Magyaros egytálétel szabadon

2013.04.14 13:19

Egy nagyon laktató, sokszínűen variálható recept (még nekem is :-)  ) Az a jó benne, hogy tök általános dolgokból össze lehet dobni. Tartalma: 60-80 deka röfi (minden mennyiség, a létszám függvénye), 50-80 deka krumpli, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, 4 ducibb fokhagyma, 1 tk. piros arany, kb: 20-30 deka füstölt (lehetőleg házi) szalonna, vagy sonka, 1 ek zsír, őrölt paprika (elhagyható), 1tk "édes anna" üveges daráltpaprika (elhanyagolható), bors, só, 2 tk majoranna, 1 húsleves kocka (mellé kb: fél liter víz), 1 ek. sürített paradicsom (én négyszeres sürítményből - tubusus - főztem) 1 deci vörös bor (elhagyható), 1 tk. őrölt kömény, kb: 20 deka pirított tarhonya (én azért raktam bele, mert kevés volt a krumpli, de ez is elhagyható)

A szalonnát/sonkát apróra vágtam, és zsírjára sütöttem, egy kevés vízzel. Utána zsupsz a hagyma, és a fokhagyma fele. Ha megfonnyadt, belekerült a hús. Miután félig megpuhult, hozzáadtam a sót, borsot, köményt, és a húsleves kockát (én marhát használtam) a fél liter vízzel. Fedő alatt főzögettem, néha megkevertem. Eztán deledobtam a maradék fokhagymát, a darált paprikát, a szeletelt paprikát, a paradicsomot, piros aranyat, őrölt paprikát, és a paradicsom sürítményt. Fedő vissza. Kis idő után a kockázott krumplit is beleszórtam, kisérőnek pedig beleöntöttem a bort. Egy másik tálban zsíron megpirítottam a tarhonyát, közben folyamatosan kevergettem. Ha már szép barnás színe lett, annyi vizet kapott, hogy ellepje. Készre főztem. A húsos bödönben ha kell, folyamatosan pótoltam a vizet. A kész tarhonyát leszűrtem, (nem mostam át), és egyből borítottam át a húshoz. Gyakran keverve pár percig még forraltam, majd félrehúzva 5-10 percig hagytam állni. 

Végeredmény :-)  :