Kelkáposzta főzelék, füstölt-főtt tarjakockákkal
2014.02.02 12:28
Hozzávalók:
Kb: 60 deka kelkáposzta (én Kínai kelt használok)
kb: 30 dkea burgonya - kockázva
1 közepes fej vöröshagyma – finomra aprítva
1-2 gerezd fokhagyma - aprítva
1 kávés kömény (én őröltet használok)
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál morzsolt majoránna
só (himalájai, vagy finomítatlan étkezési)
kevés őrölt bors
kb. 4 evőkanál liszt - én teljes kiőlésű BIO lisztet használtam (lehet több is, attól függ, ki mennyire sűrűn szereti)
4-5 evőkanál oliva olaj
kb: 10-15 deka főtt-füstölt tarja kockázva
Lehet csinálni virslivel, fasírttal, sült hússal is akár, vagy hús nélkül. Én tarjával készítettem, mert ad egy izgalmas, füstölt ízt a kajának. Ja, és belefőzöm :-)
Alapos mosás után az apróra vágott kelkáposztát felteszem fazékban, és felengedem kb. 1, 1-5 liter hideg vízzel. Forralás után adom hozzá a burgonyakockákat. Só, bors mehet mellé. Mehetnek bele a tarja kockák. Közben kis lábosban sötétebb – piros - rántást készítek. Az olajba belepirítom a vöröshagymát, fokhagymát (szerintem finomabb, ha meg is pirul egy kicsit). Megszórom liszttel, kicsit pirítom, majd pirospaprikával. Felengedem egyszerre kb. 2-3 dl hideg vízzel, kikeverem, és a forrásban lévő főzelékhez adom – újraforrásig folyamatosan kevergetem. Ízesítem szükség szerint sóval, borssal, kevés ételízesítővel, és kb.10 percig csendesen főzöm.
Friss, ropogós kenyérrel tálalom.
A színnel, és állaggal lehet játszani. Fehér liszt esetén, több paprikával másabb a színe, és kicsit az íze is. Izlés dolga :-)