Palacsinta nap - Csirkehús levesbe, Bolognaival

2012.11.03 14:59

Édes hármas! Imádom a húslevest, a palacsinta tésztát, és a bolognait. Összehoztam őket egy ebédre. (barátnőm volt a palacsinta szakértő) Reggel kimentem a piacra, és megvettem a hozzávalókat. Hentestől a csirkecombot, darálthúst, a nénitől, és bácsitól sárga-fehér répákat, paradicsomot, zellert, stb.
Kezdjük a levessel. Amit én tettem bele: Csirkecomb, sárga-fehér répa, karalábé, zeller, 1 duci fokhagyma, fél vöröshagyma, egy nagy marék borsó, petrezselyem, 1 leveskocka, minimális (házi) vegeta, és egy kisebb borgonya. Sót nem használtam!
Csirkecombot beledobtam vízbe (kb:1.5 liter) főni lassú tűzön fedő alatt. Addíg összeszeltem a zöldeket, megpucoltam a vörös és fokhagymát, felnéztem a Facebookra. Amikor a "futómű" már puha volt, beleszórtam mellé a zöldeket, kb: félóra múlva a petrezselymet, és a leveskockát a burgonyával. Vissza a fedőt, és had főjjenek!

Bolognai mártás: Alapanyagok: Vöröshagyma, 2 fokhagyma, darálthús, 2 paradicsom, fél paprika, olaj, víz, kis kakukkfű, bazsalikom, nápolyi spagetti alap (ez valami új, és az összetevők listája alapján sem gáz). A maradék hagymát kockákra, 2 fokhagymát apróra vágtam, kevés oliván megpároltam. Utána tettem bele a darálthúst. Fedő alatt kevere fehéredésig forgattam a "darált dögöt", majd az apróra vágott paradicsomot, és paprikát beledobtam a hús mellé. Mehet rá a fedő. Közben az alapot egy tálban megcsináltam. Mikor már összefőt a husi a cuccal, a paradicsomot kicsit szétnyomkodtam, és hozzá adtam a szószt. Lassú tűzön, kevergetve összefőztem. 

Palacsinta tészta: Ahogy mi csináljuk: 5 tojás, 1 csapott teás kanál cukor, (érdekesség: nálunk egy kis lekváros üveg cukor nem fogy el 2 év alatt! Sem KV-t, sem teát nem cukrozunk. Nem vagyunk sütisek sem. Csak azért tartunk cukrot ha a mesterem nálunk alszik legyen a teájába) 1 csipet só (himalájai, vagy tengeri), kb: 25 dkg lisz (mindegy, csak ne a "hidrogénezett" fehér), 6-8 dl tej, (ahogy az állag adja) 1.5 dl savas ásványvíz, egy evőkanál oliva olaj. A tojásokat, a cukrot, és a kis sót összekeverem egy tálba kézzel. Botmixerrel egy nagyobban turmixolom, majd felváltva adom hozzá a lisztet, és a tejet, közben csomómentesre kavarom a mixerrel. Haminden cucc benne va, jó az állag, beleteszem az olajat, és a vizet. Kavarok rajta egy utolsót, és mehet a serpenyőbe. (saját mércénkkel 25-26 palacsinta jött ki ennyi cuccból) A legelsőnél 1-2 csepp olajat rakok alá, aztán sütöm őket sorban, és sorban. (persze közben tesztelem :-P  )

Egy szósz még a hűtőben érlelődik, a maradék azzal lesz bekenve. (nem randi szósz!!! :-)   ) Kellékek: 8-10 gerezd fokhagyma szétzúzva, 1, másfél evőkanál olaj (oliva), 3 csapott, vagy 2 púpos evőkanál jóféle tejföl.(én cserpest használtam 20%-ost) Simára keverni (3-5 perc), mehet a hűtőbe egyesülni pár órára! 

Három felhasználást választottam: 1. tésztaként a levesbe, 2. bolognaival töltött palacsinta, 3. tésztaként a bolognai mellé.

Ha kész, akkor csikokra vágva tésztaként beleteszem a már kész levesbe.

Utána két lehetőség a felhasználásra. Mint palacsinta ala bolognese:

Vagy mint Bolognese ala palacsinta :-) 14-15 palacsintából, egy kellemes adag kijön :-P

Vagy a klasszikus, ahogy barátnőm eszi, kakaóval

Isteni :-P