Fokhagymakrém leves, és bolognai mártás paradicsomból

2012.12.11 20:00

Nos. Ahogy én csinálom. Végy egy fél vörös/lila hagymát (vagy egy közepeset), egy fej fokhagymát, egy kis borsot, sót, 2 erőleves kockát, 2 deci tejet, vagy tejszínt (tök mindegy), 6-7 deci vizet, egy kis olajat, és 3 evőkanál lisztet. Nagyon apróra összevágom a hagymákat, adok alá egy stamesz vizet, és fedő alatt párolom. Közben mikróban forralok vizet, helyezek bele 2 erőleves kockát. Miután a hagymák megpárolódtak, felöntöm az erőleves alappal, felforralom. Lapátolok bele 3 evőkanál lisztet, és kézi turmix géppel összekavarom. Beleöntöm a tejet/tejszínt, kavarok rajta egyet, és vigyázok, hogy ki ne fusson a lábosból, mert akkor vakarhatom a platnit... Tálalás előtt pirítok kenyeret, és belevagdosom a levesbe, úgy tálalom. Az előkészületek tovább tartanak, mint a leves elkészülte. Valódi gyors kaja!


A nagy kedvencem, a bolognai mártás. Nos egy régi videoklip vett rá (Daft Punk - Revolution 909), hogy egyszer valódi paradicsomból készítsek bolognait . Ez még a 90'-es évek vége felé történt.(www.youtube.com/watch?v=uURB-vo9rZ4) Vettem a piacon valamivel több mint 1 kiló paradicsomot, és nekiálltam. Ami kell hozzá: Paradicsom, darált hús (marha/disznó, vagy vegyesen), egy közepes vörös/lila hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, egy teás kanál oregánó, és bazsalikom, egy kevés kakukkfű, egy csipet bors, és só. A hagymákat oliván megpároltam, beletettem a húst, és közvetlenül utána a szeletekre vágott paradicsomot, kb: egy kilót. Fedő alatt pároltam, hozzáadtam a fűszereket, borsot, sót. Vissza a fedőt, néha megkevertem, és mikor már levet ereszetett a paradicsom, szétnyomkodtam, és összekevertem a hússal. Ha valaki szeretné intenzívebbé tenni a mártást vagy csak kicsit sűrűbbé, tehet hozzá egy kevés sürített, vagy paszírozott paradicsomot. (Lehetőleg olyat, amiben több a paradicsom, mint a többi vegyi cucc). Tészta kifőzve a sajt darabolva, és már mehet is a tálba :-) Istenkirály :-) Jaaaa ami nem mellékes, a paradicsom kilóját (December elejét írjuk, és garantáltan helyi termelőről van szó) 350Ft-ért vettem. A "magdi rafinéria" hasonló árban van, a fűszerek nem kerültek 60 Ft-nál arányában átszámítva. Garantáltan "E" mentes kaja :-)