Kolbászos zöldbableves
Ettem egy menüt a pozsonyiban Győrben. Volt egy hasonló ízvilágú leves, de nem találtam meg, úgyhogy emlékezetből alkottam egy hasonlót :-)
Nem akarom magam dícsérni, de ez azért klasszisokkal jobb lett :-P
Amit én belepakoltam:
Nagyjából egy fél- 3/4 HÁZI füstöltkolbász kicsire vágva. Fontos, hogy házi legyen, lehetőleg minél frissebb, én nem házinak eladott multis szar...
egy kis vörös, vagy lilahagyma
30-40 deka kocacomb kockázva
1 nagyobb sárgarépa (ha lehet a "csúcsos tapsihapsis", ne azt a "tompa" vizes répát vegyétek) kockázva
1 kisebb fehérrépa kockázva
kb: fél kiló zöldbab
kb: 5 deka vaj
Max 2 erőleves kocka
1 púpozott ek. őrölt paprika (hazai, nem a téglaporos kevert kínai)
só, bors, őrölt kömény, petrezselyem - ha lehet friss
No a hagymát kockáztam, vajon megfuttattam, és beleöntöttem a kolbászt. (azért fontos, hogy friss legyen a kolbi, és HÁZI, mert ez adja a jellegzetes ízt, és mert az tuti szétfő benne) Ha már jól néznek ki, mehetnek mellé a zöldségek, 1 deci víz, majd pároljuk tovább. Eztán beleszórhatjuk a pirospaprikát, jól megkeverjük, és vízzel felöntjük, beletesszük a leveskockát. Petrezselyemmel megszórjuk, és hagyjuk főni. Én tettem bele tarhonyát, de elhagyható. Miután kész lett, qrva finom lett :-) Lehet sűríteni tejföllel, és liszttel, de ezt majd a köv alkalommal próbálom ki. Ez most nekem így tökéletes lett :-)