Gulyás leves 2.0 - kicsit másként

2017.07.15 13:56

Találtam egy új receptet, gondoltam kipróbálom. Nem bántam meg :-) Igaz 3 óra alatt készült el, de megérte :-)

5-6 főre:

kb. 40 - 50 dkg marhahús

1 közepes vöröshagyma

2 nagy db sárgarépa karikázva

1 nagy db fehérrépa karikázva

1 kis fél zeller kockázva

kb. 30 dkg burgonya kockázva

1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes) BIO

0.5 ek csípős fűszerpaprika - elhagyható

himalájai só

őrölt fűszerkömény

2 db babérlevél

fekete bors (frissen őrölt)

1 kis db paradicsom kockázva

1 db tv paprika (csumázva)

1 nagy gerezd fokhagyma (magyar)

1 ek mangalica zsír

0.5 csokor petrezselyem felszeletelve

5-6 db friss zellerlevél felszeletelve

kb: 2 l víz


Csipetkéhez:

1db tojás (2-0 jelzésű házi)

annyi liszt amennyit felvesz (NEM FEHÉR LISZT)

kevés himalájai só

 

A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében kb: 60-90 percet főzzük - hústól függően. Elkészítjük a csipetkét. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük kb.2 l vízzel. Letakarva további 50 - 60 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.