Saját Chilis babom
Elvileg ez az egyik tradicionális chilis bab recept. Én elhiszem, mert baromi jó lett :-P
Legó darabkák:
Kb: fél kiló minőségi darált marhahús
közepes hagyma kockázva
Kb: 40 deka házi (nem holland/spanyol paradicsomnak nevezett valami...) paradicsom, vagy egy 400/350g-os konzerv OLASZ pasta (csak mert van olyan, aminek 99.5%-a paradicsomból áll :-)
2 doboz vörösbab (én nem akartam áztatgatni meg ilyenek) átmosva
1-2 gerezd fokhagyma kicsire szelve
1 nagyobb répa kicsire aprítva (az a tapsihapsi forma, ne a szivar... annak se íze se bűze...)
1 kápia/kaliforniai paprika kicsire szelve
izlés szerint fahély, de kb 1/3 kk.
kb: 1 kk. őrölt kömény
2 tk. koriander (szárított)
1 babérlevél (egész)
1 púpozozz kk. őrölt piros paprika
chili pasta/paprika friss/szárított ki milyen formában, és dózisban szereti :-)
olaj
Na legózzunk :-)
Ha friss a bab, áztasd egy éccakán át. Ha konzerv, nem kell :-) A marhát olajon fehérre pároljuk, közben a hagymákat is dinszteljük egy másik edényben. Ha a hús már majdnem jó, kilapátoljuk egy tálba, és a visszamaradt lével nyakon öntjük a hagymákat. Rottyan eggyet, és mehet bele a répa, és a paprika. Had párolódjanak. Amint van már szín, mehetnek a fűszerek, pár percig érnek, és rakhatjuk bele a húst, és a paradicsomot. A fahéjjnak fontos szerepe van a végkifejletben, de az sem jó, ha túl sok van benne. Szóval finoman :-) Kóstolás. Ha minden rendben van, mehet a bab, ha nincs utófűszerezés, és mehet a bab :-) Mikor a babunk is megpuhult, kóstolás, és friss kenyérrel táplálkozás :-)