Házi gombás ravioli ricottával, petrezselymes házi tésztával, és fehérboros fokhagyma szósszal
Bevallom a frankót, mivel még nem használtam ricottát, elképzelésem sem volt milyen lesz a kaja. De első kóstolás után: azta*rvaszentit de*rvajólett!!!
Szóval über pozitív volt a csalódás! Éééés kb. 1 óra alatt kész!
Nos. 1 főre a recept. (6 darab)
Tészta:
10 deka liszt
1 kb XL-es tojás (ez adja, hogy hipermarketes cucc)
1 tk oliva
2-3 csipet szarított petrezselyem morzsolva
Töltelék: (ez több lesz mint amit 1 fő felhasznál, nagyjából 3-ra elég, de a maradék tésztával megtáplálkozható utólag:-) )
1 teavaj (kicsi)
2 közepes barna csiperke, vagy vmilyen erdei gomba (15 deka körül) baromi apróra aprítva
fél vöröshagyma (közepes)
2 normál ek. ricotta
2 púpozott ek. parmezán sajt
kevés bors, kakukkfű, (esetleg só)
Szósz:
2 teavaj (kicsi)
1 duci fokhagyma áttörve
kevés rozmaring, kakukkfű, bors
kb fél deci száraz fehér bor
Díszítéshez petrezselyem
Kezdjük:
Vajon megfuttatom a vörös/lila hagymát. Mehet rá a gomba, majd ha már majdnem elpárolgott a leve, adhatjuk hozzá a ricottát, és a parmezánt. Keverünk rajta párat, és mehet félre. Amíg a hagyma/gomba összapárolódik, a tésztát meggyúrom, kb 10 perc mindennel együtt - az olivát, és a petrezselymet a felvert tojáshoz kevertem - majd lisztezett deszkán kb. 1-2 milisre kinyújtom. Egy tortaformával kört vágok a tésztára, és kiszedem párosával (alja, teteje). Én 8 centiset használtam. Vizet teszek fel főni. Az egyik kör közepére felhalmoztam a gombás cuccot úgy, hogy a tetejét rá kell hajtogatni. Rátettem a másik körömet, és a széleit behajtogattam, hogy nem jöjjön szét főzés közben. Ha forr a víz, nagyjából 8-10 perc alatt készre főztem. Amíg főt a tészta, jöhet a szósz. Előmelegített serpenyőben megolvasztom egy pillanat alatt a vajat, és beleszórom a fokhagymát. Ha kicsit pirul, mehet bele a fűszer, kevergetve párat nehogy odaégjen. Utána a fehérbor, és pár perc alatt "készrefőzöm" ezt is. Faxán elpárolog az alkohol, csak az íz marad :-) Ha kész a tészta, mehet a tányérba, és a nyakába a szósz. Tetejét megszórjuk friss petrezselyemmel, és ehetünk is :-)