Fehérboros gombakrém leves

2016.11.27 18:25

Nagyjából fél óra és kész

 

Kellékek:
kb: 50-60 deka gomba (2 személyre) - vagy erdei - nem fagyasztott!!! - vagy barna csiperke
egy kis olivaolaj
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma kicsire szeletelve
2 deci 20%-os főző tejszín
friss, vagy fagyasztott petrezselyem egy közepes csokor adagnyi (semmiképp nem szárított)
kb: fél deci száraz fehérbor
himalájai só, bors, kakukkfű (kb 1 kávés kanál)

 

A hagymákat felszeleteltem, nem túl apróra, a vörös/lila hagymát 2 fokhagymával kicsi olajon el kezdtem párolni nagyobb lángon (fedő alatt). Közben a gombákat vastag szeletekre vagdostam, megmostam. 2/3-át külön vettem, ez lesz a leves alap, a többi a betét. Amíg a hagymák párolódtak, a gombát (nagyobb részt) minimális olajon, full gázon brutálisra pirítottam, gyakori kevergetés mellett. Ezután ment a hagyma közé. Mehet utána a fehér bor, az alkoholt elpárologtatjuk, de a fedőt már nem rakjuk fel. Sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvezzük.

Pár percre átkeverjük, és beleönthetjük a tejszínt. Újabb keverés, pár perc rotyogtatás, utána kb: fél liter víz, kevés friss petrezselyem és forrástól számítva 10 pecig hagyjuk főni. Közben a maradék gombával hasonló képpen járunk el, mit az előbbiekben. Mikor sistereg, mehet mellé a fokhagyma, és a maradék petrezselyem. Szarrá pirítom, lekapcsolom a gázt alatta, közben botmixerrel összeturmixolom a levest. Kimerem tányérba, és belekanalazom az egész pirított gombát ahogy van.

Istenkirány, és gyors kaja.