Jókai bableves füstölt sonkával, levével, debrecenivel, és házi csipetkével
Első kóstolásra: OMG!!! Ízkavalkád!! :-P
Baromi jó, viszont nem a legyorsabb kaja. "SK version"
4 főre ezek kellenének:
kb. 20 deka szárazbab vagy 2 dobozos (minőségi) ha nem akarsz pöcsölni (én fehéret használtam)
30-40 deka füstölt sonka
2-3 szál sárgarépa karikázva
2-3 szál petrezselyem gyökér karikázva
kevés zeller kockázva
2 szál debreceni kolbász
1 teás kanál paradicsom sürítmény (most nem lehetett kapni normális paradicsomot)
kevés oliva olaj
kevés liszt
fél vöröshagyma (kisebb) kicsire aprítva
őrölt fűszerpaprika
kis doboz tejföl
2-3 db babérlevél
1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
kevés bors, petrezselyem
Csipetke Gundel módra
80 g liszt
1 db tojás
Némi NaCl (himalájai fajta)
Nos ez az a leves, amit nem lehet csak úgy összecsapni... Előző nap beáztatjuk a babot (ha sikerül fejteni való babot vásárolnunk, vagy termesztenünk, úgy ez a lépés természetesen kimarad). Ha konzervet használsz, csak alaposan át kell öblíteni. Én nem pöcsöltem, konzerveztem. 1-2 órát beraktam áztatni a sonkát egy tálba, majd feltettem főni, kb: 2 liter vízzel. Azt mondja a szakirodalom, hogy ahány kiló, annyi óra a főzési idő. Na én jó másfél órát főztem forrás után, rövid lángon fedő alatt. Had puhuljon a kicsike :-) Ha kb. háromnegyedes a hús, kevés oliván - ha nincs zsiradékunk - aranybarnára pirítjuk a karikára, és kockára vágott zöldségeket. Amikor a zöldségeknek a színe megfelelő, beleborítjuk az edénybe a babot, az áztató levével együtt. (kevés vízzel ha konzervet használsz). A sonkától megfosztott főzőlevet szintén hozzáadjuk a fazék tartalmához. Jöhet a fűszerezés. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, paradicsommal/sürítménnyel. A húst darabokra vágtam, és visszaraktam főni a most már félkész leveshez. Debreceni kolbászunkat szépen felkarikázzuk és egy serpenyőben vagy egy arra alkalmas edényben megsütjük. A Debreceni kisült zsírján elkészítjük a rántást (szükség szerint zsírral, vagy olajjal pótoljuk a zsiradékot).A forró zsiradékhoz adunk pár teás kanál lisztet, valamint finomra vágott vöröshagymát. Együtt egy rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük agy adag fűszerpaprikával, apróra vágott petrezselyemmel (ez elhagyható). A forró rántásunkat HIDEG vízzel felöntjük, csomó mentesre kikeverjük, és hozzáadjuk a főlő levesünkhöz. Amíg a levesünk főddögél, elkészítjük levesbetétünket, a csipetkét, Gundel módra. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzá adjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk, és beletesszük a lobogó levesbe. Eddigi munkánk megkoronázásaként tejföllel dúsítjuk étkünket. Rottyan egyet, és már csak a tálalás, és a jóízü elfogyasztás marad hátra. :-P :-P