Slambuc

2014.09.17 15:20

slambuc egy tésztából és krumpliból készülő szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először.
Nos én nem bográcsban készítettem, mert ez ugye érdekes lenne panel 8. emeletén :-) Azééé slambuc lett :-) Mellesleg, ettem bográcsosat, szóval igen... van különbség!

Belévalók:

60-80 dkg 4 tojásos slambuctészta (nagyobb tépett csusza darabok)
30 dkg szalonna
40 dkg burgonya
só, hagyma, pirospaprika, kolbász (legalább egy fél szál HÁZI)

A szalonnát kockára vágva bográcsban/lábosban kisütjük. A zsíron megpirítjuk a slambuctésztát, mehet bele a pirospaprika (annyi, hogy szép színe legyen), a kolbász, és egy kicsit még pirítjuk, majd vízzel felengedjük, hogy jól ellepje. Ezután belekarikázzuk a megtisztított burgonyát, megsózzuk. Addig főzzük, amíg a leve el nem fő. Kevergetni ér, ha nem akarunk lábost vakarni :-)
Őőőő finomabb, mint ahogy kinéz :-P