Krumplis tészta füstölt szalonnával
Ennek a kajának az elkészítése, nem nagy eresztés, de csemegeubival iszonyat mennyiséget meg tudok enni belőle. Aztán meg jön a jajjgatás :-)
Vettem kb: 1 kiló krumplit (sárga, vagy a hagyományos sztem tök mindegy) kicsire kockázva
Fél kiló tészta (a minőséggel ne spóroljunk)
2 újhagyma, vagy egy közepes vörös
Őrölt piropspaprika, himalájai só, őrölt bors (nekem nem volt fekete mert elfogyott, ezért fehér borssal csináltam. Vigyázz vele, mert van egy pikáns íze. Én spec. szeretem)
1-3 szelet kockázott házi füstölt szalonna/sonka izléstől függ a mennyiség
1 nagy ek. házi zsír
A hagymát karikátzam, és a szalonnával zsíron megpároltam, majd meghintettem paprikával. A krumplit sós vízben megfőztem, de csak annyira, hogy a villát simán bele tudjam bökni. A levét leszűrtem, és nagyjából másfél decit ráöntöttem a hagymás szalonnás cuccra, elzártam alatta a kraftot. (a maradék léből levest csináltam, egy személyre bőven elég is volt. a recept itt van: https://marczygastro.webnode.hu/news/krumpli-leve-leves/ )
A tésztát feltettem főni, közben a krumplit megfűszereztem (só, bors), összekevertem - közben kicsit széttört a krumpli is - majd belelapátoltam a hagymás löttybe. Kevertem rajta párat, míg fel nem szedte az összes levet, aztán hozzáadtam a kifőtt tésztát. Újra összekevertem, és vagy 3 tányérral, csemege uborkával elkezdtem falni :-) A szalonnától, és a fehér borstól lett egy kis pikáns íze. Nekem bejött :-)