Házi fűszeres csirkemell, baconos brokkoli krémmel, zöldkörettel, és karamellizált lilahagymával
2016.11.17 12:27
Kellékek:
2 fél filézett csirkemell
1 kis teavaj
Vagy saját ízlésnek megfelelő zöldköretet készítesz, vagy veszel készen. Én most készből dolgoztam.
evő kanál (ek)
teás kanál (tk)
kávés kanál (kk)
Fűszerezés:
1 tk őrölt piros paprika
fél kk fokhagyma granulátum
fél kk őrölt fekete bors
fél kk őrölt fehér bors
fél kk őrölt cayane bors
negyed kk őrölt gyömbér
egy csipet, vagy kb. negyed kk őrölt szerecsenydió
2 csipet himlájai só
Mozsárba:
1 kk rozmaring (szemes), vagy fél kk őrölt
1 kk majoranna
1 kk oregánó
A 3 zöldet össze kell törni mozsárba, majd hozzákeverni a fenti fűszerekhez.
Brokkoli krémhez:
kb: 15 deka brokkoli
2-3 vékony szelet bacon
friss bazsalikom (izlés szerint)
egy negyed kisebb hagyma (mind1 milyen)
kevés őrölt bors
kevés oliva olaj (amit felvesz)
Karamellizált hagymához:
2-3 fej vörös/lila hagyma (ki mennyit szeretne enni)
csipet himalájai só
kb: másfél deci zöldéség alaplé (de hús alaplével is jó)
1 ek balzsam ecet (sötét)
egy kevés őrölt bors
Na legózzunk :-)
Én először megcsináltam a fűszerkombót. A zöldeket mozsárba összetörtem, és hozzákevertem a többihez. A vajat alacsony hőfokon megolvasztottam, épp hogy folyékony lett. Közben lemostam a csirkemellet. Egy tálban minden oldalát bekentem vajjal, és utána alaposan bedörzsöltem a fűszerkeverékkel. Én 1 napra betettem a hűtőbe, (aznapra még volt kajám) de nem szükséges, elég 15-20 percet pihentetni. Utána mehet a sütőbe 200 fokon fólia alatt kb: 30-40 perc alatt megpuhul, utána lehet pirítani.
Brokkoli krém:
Ezalatt, a brokkolit és a hagymát apróra szeltem, kevés vizben/oliva olajon elkezdtem párolni. A bazsalikom leveleket is feldaraboltam. A bacont zsírjára pirítgattam. Ha megpárolódott, hozzáadtam a bazsalikomot, összeturmixoltam botmixerrel, és belekevertem a bacont. Ez kész.
Karamellizált hagyma
Emellett, a hagymákat félbevágtam, vékonyan felkarikáztam, és oliván közepes lángon fedő alatt 10-15 percig párologni hagytam. Fedő le, még 5 perc kevergetés mellett. Eztán mehet bele az alaplé, só, bors, és a balzsamecet. Addig kell főzni, míg szinte minden lé elfő. Aztán ez is kész :-)
Ha van még szabad tűzhely, lehet párolni a zöldköretet is :-) (én ezt is vajon tettem)
A végeredmény:
