Pácolt hagymás hús, kurkumás rizzsel
Imádom a hagymás húst, bár egy hibát elkövettem (utólag gondolkoztam), és combból készítettem, nem tarjából. De attól még ugyan olyan finom lett :-)
A fűszerkombót én ötlöttem ki, szerintem jól sikerült. Nagyon fűszeres ételeket nem szeretem, ezért csak keveset raktam bele. Az adag, nagyjából 40-50 deka húshoz készült. (teás kanál tk., kávés kanál kk.)
Fűszerek:
1 tk. lestyán (púpos)
1 kk. kakukkfű (púpos)
1 tk. őrölt színes bors
fél - 1 kk. egész rozmaring
1 tk. piros paprika
fél, - 1 kk. őrölt kömény
1 tk. majoranna (púpos)
1 bazsalikom levél, mozsárban szétverve :-)
kb: fél kiló tarja / combból kicsit több mert "összemegy"
1 nagy vörös/lila hagyma
2 duci fokhagyma (vékonyra szeletelve)
kevés őrölt kurkuma
kevés himalájai só, és fekete bors
oliva olaj
A húsokat vékonyra szeltem, a hagymát vékonya karikáztam. A hagyma felét a fokhagymával egy tűzálló tál aljára rendeztem, rá a húsokat összevissza, tetejére a maradék hagymákat, sóztam, borsoztam kicsit. A fűszereket külön tálban összekevertem, felöltöttem olivával (annyival, hogy böven legyen mit a húsra borítani). A fűszerkombót ráborítottam a húsos cuccra, úgy, hogy mindenhova jusson. 1 nap a hűtőben érlelődött. Másnak be a sütőbe, és forgatás mellett készre sütöttem. A főt rizsre raktam egy kis kurkumát, összekevertem, és tálaltam mellé a húst. Istenkirály lett. :-) A kurkuma egy kis különleges ízt varázsol a rizshez, szép sárgás színe lesz, és nem utolsó sorban, nagyon jó antioxidáns, és rákmegelőző fűszer a gyömbérrel együtt!