Betyáros zöldbableves vajgaluskával
2014.12.24 14:01
Tipikus karácsonyi kaja :-P Mellesleg a t*köm eszik halat meg ilyeneket, amúgy is utálom... :-)
Ma reggel találtam a receptet, kicsit átalakítottam jó szokás szerint :-)
Ami nem árt ha van:
1 közepes fej vöröshagyma
kb: 10-15 dkg füstölt-főtt tarja (vagy sonka)
kb: 5-10 dk kolbász kicsire vágva
15 dkg tarhonya, vagy saját készítésű tészta (én magam csináltam)
1 fél kápia paprika kockázva
1 kis paradicsom kockázva
kb: 15 dkg zöldbab
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
ételízesítő ízlés szerint
(gomba még illene hozzá, mindegy milyen csak ne csiperke. Annak semmi íze, csak van...nekem sajna nem volt itthon)
Tészáthoz: (opcionális)
1 tojás
kb: 1 ek. vaj (nem műanyag (margarin) )
liszt amennyit felvesz (bár én jobban szeretem ha puhább, és bele tudom "csurgatni" a forró levesbe)
A habaráshoz
1 kis pohár tejföl (BIO vagy házi)
1 ek finomliszt
Na lássuk:
Sonkákat megdinszteltem, hozzáadtam a hagymát, a paprikát, és a paradicsomot. Tovább pároltam, majd beletettem a piros paprikát,
és kavartam rajta egyet. kb: 2 L vízzel felöntöttem, beledobáltam a zöldbabot, és hagytam főni. Megcsináltam a tejfölös trutyit,
hozzáadtam, közben összekevertem a tészta cuccot, a forró levesbe adagoltam.
Naggggyon finom lett :-)