Hentes leves gazdagon
Reggel, a kisebbik (4 éves) nevelt lányommal elmentünk a piacra, hogy megvegyük a mai ebédhez való összetevőket. Én úgy gondolom, hogy fontos dolog már most kis korban megtanítani azt, hogy ha lehet, a lehető legtermészetesebb közegben termesztett (vagy tenyésztett) árut vegyük, ha van rá lehetőségünk. Hagytam, hogy Ő maga válasszon paradicsomot, fehér répát, sárgarépát stb. én csak fizettem... :-) Óriási öröm volt neki, hogy azt ehette, amit reggel válogatott (bár rózsaszín parducot akart nézni ebéd időben, így kicsit nehezebben indult a kajolás :-) ). Ami nem volt túl szép áru az sem volt gond, mert úgy is meg lett főzve :-)
Szóval az összetevők, amit én használok:
Olaj, 1-2 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 25-40 dkg darált hús (leves mennyiségétől függöen), 2-3 szál közepes sárga, 1-2 szál közepes fehér répa, 10-15 dkg borsó,(ha elfelejtek venni mint most, akkor a zöldbab is megteszi) karfiol, karalábé, zeller, 1-2 db. krumpli (mérettől függő), só (ha lehet nem asztali fehér), bors, sok őrölt piros paprika, fél paradicsom, fél paprika, petrezselyem, nagyon kevés majoranna, házi tarhonya, 1 vagy 2 leveskocka ha nagyon muszáj. (lehet hozzá tenni egy kis tárkonyt is, ha valaki szereti)
Hagymákat apróra vágom, oliván megpárolom, és mehet hozzá a darált hús. Fehéredésig forgatom a húst, és adom mellé a karikára szelt fehér, és sárga répát a borsóval. (én félkeményre párolom a hús levében, amit enged) Ha kell adok hozzá egy nagyon kicsi vizet. Miután kicsit összepárolódnak, adom hozzá a kevés sót, borsot, őrölt paprikát. Összekeverem, majd hagyom kicsit magában. Fel engedem vízzel (2-3 liter ki mennyit szeretne főzni). Beleteszem a kevés majorannát, zellert, karalábét, karfiolt, paprikát, petrezselymet és paradicsomot. Lassú tűzön, fedő alatt hagyom had főjenek össze. Ha kell teszek bele leveskockát. Utolsó szakaszban megy bele a krumpli, és a házi tarhonya.
Én rendszerint pogácsával tálalom.
Ló étvágyat :-))