Hagymás csirkemell ala Kunigunda

2012.10.28 15:08

Ez egy baromi egyszerű étel, természetes ízekkel. Garantáltan beállítja a száj PH értékét, és friss lehelletet ad!:-) A receptet, egy nagyon régi barátom főzte 2010 tavaszán, amikor egy hétvégi WT. harcművészeti szemináriumon voltam fent a nemzet fővárosában. Nála aludtam, és ott ettem először (az ismerősöm beceneve Kunigunda). Én annyit módosítottam a recepten, hogy tettem bele fokhagymát. Egyrészt, mert a "köret" amúgy is fokhagymás, másrészt egészséges, harmadrészt pedig mert szeretem :-)

Ami kell hozzá: kb: másfél kiló hagyma (vörös, lila mindegy), 5-6 fokhagyma (én ennyit teszek hozzá, de mindenki izlés szerint pakolja tele), 1 egész csirkemell filé (létszámtól függően természetesen), nagyon kevés só, izlés szerinti mennyiségben bors, de mindenképpen tenni kell bele, egy kis olaj. Köretnek fokhagymás bagett.

A hagymát karikára vágom - közepes vastagságúra, -  közben kisírom a szemem. Ha ezt megtettem, kezet mosok kiszellőztetem a fejem :-) A fokhagymát kicsire aprítom össze. A húst kockára, vagy hosszúkásra vagdosom. A lábos aljára rakok kis olivát, és a lényeg, hogy a hagymákat, és a húst egyszerre párolom lassú "tűzön" fedő alatt, néha átkevergetve. Ha a hagyma fonnyadozni kezd, mehet hozzá a kevés só, és a bors. Ez a sok cucc annyi levet fog engedni, hogy bőven, fedő alatt megfő minden. Az utolsó 10-15 percben a bagettet betolom a sütőbe (a mi fantörpikus sütönkkel 30-40 perc alatt pirulgatott meg a bagett...), és sütöm amíg át nem sül.

Ha kész a hús, bagettel tálalom. Szóval nem egy csajozós/pasizós étel :-)