Sonkapörkölt tormás-hagymás krumplival
Qrva finom, laktató kaja :-P (SK recept alapján)
Beadandók:
2 fej hagyma kockázva
3 gerezd fokhagyma
3 ek zsír
fél zöld paprika (én kihagytam, mert ebben az időszakban szinte csak spanyol szemetet kapni)
bors
1 tk fűszerkömény
3 púpozott tk pirospaprika
fél tk erőspaprika-krém (én szárított chilivel pótoltam, pár tekerés :-P )
fél paradicsom
kb: 7-8 deci marhaalaplé
kb: 600 g füstölt lapocka kockázva
3 db babérlevél
kakukkfű izlés szerint
kb. 300 g zöldborsó
kb: 450 g füstölt sonka kockázva
A burgonyához
kb: másfél kg burgonya
bors
3 ek zsír
4 fej hagyma
1-2 púpozott ek ecetes torma
1 csokor petrezselyem
Én sót NEM raktam, semmihez, mert a 2 füstölt cucc tele van sóval!!
Ahogy készül:
Az aprított hagymát és fokhagymát elkezdjük pirítani 2-3 evőkanál zsíron, majd hozzádobjuk az aprított paprikát. Borsozzuk, rászórjuk a fűszerköményt és a pirospaprikát, hozzáadjuk az erőspaprika-krémet, elkeverjük, majd jöhet bele a paradicsom és egy kevés alaplé. Az egészet felforraljuk. Beletesszük a felkockázott füstölt lapockát, a babérlevelet és az aprított kakukkfüvet, majd a maradék alaplevet. Addig főzzük, amíg a lapocka meg nem puhul, aztán hozzáadjuk a borsót és a felkockázott füstölt sonkát, majd további 10 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, és kész is vagyunk vele. A burgonyát alaposan megmossuk, majd sós vízben készre főzzük. Leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ízlés szerint borsozzuk, majd meglocsoljuk 3-4 evőkanál olvasztott zsírral, és 230 fokra előmelegített sütőbe addig sütjük, amíg extra ropogós, aranybarna nem lesz (kb. 30-45 perc). Közben félbe-, majd szeletekre vágjuk a hagymát, és először magas hőmérsékleten elkezdjük pirítani kb. 3-4 evőkanál zsíron, majd ha már a nedvesség, amit kiengedett, elpárolgott, lassú tűzön aranybarnára karamellizáljuk. Borsozzuk, aztán rátesszük a tormát. Amikor kész a burgonya, összekeverjük a karamellizált tormás hagymával és aprított petrezselyemmel.