Nápolyi jellegű pizza hosszú kelesztés - Gluténmentesen is

2023.02.19 12:28

4 percen belül, Nápolyi pizzád lehet, a megfelelő sütővel! És a megfelelő recepttel. (ebből sok féle létezik)

Ariette 909 Da Gennaro sütőt használok.
1g alatti értékek kimérhetőek ékszermérleggel, pár ezer forintért beszerezhető.
1 fém/fa pizzalapát.

Részletek: adag/fő Fontosak az arányok!!!

Hagyományos lisztből készült:

125g liszt (00-ás pizzaliszt, én Király lisztből csináltam ezt: www.csaladellato.hu ) ára kb fele mint az olasznak 
0.75g kézmeleg víz
0.6g friss élesztő
0.5g cukor
2g só
1 tk oliva olaj

Gluténmentes lisztből:

150g liszt (olasz 1e5 Stagioni) 
120ml víz
4g só
5g oliva olaj
1g porélesztő

Itt riszliszttel át lett forgatva gyúrás után, és azonnal hűtő, a lenti paraméterek alapján
A pizza ugyan így néz ki mentesen is, ahogy a lenti képen!


Menet: 

Vizet, cukrot, élesztőt, és az olajat keverd össze, és hagyd kicsit magukra.
Lisztet, sót keverd össze.
Vagy keverő gépbe, vagy kézzel kevered, liszthez add a vizes cuccot.
Kb: 10 percig gyúrd a tésztát, egy nedvesre hajazó, de kézre nem tapadó állagot kell elérned.
Lisztezz ki egy kisebb tálat, és 1-1.5 órát hagyd állni lefedve.
Gyúrd át megegyszer, és tedd vissza a tálba, de vagy kukoricadarát, vagy rizsliszttel szórd be a tálat, és a tésztát.
Fedd le fóliával, és kb: 20 órára tedd hűtőbe.
Sütés előtt, 4-6 órával vedd ki szombahőre, de fólia alatt.
A nyújtásról rengeteg videó található youtube-n, de a lényeg, hogy a bucit ahogy lisztezett felületre öntöd ki, TILOS nyújtani hagyományos módon! Közepét be kell nyomkodni, peremet képezni ezzel, és ezt a külső abroncsot mindvégig meg kell tartani. Ajánlom a videók megnézését, mert a folyamatot leírni nehéz. Legalább is nekem, mert nem vagyok profi.
A sütőt elő kell melegíteni, kb 10 perc, utána fél időben fordítani egyet a pizzán (kb: 1.5-2 perc) és kész.

Megéri-e? Kiszámoló a képek alatt.

 

Hogy mennyire éri meg a sütő, és a mérleg beszerzése, kiszámolom napi áron. (2023.02. hónap) kb: egy átlag pizza árát/amiért elkészíted otthon. Felfelé kerekítve. 30-32 centis pizza!
Sütő 40.000 - 46.000Ft
Mérleg kb: 3000Ft
Lapát, ami nekem van 4990Ft

Mennyiség/ár kb:
Liszt, olasz 1000 - 1500/kiló 125g, kb 200Ft
víz, nem mérhető árban
élesztő: 2Ft
cukor, só, oliva nem mérhető árban, de legyen 100Ft.
Áram: nem számoltam, de legyen 100Ft
alapanyag 400Ft + a feltéted amit szeretnél. kb: 1200Ft/ pizza/ fő. minőségi sonkával, mozarellával.
Gluténmentes a liszt ára miatt + 500Ft.


Pl:

Pizzahut min: 3100Ft 
Pizza Forte Min: 3000Ft
Donpepe min: 2700Ft

1. alkalom, 4 ember visszajött a lapát ára
2. alkalom, 4 ember visszajött a mérleg ára.
12. alkalom, 4 ember visszajött a sütőd ára is.