Gulyás leves 2.0 - kicsit másként
Találtam egy új receptet, gondoltam kipróbálom. Nem bántam meg :-) Igaz 3 óra alatt készült el, de megérte :-)
5-6 főre:
kb. 40 - 50 dkg marhahús
1 közepes vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa karikázva
1 nagy db fehérrépa karikázva
1 kis fél zeller kockázva
kb. 30 dkg burgonya kockázva
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes) BIO
0.5 ek csípős fűszerpaprika - elhagyható
himalájai só
őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
fekete bors (frissen őrölt)
1 kis db paradicsom kockázva
1 db tv paprika (csumázva)
1 nagy gerezd fokhagyma (magyar)
1 ek mangalica zsír
0.5 csokor petrezselyem felszeletelve
5-6 db friss zellerlevél felszeletelve
kb: 2 l víz
Csipetkéhez:
1db tojás (2-0 jelzésű házi)
annyi liszt amennyit felvesz (NEM FEHÉR LISZT)
kevés himalájai só
A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében kb: 60-90 percet főzzük - hústól függően. Elkészítjük a csipetkét. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük kb.2 l vízzel. Letakarva további 50 - 60 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.