Shepherd's pie - Pásztor Pite

2022.01.29 13:35

Angliában ettem először, azóta is szerelem :-P Viszonylag egyszerű, és laktató étel.
Glutén, és laktózmentesen is elkészíthető. Meg gondolom Vegánul is :-)

A raguhoz

1 nagyobb vöröshagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
kb: 15 dkg sárgarépa kockázva. kb: fél - 1 centi között
kis doboz/üveg paradicsompüré
rozmaring, kakukkfű
2 db friss vagy szárított babérlevél
kb: 500 g darált marhacomb
kb: 10 dkg zöldborsó
2 púpozott tk liszt
kb: 1 dl vörösbor
4 dl alaplé, vagy víz
1 ek Worchestershire szósz

A krumplipüréhez

kb: 1 kg krumpli
2 dl tej - lehet növényi is
kb: 50 g vaj
4 db tojás sárgája
Só, bors, szerecsendió
kb: 5 dkg sajta pürébe, (plusz a tetejére)

zsemlemorzsa a tetejére

A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a vörösborral és alaplével/vízzel. Só, bors, worchestershire szósz lángon 20-30 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további kb: 10-15  percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.

Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.

A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (SK recept)