Brokkolikrém leves, tócsnival, rösztivel, ki hogy ismeri

2014.01.18 13:10
kb: 40 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
1 kis pohár tejföl, vagy tejszín (én tejszínt használtam)
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
2 húsleveskocka (ha lehet BIO)
csipetnyi őrölt bors
 
A mellékeshez (természetesen az étkezők számának függvényében) nálam:
kb: 60-70 deka burgonya (nálam friss piaci)
nagyjából ugyanennyi liszt - de látni, hogy mennyit vesz fel (teljes kiörlésű)
tejföl (BIO, vagy Cserpes) 1-2 evőkanál - annak függvénye, hogy mennyit vesz fel
bors, só ízlés szerint.
1-2 fokhagyma (méret tekintetében), és egy fél vöröshagyma apróra kockázva (piaci)
Lehet tenni bele egyéb fűszereket, reszelt sajtot stb, kinek mi az ingere :-)
Étolaj
 
Leves:
A brokkolit felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a friss brokkolit megtisztítjuk, feldaraboljuk előtte), és fedő alatt, puhára főzzük leveskockában. Ha megfőtt, összeturmixoljuk, Egy csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és jól összeforraljuk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest besűrítjük vele, vagy hozzáadjuk a tejszínt. (izlés dolga a mennyiség). Tálalhatjuk kockára vágott pirított kenyérrel, vagy ahogy most én, Tócsnival, rösztivel berévesl stb...
 
Mellékes:
Burgonya nyersen ledarálva, hozzá a liszt (kis adagokban, ha kell lehet kevés víz is), tejföl, bors só. Fokhagyma nyomón keresztül (ha nincs otthon friss, lehet tenni bele szárítottat, csak azzal az a baj, hogy a legtöbb Made in China...) bele lehet adni, és a kockázott hagymát is. Még egy nagy keverés, és mehet a nem túl forró olajba. Én úgy sütöm, hogy a külső ropogós, a belső épp átsült.
 
Ló étvágyat :-)