közben néha megkeverjük, ízlésünkre sózzuk. (A vízzel óvatosan bánjunk, mert a felhevült tésztára öntve nagyon forró gőz csapódik fel!)

Íme: