Erdei gombapaprikás vajgaluskval
2016.05.14 11:35
A lényeg, hogy erdei gombákat használjunk, mert annak van íze... Lehet venni fél kilós kiszerelésben a csíkos multiban (fagyasztva).
Hozzávalók:
50 dkg gomba
10 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 dl tejföl
szerecsendió
őrölt bors
majoranna
kakukkfű
1 teáskanál Erős Pista (el is hagyható)
1 teáskanál pirospaprika
egy kevés füstölt piros paprika csak az íze kedvéért :-)
1 evőkanál olaj
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A bacont és a gombát vágjuk fel ízlés szerint (én a bacont apró kockákra vágtam, a gombát vékonyan felszeleteltem). Egy edénybe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a bacont és kezdjük el sütni. Amikor már kezd világos színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gombát, majd keverjük alaposan össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel és a pirospaprikával. Közben többször keverjük meg, míg a gomba elég levet nem enged, nehogy leégjen.
Nem kell alá külön vizet önteni, mert a gomba párolódás közben elég sok vizet enged! Az edényt tetejét félig fedjük le, majd pároljuk félpuhára. Ekkor keverjük hozzá a tejfölt, majd addig pároljuk még a szaftja besűrűsödik, és a gomba készre párolódik.
Vajgaluska 2 főre:
2 kis teavaj
2 tojás
annyi liszt amit felvesz, de enyhén folyós marad
(ha akarod, füszereket is keverhetsz bele)
vajat felolvasztom, a felvert tojással összekeverem, mehet bele a liszt, majd összekevertem.
Lobogó vízben pár perc alatt készre főztem. Kakukkfűvel kicsit megszórtam a végén :-)
