Gong-Bao (Kung-Pao) Kínai mogyorós csirke
Viszonylag könnyen összedobható, és qrva jó :-)
Tartalom:
50 dkg csirkemellfilé,
1 kis só,
fél kiskanál hagymapor (opcionális),
2-3 evőkanál fehérbor,
1.5 evőkanál étkezési keményítő,
1 tojásfehérje,
0,5-1 csapott evőkanál szecsuáni bors, (vagy tarkabors)
4-5 szárított csilipaprika (lehet helyette friss kaliforniai paprika vagy kápiapaprika is),
4-5 újhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 evőkanálnyi apróra vágott friss gyömbér,
4 evőkanál olaj,
1 kiskanál Erős Pista (darált csilipaprika, vagy édes csili),
2 evőkanál barnacukor,
2 evőkanál kínai fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető),
3 evőkanál sötét szójamártás,
3 dl víz, + 1 ek. étkezési keményítő
8-10 dkg pörkölt földimogyoró
Én így jártam el:
A húst megmossuk, leszárogatjuk majd 1-1,5 centis kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A sóval, a hagymaporral és a borral alaposan összekeverjük. 1,5 evőkanál keményítőt rászórunk, a tojásfehérjét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. 20-25 percig érleljük. A szecsuáni borsot apróra vágjuk, de az is jó, ha zacskóba töltjük és egy sodrófát görgetve rajta durvára törjük. A csilipaprikákat kisujjnyi vastagon földaraboljuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 1,5 centi vastagon fölkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra vágjuk. A fele olajat wokban, ennek híján széles vasserpenyőben megforrósítjuk. Kb. 1 perc múlva füstölni kezd, ekkor jó. A pácolt csirkét rárakjuk, barnára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemeljük. A többi olajat a wokba öntjük, az Erős Pistát hozzáadjuk, keveredve fél percig pirítjuk. Ekkor kerül bele a szecsuáni bors, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika és a barna cukor. Kevergetve 3-4 percig pirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, az ecettel és a szójaszósszal ízesítjük. A maradék 1 csapott evőkanál keményítőt a vízzel simára keverjük, az előzőekre öntjük. Beleszórjuk az újhagymát, kevergetve főzzük, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a mogyorót és azonnal tálaljuk. (H. György receptje alapján)