Palócleves csirkéből
2016.03.09 18:21
2 fél csirkemell (hentestől)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb: 40 dkg zöldbab
2 db közepes burgonya
2 db közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál pirospaprika
1 fél kávéskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
3 dl tejföl (BIO, vagy házi) vagy tejszín (20%-os minőségi)
olaj, só, bors, egy kis tesóm által készített házi vegeta :-P
A húst felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldbabot jól megmossuk, majd 2-3 cm-es darabokra vagdaljuk, a burgonyát és a répát felkockázzuk-karikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olajat felhevítjük és a hagymát üvegesre pároljuk benne, hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk. Majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, és beletesszük a babérlevelet, majd felöntjük kb: 2 l vízzel, és lefedve főzzük. A félig megpuhult húshoz adjuk hozzá a burgonyát, a répát és a zöldbabot, lefedjük és puhára főzzük. A lisztből és a tejfölből/tejszínből habarást csinálunk. Külön tálban behabarás után 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel forrón tálaljuk.
