Carbonade flamande, a belga marharagu

2020.02.26 18:04

Jóóó négy adag. És iszonyat finom :-P 
 

200 g bacon
kb:800 g marhacomb, kockázva
2 ek olaj
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
80 g paradicsompüré (kis üveg)
1 ek. liszt (én GM-es használtam)
330 ml belga blonde ale (én Pécsi GM sört használtam)
2 ek. dijoni mustár
2 ek. barna cukor
só, bors
kakukkfű
3 db babérlevél
2 db sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 - 4 db burgonya (mérettől függően)
1 csokor petrezselyem

 

A bacont apróra kockázzuk, zsírjára sütjük egy nagyobb lábosban, majd kiszedjük. A visszamaradt zsíron nagy lángon körbepirítjuk a marhakockákat, majd ezeket is kiszedjük. Ha nem maradt serpenyőben zsír, egy kis olajat öntünk rá, és a felkockázott vöröshagymát, valamint az átnyomott fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd elkeverjük a liszttel. Visszadobjuk a húst és a bacont, majd felöntjük a sörrel, jól elkeverjük, és kicsit beforraljuk. Ha félkész a hús, hozzáadjuk a mustárt és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, elkeverjük, majd egy órán keresztül fedő alatt főzzük. Ekkor jöhet bele a felkarikázott répa és póréhagyma, valamint a felkockázott burgonya, és most már fedő nélkül, további 60-90 percig főzzük, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk. (SK recept).