Karfiol krémleves, karfiol pogácsával
No. Azt mondják a nagyok, hogy a karfiolban sok a rost anyag, és kevés a szénhidrát tartalom. Én azért csinálom, mert finom :-) Nem kell vele sokat xarozni. :-)
Leveshez: 4-5 főhöz
Kb: 1 fej karfiol (levelek nélkül úgy 70 deka körüli)
só, bors, friss petrezselyem
2 kis dobozos 20%-os főzőtejszín (a minőségibb fajtából)
pirított kenyérrel sürítheted.
A rózsáira szedett karfiolt tedd fel főni, de épp csak annyi vízben, hogy ellepje. Érdemes jó sokáig, akár 20-25 percig főzni, hogy a karfiol vajpuha legyen. Közben sóval, borssal ízesítsd. Amikor úgy érzed, hogy jó, botmixerrel pürésítsd a levest. Legalább 2 percen át, nagyon alaposan. Végül önts hozzá a tejszínt, tedd bele az apróra vágott petrzselymet és forrald fel. Vigyázz, mert a genya hamar kifut fedő alatt! :-)
Ha kész szórd bele a pirítóst, és hagyd had szívja tele magát.
A pogácsához, vagy nevehzetnénk akár tócsninak is, mert elvekben ugyan az, csak nem krumplival. Ez is számtalan módon elkészíthető, én egy egyszerű receptet írok le.
Kelléktár: 2 főre
1 fej karfiol, nagyjából akkora mint a fenti
10-20 deka közötti zsemlemorzsa (állag függő)
só, bors, petrezselyem aprítva
1 nagy teás kanál mustár
1 tojás
szószhoz: minőségi tejföl (150g), fokhagyma zúzva, izlés szerint, bors izlés szerint
A karfiolt bő vízben félpuhára főztem, majd leszűrve "szárazon" összeturmixoltam. Nem túl simára, de egyén függő. Beleraktam a tojást, összekevertem, majd a mustárt, a sót, borsot, és a zsemlemorzsát. Keverés (kézi) után a petrezselymet, hagytam kicsit állni, és olajban pogácsa formára kisütöttem. A mártogatóshoz a cuccokat öszekeverve tálaltam a kaját. Sztem finom lett. Ropogós külső, vajpuha belső :-P