Egyben sült sertéscomb vajas tört krumplival, és párolt káposztával - saját fűszerkombóval
Ja hát nem a leggyorsabb kaja, de annál finomabb. Ami kelleni fog.
kb: 80 dekához
Sertéscomb - létszámtól függően
füstölt tarja, vagy sonka, vagy szalonna 3-5 szelet
1 közepes krumpli
3-4 babérlevél
5-8 fokhagyma
fél lilahagyma
oliva olaj
Fűszerkombóhoz:
fél ek. himalájai só
1 kk. bors
fél kk. őrölt fokhagyma
fél kk. zsálya morzsolva
csipet kakukkfű
2 csipet majoranna (morzsolt)
Káposztához:
egy kis fej lilakáposzta vékonyra vágva
2 babérlevél
1 ek. 20%-os ecet
másfél ek. finomítatlan cukor
kb: 1 deci víz
Vaja krumplihoz:
krumpli főzve
vaj izlés szerint (nem margarin)
petrezselyem zöld
A húst lemosva, tetejét mélyen bevagdosva megtömtem félbevágott fokhagymával, majd a fűszercucc - kb: 80%-ával - olaj nélkül befűszereztem (bevagdosott részeket is). Én hagytam egy éccakát a hűtőben gondolkodni, de nem szükséges. Egy tepsibe felcsíkoztam - nekem füstölt tarjám volt, felkarikáztam a krumplit, és a lilahagymát. Elterítettem egy kis oliván az egészet, és rátetem az egybe combot, mellé beszórtam a babérleveleket. A maradék fűszerrel, körbeszórtam a húson kívüli cuccokat, és kb: 100-150 fok közötti hőmérsékleten bevágtam a sütőbe. 1-1.5 óra múlva kb: 1 deci vizet borítottam alá és gyakran locsolva visszatettem 220 fok fölé újabb 1 órára. Mivel levest is főztem, én megöntöztem egy kis leveslével is :-) Közben széthúztam a bevágásokat, azokat is locsolgattam mint egy jó kertész :-)
Közben megfőztem a krumplit, összetörtem, és belekevertem a vajat, a petrezselyemmel. Mellette egy kevés olajon, és vízen felraktam párolódni a káposztát. Amint félpuhára főtt, hozzáadtam a cukrot, és az ecetet babérlevéllel. Ha kell, még lehet pótolni a vizet, de csak kicsit.
Egyben tálaltam :-P