Boeuf Bourguignon - Gombás vörösboros marharagu

2018.03.03 12:53

Hát apám. Megérte vele dolgozni... :-P :-) 

Legó darabkák:
kb: 15 dkg kolozsvári szalonna kockázva
1 ek olívaolaj
fél kg marhahús
1 közepes db sárgarépa karikázva
1 nagy db vöröshagyma durvára szelve
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál liszt
kb: 1 dl száraz vörösbor
kb: 2 dl marha alaplé
1 ek. sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma szeletelve
1 teáskanál kakukkfű
2 db babérlevél
10 db gyöngyhagyma (elhagyható)
kb: 10 dkg csiperkegomba felszelve
1 ek vaj
2 közepes burgonya/fő
1 csokor petrezselyem

 

Menet:

A szalonnát zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is. Amennyiben kész, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep! Tűzálló tálba borítjuk a cuccot, a raguhoz hozzáadjuk a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut. Lefedjük a marharagut, és sütőben kb. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor tesszük bele a gombát és a gyöngyhagymát. Még kb. fél óra. Ezalatt szétfőzzük a krumplinkat, leszűrjük, bekeverjük vajjal, frissen vágott petrezselyemmel, és tálaljuk :-)