Erdei gombaleves

2015.02.14 13:14

Baaaromi finom lett, és gyorsan el is készül.
Kevés összetevő, és gyors kaja.
Egy sárga, egy fehér répa apróra vagdalva, kevés zeller aprózva, őrölt csemegepaprika kb: 1 ek. Himalájai só, kevés bors.
Kicsi újhagyma szár, házi tejföl, (vagy BIO), Oliva olaj, és erdei gomba válogatás. (ha kell 1 BIO leveskocka)
Én tettem bele saját vajas galuskát is,

Ha valaki csiperkével szeretné, akkor felejtse el. A csiperke arra jó, hogy legyen valami töltelék, vagy rost a kajába. Se íze, se bűze. Készíthető lasából, vagy szín vargányából, esetleg rókagombából is. Az erdei keverék azért jó, mert a csiperkén kívül a fentiek mind megtalálhatóak benne, plusz van egy kis Siitake gomba is, amire a távolkeleten gyógyhatású gombafajként tekintenek. (mellesleg, közel 4-5000 Ft/kiló között mozog az ára) Bővebb info:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Siitake
Ez a keverék, a nagytescóban kapható fagyasztva, vagy termelőnél beszerezhető külön, külön.
Szal. Oliva olajon a hagymát megpárolom, hozzáadom a zöldeket, és egy kis vizet. Ha már forró a talaj a lábosban, mehet bele a gomba, és még egy kis víz. Mikor a gomba is puhul, belerakhatjuk pirospaprikát, és még egy kis párolás után fel lehet engedni vízzel. (kb: 1.5 liter). Ha kész mehet bele a tejföl, és beleszaggatom a vajgaluskát. Készen is vagyunk :-)
Vajgaluska ahogy én készítem:
1 tojást felverek, egy 10 dekás vaj (nem margarin szutyok) negyedét felolvasztom, és összekeverem a tojással. Annyi liszet teszek bele, hogy ha kanállal megemelem a trutyit, akkor szép lassan még lefollyon a kanálról, sárga színű maradjon. KV-s kanállal lassan belecsurgatom a forrásban lévő levesbe, és pár perc alatt meg is fő.